KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

KKTC'de 10. Cumhurbaşkanı'nı belirlemek ve anayasa değişikliği için sandığa gidildi. Tamamlanan oy sayımı sonucunda, Ersin Tatar yüzde 32,3 ile birinci sırada, Mustafa Akıncı 29,8 ile ikinci sırada yer aldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 10. kez Cumhurbaşkanı'nı belirlemek ve yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için seçime gidildi. Sandıkların tümü açılırken, Ersin Tatar oyların yüzde 32,3'ünü alarak birinci sırada yer alırken, Mustafa Akıncı 29,8 ile ikinci sırada yer aldı. Seçimler hiçbir adayın yüzde 50'yi geçememesi nedeniyle ikinci tura uzadı. İkinci tur seçimleri 18 Ekim'de yapılacak.

GÜNCELLEME 22.34

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların tamamı açıldı:

Son verilere göre, Ersin Tatar oyların yüzde 32,3'ünü alarak birinci sırada yer alırken, Mustafa Akıncı 29,8 ile ikinci sırada yer aldı.

Hiçbir adayın yüzde 50 barajını aşamaması nedeniyle, seçimler ikinci tura kaldı. İkinci turda, Mustafa Akıncı ve Ersin Tatar bir kez daha yarışacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE 'HAYIR' DENDİ

Ayrıca, yüksek mahkeme yargıçlarının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için yapılan referandumda, yüzde 50,13 'Hayır', yüzde 49,87 'Evet' oyu çıktı.

'Hayır' ve 'Evet' arasındaki oy farkının yalnızca 283 kişi olduğu bildirildi.

GÜNCELLEME 21.22

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, 738 sandığın 640'ı açıldı:

Gelen son verilere göre, Ersin Tatar yüzde 32,3 ile birinci sırada, Mustafa Akıncı ise 29,9 ile ikinci sırada yer alıyor.

GÜNCELLEME 19.50

KKTC'de şu ana kadar 738 sandığın 179'u açıldı.

İlk açıklanan sonuçlara göre, mevcut Başbakan Ersin Tatar'ın yüzde 33,75 oy oranıyla seçimi önde götürdüğü bildirilirken, mecvur Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın oy oranı yüzde 27,82 olarak bildirildi.

OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI

Kayıtlı 198 bin 867 seçmen 738 sandıkta oy kullanırken, oy verme işleminin son bulmasının ardından sayıma geçildi.

Yüksek Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ve anayasa değişikliği halk oylamasında katılım oranının yüzde 35.55 bildirildi.

Bugün yapılan seçim, 1974'ten bu yana KKTC'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 11 adayla, en fazla adayın yarıştığı seçim olma özelliği taşıyor.

11 ADAY YARIŞTI

Seçimde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, AKP’nin desteklediği Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı'nın yanı sıra bağımsız aday olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş yarıştı.