Koalisyondan İtiraf: IŞİD Hala Gücünü Koruyor

Koalisyondan İtiraf: IŞİD Hala Gücünü Koruyor

IŞİD'le mücadele adı altında kurulan ve cihatçılara yönelik olduğu söylenen operasyonlarda yüzlerce sivili katleden uluslararası koalisyonın öncüsü olan ABD'den itiraf gibi açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü IŞİD'in gücünü koruduğunu ve eskisinden daha tehlikeli olduklarını açıkladı.

Suriye ve Irak'ta katliamlar yapan cihatçı terör örgütü IŞİD ile mücadele adı altında bu ülkelerde yüzlerce sivilin ölümüne neden olan uluslararası koalisyondan skandal bir itiraf geldi. 

Koalisyonun öncüsü olan ABD'nin Pentagon Sözcüsü Sean Robertson IŞİD'in halifeliğinin fiziksel sınırlarını yeniden oluşturmak ve genişletmek için uygun konuma sahip olduğunu söyledi. Robertson, “IŞİD, Irak’ta muhtemelen hala El Kaide’nin 2006’da Irak İslam Devleti’ni ilan ettiği zamandan bile daha güçlü durumda. IŞİD hala bir tehdit ve bir IŞİD savaşçısı bile çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

IŞİD ÜYELERİNİN SAYISI 30 BİNE ULAŞMIŞ

Robertson açıklamayı, Irak ve Suriye’deki IŞİD üyelerinin sayısının 28 bin ila 32 bin arasında olduğunu gösteren son Savunma Bakanlığı rakamları hakkında yöneltilen sorunun ardından yaptı. Bu rakamlar grubun gücünün zirvesinde olduğu dönemdeki rakamlara çok yakın. Bu hafta Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan başka bir rapor da benzer bir sonuca varıyor. Raporda iki ülkede bulunan IŞİD üyelerinin sayısının 30 bine ulaştığının sanıldığı belirtiliyor.

RAKAMLAR TEZAT OLUŞTURUYOR

Yeni veriler koalisyonun IŞİD üyelerine ilişkin verilen rakamlarla tam bir tezat oluşturduğunu gösteriyor. Amerikalı ve koalisyon üyesi ülkelerden bazı savunma yetkilileriyse rakamların IŞİD üyelerinin aile üyelerini ve sempatizanlarını da içeriyor olabileceğini söylüyor. Ancak Pentagon’dan gelen son mesaj, rakamlar ne söylerse söylesin IŞİD’in eskisinden çok daha güçlü ve tehlikeli olduğunu söylüyor.

Amerikalı askeri yetkililere göre Amerika liderliğindeki koalisyonun şu ana kadar 24 bin hava saldırısı düzenlediği belirtilirken, buna rağmen IŞİD'in hala gücünü koruduğunu söylemesi ise yüzlerce sivilin de katledildiği operasyonların amacını sorgulatıyor.

ÖRGÜT ÜYELERİ MEVSİMLİK

Bir terörle mücadele yetkilisinin açıklamasına göre kalan örgüt üyelerinin büyük ölçüde mevsimlik olduğu yönünde. Amerikan istihbarat verileri Suriye’deki IŞİD üyelerinin büyük kısmı olan 8 bin-9 bin kadarının Suriye hükümet güçlerinin, ya da Rus veya İranlı müttefiklerinin kontrol ettikleri bölgelerde konuşlandığını gösteriyor.

Irak'ta IŞİD'in işgali altından kurtarılan Musul'da ise hayat normale dönmeye başlasa da, IŞİD'in katliamlarını okul duvarlarına resmeden yetkililer geçmişi unutturmamaya kararlı.

ÖRGÜTÜN EKONOMİK DURUMU İYİ

Örgütün ekonomik kaynaklarının da en iyi dönemlerindeki kadar olmasa da iyi durumda olduğu belirtiliyor. Rapora göre IŞİD, gasp, adam kaçırma, haraç ve petrolden gelir sağlıyor. Grup bu yıl çatışmaların azalmasından faydalanarak Suriye’nin kuzeydoğusundaki petrol sahalarına yeniden erişim sağladı. Kaçakçılık yolları da koalisyon ortaklarının yolları kesme çabasına rağmen hala aktif. (Amerikanın Sesi)