KKTC’de 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
KKTC'nin Gazimağusa kentinde saat 17:27 sularında deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 5 olarak açıkladı.
21-01-2021 18:18

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) KKTC'nin Gazimağusa kentinde saat 17.27'de 5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
AFAD verilerine göre sarsıntı 55 kilometre derinlikte kaydedildi. Merkez üssü Gazimağusa olan 5 büyüklüğündeki deprem 17.27'de meydana geldi.
Deprem Gazimağusa'nın yanı sıra çevre illerde de hissedildi.
İLGİLİ HABERLER
AKP'li belediyenin 4 milyon liralık ihalesi yandaşa gitti
Urfa Eyyübiye Belediyesi Süleyman Şah Gençlik Merkezi ihalesini AKP Eyyübiye İlçe Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Arıkan'ın şirketine verdi.
06-03-2021 11:04

AKP iktidarları döneminde kamu ihaleleri ile belirli kişi ya da kurumlara sağlanan ayrıcalıklara bir yenisi daha eklendi. Geçen yıl 118 milyon TL borç açıklayan AKP’li Urfa Eyyübiye Belediyesi, 4 milyon TL maliyetli Süleyman Şah Gençlik Merkezi için AKP Eyyübiye İlçe Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Arıkan'ın şirketiyle sözleşme imzaladı.
BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, AKP’li belediye, Süleyman Şah ismini verdiği dev gençlik merkezi için milyonlarca lirayı gözden çıkardı. Gençlik merkezinin yapım işi için 20 Ocak’ta gerçekleştirilen ihaleye dört şirket teklif verdi. Teklifler üzerinde değerlendirme yapan belediye yönetimi, bir teklifi geçersiz sayarak sayıyı üçe düşürdü.
4 MİLYONLUK İHALE AKP'LİYE GİTTİ
İhaleye verilen teklifler üzerinde yapılan son değerlendirmenin ardından 10 Şubat tarihinde imzalar atıldı. İhale, 4 milyon 66 bin TL karşılığında Arıkan Gıda Maddeleri Giyim Dayanıklı Tüketim Maddeleri Pazarlama isimli şirkete bırakıldı. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ndeki bilgilere göre, Eyyübiye ilçesinin AKP teşkilatında Yönetim Kurulu Üyesi olan İsmail Arıkan şirketin ortakları arasında yer alıyor.
İHALEDEN ÖNCE BELEDİYE BAŞKANINA ZİYARET
Arıkan, “Süleyman Şah Gençlik Merkezi Yapım İşi” ihalesinin onay tarihinden bir, ihalenin gerçekleştiği tarihten ise 12 gün önce Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Muş’u ziyaret etti. Arıkan, ziyareti duyurduğu sosyal medya paylaşımının üzerine, “Başkanımız Mehmet Kuş’u ziyaret ettik” notunu düştü.
Şirketin ortağı Arıkan, ihale tarihinden 12 gün önce Eyyübiye Belediye Başkanı Kuş’u makamında ziyaret etmişti.
MEBYA-DER operasyonunda tutuklananların sayısı 7’ye yükseldi
HDP Milletvekili Dersim Dağ’ın babası Zeki Dağ, HDP Kayapınar İlçe Eş Başkanı Hanım Altındağ ve ismi öğrenilemeyen bir kişinin daha tutuklanmasıyla soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 7'ye yükseldi.
06-03-2021 10:23

Diyarbakır'da Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği'ne (MEBYA-DER) yönelik operasyonlarda gözaltına alınanlardan HDP Milletvekili Dersim Dağ’ın babası Zeki Dağ, HDP Kayapınar İlçe Eş Başkanı Hanım Altındağ ve ismi öğrenilemeyen bir kişi daha tutuklandı. Böylece derneğe yönelik operasyonda toplam tutuklu sayısı 7’ye yükseldi.
Diyarbakır Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma gerekçesiyle 27 Şubat ve 3 Mart tarihlerinde düzenlenen ev baskınlarında aralarında MEBYA-DER eş başkan ve yöneticilerinin bulunduğu 28 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan HDP Milletvekili Dersim Dağ’ın babası Zeki Dağ, HDP Kayapınar İlçe Eş Başkanı Hanım Altındağ, MEBYA-DER Üyesi Mevlüde Gündüz’ün de aralarında bulunduğu 4 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
3 KİŞİ TUTUKLANDI
4 kişi savcılıktaki ifadelerinin ardından “örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Zeki Dağ, Hanım Altındağ ve ismi öğrenilemeyen bir kişinin tutuklanmasına, Mevlüde Gündüz’ün ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasına karar verdi.
TUTUKLU SAYISI 7'YE YÜKSELDİ
3 kişinin daha tutuklanmasıyla MEBYA-DER’e yönelik operasyonda tutuklananların sayısı 7’ye, adli kontrol şartı ile serbest bırakılanların sayısı 3’e yükseldi. Operasyon kapsamında, MEBYA-DER yöneticileri Meryem Soylu (79) ve Hatun Aslan (71) 2 Mart’ta, KHK ile kapatılan eski MEYA-DER Yöneticisi Muzaffer Ulaş ve DBP Bağlar İlçe Yöneticisi Tahir Gül ise 4 Mart’ta aynı gerekçelerle tutuklanmıştı. (MA)
Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan Murat Can Demirci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan öğrencilerden Murat Can Demirci tahliye edildi. Boğaziçi eylemleri nedeniyle tutukluluğu devam eden öğrenci sayısı 8'e indi.
05-03-2021 22:04

