KKTC'de vicdani ret tasarısı

KKTC'de vicdani ret tasarısı

Parlamentoya sunulan teklifte "Vicdani ret hakkının kullanımı sınırlandırılamaz ve engellenemez" deniyor. Görevdeki askerlerin de vicdani ret hakkından yararlanması öngörülüyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümetinin Cumhuriyet Meclisi’ne getirdiği vicdani ret yasa tasarısının detayları belli oldu. Yasa tasarısına göre, savaş halinde dahi vicdani ret hakkı kullanılabilecek. Tasarıda, “Savaş ve benzeri hiçbir olağanüstü hal gerekçesi ile vicdani ret hakkının kullanımı sınırlandırılamaz ve engellenemez” ifadeleri yer alıyor.

MEVCUT ASKERLER DE YARARLANABİLECEK

Tasarıda yer alan “Vicdani ret hakkını, askerlik çağına gelmiş olup kendisini vicdani retçi olarak tanımlayan, ahlaki, vicdani, siyasi, dini gerekçelerle, yurt ödevini silahlı kuvvetlerde asker olarak yerine getirmek istemeyenler” maddesiyle, mevcut askerler de vicdani ret hakkından yararlanacak.

Sputnik'te yer alan haber göre vicdani ret için kurulu kurulacak. Bu kurulda 6 temsilci görev alacak. Bunlar; Başsavcılığı temsilen bir savcı, silahlı kuvvetler temsilcisi, yüksek öğretim ve akreditasyon kurulunu temsilen Anayasa hukukçusu, eğitim işleri ile görevli Bakanlığın temsilcisi ve bir sosyolog öğretim görevlisi olacak.

ASKER VE YARGI OLUMSUZ GÖRÜŞ VERMİŞTİ

KKTC’de Başsavcılık ile askeri makamlar vicdani ret konusunda olumsuz görüş vermişti. Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi hükümeti yasa tasarısını Meclis’e sunmuştu. KKTC Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay yasa tasarısının bir ay içerisinde Meclis’ten geçeceğini açıklamıştı.