Kobanê soruşturmasında tutukluğa devam kararı verildi.

Kobanê soruşturmasında tutukluğa devam kararı verildi.

Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan 27 siyasetçiden 20’si hakkında, tutukluluğun devamı yönünde karar verildi.

“Kobanê soruşturması” kapsamında Sincan Cezaevi’nden 26 Aralık’ta Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne bağlanan 27 siyasetçiden 20’sinin tutukluluk incelemesi yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve “kısıtlılık” kararı devam eden soruşturmada ifadeleri alınan siyasetçilerinin tutukluluğuna devam kararı verildi. Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği kararı avukatlara bugün tebliği edildi. Kararda, “suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suçun işlendiğine dair somut delillerin bulunması, suça öngörülen cezanın alt ve üst sınırı, tahliyeyi gerektirir yeni bir delil olmaması” gerekçeleri öne sürüldü.

İTİRAZ EDİLECEK

Tutuklu siyasetçilerin avukatları, önümüzdeki günlerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili verdiği kararla birlikte tutukluğa itiraz başvurusunda bulunacak. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 26 Aralık’ta HDP’li siyasetçilerin gece yarısından sabaha kadar SEGBİS ile bekletildiğini, avukatsız ifadelerin alındığını duyurmuştu.

DEMİRTAŞ TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

Soruşturma kapsamında geçtiğimiz HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için yapılan tahliye başvurusu da reddedilmişti. HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan tahliye talepli başvuruya ise henüz yanıt verilmedi.

TUTUKLU SİYASETÇİLER

Tutukluluk incelemesi yapılan siyasetçilerin isimleri şöyle: Yerine kayyum atanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata, Beyza Üstün, İbrahim Binici, HDP eski Parti Sözcüsü Günay Kubilay, HDP yeni dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, HDP eski saymanı Zeki Çelik, HDP eski MYK üyeleri Bülent Barmaksız, Can Memiş, Cihan Erdal, İsmail Şengül, Mesut Bağcık, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Berfin Özgü Köse ve Ayşe Yağcı.

5 KİŞİNİN TUTUKLULUK İNCELEMESİ YAPILMADI

HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk, DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır eski Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ile HDP eski MYK üyesi Nezir Çakan ve Meryem Adıbelli’nin ise tutukluluk incelemesi henüz yapılmadı