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektör Melih Bulu'yu protesto eylemlerine katılması gerekçe gösterilerek tutuklanan öğrencilerden Murat Can Demirci tahliye edildi.
7 Şubat'ta tutuklanan Demirci'nin avukatlarınn tutukluluğa yaptğı itiraz değerlendiren İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, Demirci'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
Demirci'nin serbest bırakılmasıyla, Boğaziçi eylemleri nedeniyle tutukluluğu devam eden öğrencilerin sayısı 8'e indi.
HDP'li vekillere valilik önünde abluka: Röportaj vermeleri bile engellendi!
HDP Van Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan, kentte 1574 gündür devam eden "etkinlik ve gösteri yasağını" protesto etmek için valilik binası önüne geldi. Polis Mezopotamya Ajansı'nın Sarısaç ile röportaj talebine müdahale etti.
05-03-2021 19:08

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan, kentte 1574 gündür devam eden "etkinlik ve gösteri yasağını" protesto etmek için Van Valiliği'nin önüne geldi. Sarısaç, "Partimizin önünde protesto serbest ise bu uygulama kalkmış demektir. Biz de halkımızı Valilik önüne davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Gazeteci Ruşen Takva'nın aktardığına göre, HDP'li vekiller Van'da 1574 gündür devam eden "etkinlik ve gösteri yasağını" protesto etmek için valilik önüne geldi. HDP Van İl Örgütü polis ablukası altına alınırken, Sarısaç, "Van’da Ohal yasakları var. Partimize giden bütün yollar kapatılmış kimse içeri alınmıyor bu yüzden bizde bu yasaklar bitinceye kadar Van valiliğin önündeyiz burada basın açıklaması yapacağız" diye konuştu.
HDP'li vekillerin valilik önünde başlattıkları protestoyu CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu da ziyaret etti.
Öte yandan, polis, Mezopotamya Ajansı'nın Murat Sarısaç ile yapmak istediği röportaja müdahale etti. Gazetecilerin görüntü almasına izin verilmedi. Ruşen Takva, görüntü alınmasına engel olan polisin, "Çektirmiyorum. Git kime şikayet edersen et" dediğini ifade etti.
AKP Türkiye'sinden 'demokrasi' manzaraları...
— İleri Haber (@ilerihaber) March 5, 2021
HDP'li vekillere valilik önünde abluka: Röportaj vermeleri bile engellendi!
AYM: BİK'in 'ilan kesme cezası' basın özgürlüğünün ihlalidir
AYM, gazetenin ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde hüküm kurmasına rağmen gazetenin tazminat talebini reddetti.
05-03-2021 16:31

AYM, BİK’in, Korkusuz gazetesine verdiği “Resmi ilan ve reklamların kesilmesi” cezasını “İfade ve basın özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirdi.
AKP iktidarı döneminde muhalif medyaya yaptırım aracına dönüşen Basın İlan Kurumu (BİK), Korkusuz gazetesine 3 Ağustos 2015’te yayınlanan "Milletin Parasını Böyle Çarçur Ediyorlar!" başlıklı yazı nedeniyle bir günlük resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası vermişti.
Cezanın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürülmesinin ardından basın özgürlüğünün tesisinin koşullarından birinin ekonomik imkanlar olduğu belirten AYM, basın özgürlüğünün haberin içeriğinin yanında haberin veriliş biçimini de kapsadığı hatırlattı.
AYM kararında “Bu şekilde maddi bir yaptırıma maruz kalma endişesinin kişiler üzerinde kesintiye uğratıcı bir etkisi vardır ve sonunda kişinin bu etki altında ileride düşünce açıklamalarından veya basın faaliyetlerini yapmaktan imtina etme riski bulunmaktadır” diyerek cezanın ifade özgürlüğü üzerindeki etkisine vurgu yaptı.
Kararda “Bilhassa süreli yayınlar açısından haberin verilmesi için ekonomik imkanlar büyük ölçüde resmi ilan ve reklamların yayımlanmasıyla sağlanmaktadır. Bu nedenle eldeki başvuruya benzer başvurularda BİK’in resmi ilan ve reklamların kesilmesi şeklindeki müdahale yetkisinin basının etik yönden niteliklerini artırmaya yönelik bir düzenleme olduğu, bir yaptırım aracı olarak öngörülmediği göz önüne alınmalıdır. Dolayısıyla BİK’in önüne gelen şikayetlerle ilgili olarak yukarıda sayılan dengeleme kriterlerini çok sıkı bir şekilde uygulaması ve anılan müdahale biçimini başvurulabilecek son çare olarak görmesi basın özgürlüğü açısından hayati önem taşımaktadır” denildi.
‘TOPLUMSAL İHTİYACI KARŞILADIĞI İLE İLGİLİ GEREKÇE YOK’
Karar metninin hüküm kısmında şu ifadeler yer aldı:
“Bu şekilde maddi bir yaptırıma maruz kalma endişesinin kişiler üzerinde kesintiye uğratıcı bir etkisi vardır ve sonunda kişinin bu etki altında ileride düşünce açıklamalarından veya basın faaliyetlerini yapmaktan imtina etme riski bulunmaktadır.
Sonuç olarak başvurucunun yayımlanan haber nedeniyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi şeklinde bir kararla cezalandırılmasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı ile ilgili ve yeterli bir gerekçeyle ortaya konulamamıştır.
Açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."
‘İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ’
AYM, gazetenin ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde hüküm kurmasına rağmen gazetenin tazminat talebini reddetti.
Hapis cezası onanan HDP'li Gergerlioğlu AYM'ye başvurdu
HDP'li Gergerlioğlu'na verilen hapis cezasının onanmasının ardından Gergerlioğlu, kararın siyasi nitelik taşıdığını vurgulayarak AYM'ye başvurdu.
05-03-2021 15:26

Yargıtay’ın 2,5 yıl hapis cezasını onadığı halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurarak bir örneğini de TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a gönderdi.
Gergerlioğlu'na 2016 yılında sosyal medyadan yaptığı paylaşım nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından verilen 2,5 yıl hapis cezasını onamıştı.
Avukatı Kerem Altıparmak aracılığıyla yaptığı başvuru dilekçesinde ifade özgürlüğünün ve siyasi faaliyette bulunma hakının ihlal edildiğine dikkat çeken Gergerlioğlu, söz konusu sosyal medya paylaşımında "Kürt sorunun barışçıl yollardan çözümü"nü önerdiğini kaydetti.
'ANAYASAYA AYKIRI'
Başvuruda, Gergerlioğlu’nun yasama dokunulmazlığı kazanmasına rağmen yargılamaya devam edilmesinin Anayasa’nın 83'üncü maddesine aykırı olduğu belirtilerek "Somut olayda da başvurucu dokunulmazlıktan yararlandırılmamış ve hakkındaki dava devam etmiş ve bunun sonucu olarak da ifade özgürlüğüne müdahale edilmiştir" denildi.
Gergerlioğlu’nun paylaşımının şiddet çağrısı olarak yorumlanamayacağının ve suç içermediğinin de altı çizilen başvuruda, "Açık bir şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), AYM ve Yargıtay’ın yerleşik kararları yok sayılarak bir haber paylaşımı ile birlikte yapmış olduğu ‘barış çağrısının’, ‘terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerinin propagandası’ olarak nitelendirilerek ceza verilmesinin meşru bir amaç taşıdığı iddia edilemez. Hiçbir hukukçunun böyle bir yorum yapması mümkün değildir" denildi.
Gergerlioğlu’nun paylaşımını yaptığı habere erişim engeli getirilmediğine dikkat çekilen başvuruda, haberdeki fotoğrafta yer alan silahtan da ‘şiddet teşvik’ sonucunun çıkarılamayacağı savunuldu.
'KARAR SİYASİ AMAÇLA VERİLMİŞTİR'
Başvuruda Gergerlioğlu’nun ifade özgürlüğünün ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine de işaret edilerek "Başvurucu bir milletvekili ve insan hakları savunucusu olarak parlamento içinde ve dışında adam kaçırma, çıplak arama, işkence vb. ağır insan hakları ihlallerini dile getirmesi nedeniyle iktidarın hedefi haline gelmiştir. Başvurucunun hakkındaki ceza kararının bu ortamda hukukun bütün ilkelerinin yok sayılarak onanmasının siyasi bir amaç taşıdığı açıktır. Özellikle son günlerde HDP’li vekillere yönelik siyasi amaçlı fezlekelerin düzenlendiği, milletvekilliklerinin düşürülerek ara seçim yapılacağı iddialarının gündemde olduğu bir ortamda bu kararın verilmesi, kararın siyasi amaçla verildiğini göstermektedir. Bu nedenle başvurucunun ifade ve siyasi faaliyette bulunma haklarına siyasi amaçla müdahale edilmek suretiyle Anayasanın 14. maddesi, 26 ve 67. maddeleriyle bağlantılı olarak ihlal edilmiştir" ifadelerine yer verildi.