Kızılay Başkanı: Farklı odakların algı operasyonu altındayız

Kızılay Başkanı: Farklı odakların algı operasyonu altındayız

AKP'nin arka bahçesine dönen Kızılay yine usulsüzlük iddialarıyla gündemde. İddialara yanıt veren Kızılay Başkanı Kerem Kınık, "Algı operasyonu altındayız" dedi.

AKP’nin seçim kampanyalarında dağıtılan etler ve Suriye’deki cihatçılara gönderilen çadırlarla hatırlanan çadırlarla hatırlanan Kızılay şimdi de usulsüzlük iddiaları ile gündemde. İddiaların temelinde yer alan işten çıkarmalar ve 12 bin dolara boğaz manzaralı köşk alımıyla ilgili açıklama yapan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Kızılay ve yönetimini yıpratmak amacı ile bir süredir farklı odakların algı operasyonu altındayız” ifadelerini kullandı.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, son zamanlarda kuruma yönelik medyada geniş yer bulan usulsüzlük iddialarına kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi. Kızılay'ın 12 bin dolara Rumelihisarı yakınlarında boğaz manzaralı köşk kiraladığı iddialarını, "Genel Merkezimiz Ankara’da adımızı verdiğimiz Kızılay’da İstanbul ofisimiz de Eyüp Sütlüce'dedir. Başkaca yalı veya köşklerde şubemiz bulunmamaktadır" diyerek yalanlayan Kınık, "Kahve içmeye bekleriz" diye yazdı.

Kızılay hakkındaki iddiaların yönetimi yıpratmak amacıyla yapılan bir operasyon olduğunu söyleyen Kınık, "Bu odaklar hukuksuz yolla elde ettikleri kurumsal bilgilerimizi mecralarda paylaşarak sanki gizli saklı, kuralsız işler var havası oluşturmaya çalışıyorlar. Kızılay, devletin ilgili birimlerince düzenli denetlenen, 151 yıllık köklü bir iç teftiş ve denetim geleneği bulunan şeffaf ve düzenli hesap veren bir Kurumdur" dedi.

Öte yandan Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan’ın geçen günlerde çalışanları toplayarak, “Belge sızdıranları bulacağım, araştırıyoruz” dediği; bugün (23 Eylül 2019) de Kızılay yönetiminin basına bilgi ve belge sızdırdığı gerekçesiyle 10 çalışanı uzaklaştırdığı iddia edilmişti. 

Kerem Kınık'ın açıklamaları şöyle:

“Kızılay ve yönetimini yıpratmak amacı ile bir süredir farklı odakların algı operasyonu altındayız. Bu odaklar hukuksuz yolla elde ettikleri kurumsal bilgilerimizi mecralarda paylaşarak sanki gizli saklı, kuralsız işler var havası oluşturmaya çalışıyorlar. Kızılay, devletin ilgili birimlerince düzenli denetlenen, 151 yıllık köklü bir iç teftiş ve denetim geleneği bulunan şeffaf ve düzenli hesap veren bir kurumdur. Devlet bütçesinden pay almaz. Çalışanları memur değildir. Gelirleri iktisadi faaliyetler, bağış ve fonlardan oluşur.

Nedir bu maaşlar?

Kızılay maaş ödeme sistemi piyasa kuralları ile formüle edilir ve güncellenir. Sektör, ölçek, bütçe, personel sayısı, risk gibi parametreler ile 1800 adet kurum ve ticari müessesenin yönetici ve çalışan personel maaşlarının ortalaması alınır ve N-3 seviyesine yani (Genel Müdür, GM Yardımcısı, Direktör ve Müdür) bu ortalamanın %80-90’nı, bu kademenin altındaki uzman ve yardımcıları ile destek personeline ise piyasa ortalamasının %100-130’u arasında değişen tutarlarda maaş verilir. Çalışanlarımız fedâkar emekçilerdir. Yönetilen ölçeğin kafalarda canlanması için ifade ediyorum; Kızılay personel sayısı; 2015-5000 kişi 2019-9700 kişi (Suriye içi 2200 sağlık personelimiz dahil) Kızılay bütçe büyüklüğü; 2015 ~900 Milyon(Trilyon) ₺ 2019 ~7 Milyar (Katrilyon) ₺ 

Kızılay holding mi oldu?

Kızılay Maden Suyu, hastaneler gibi gelir getirici faaliyetlerimiz 2018 yılına kadar Dernek İktisadi Teşekkülü denen ve hukuken tüzel kişiliği olmayan ve Dernekler Kanunu çerçevesinde Kızılay Yönetim Kurulunca idare edilen bir modelle yürütülmekte idi. Ancak yapının büyümesi, yönetim ve denetim zorlukları nedeni ile Devletimizin yetkili birimleri ile görüşerek; profesyonelleşme ve gelirlerimizi arttırmak amacı ile Dernek İktisadi Teşekküllerimizi %100 hissesi Türkiye Kızılay Derneğine ait olan Sermaye Şirketlerine dönüştürdük. Gelir getirici faaliyetlerimizi Kızılay Yatırım AŞ çatı olmak üzere Sağlık, Yapı Sistemleri, İçecek, Portföy Yönetim, Kültür-Sanat, Çadır-Tekstil Şirketlerimiz ile profesyonel yönetim yapısı ve genel kurulu da Dernek Yönetim Kurulu olmak üzere yeniden konumlandırdık.

Yeni yapı ile kısa sürede zarar yazan hastanelerimiz kâra geçti, içecek grubumuz kârını ikiye katladı, şirketlerimiz Türk Ticaret mevzuatı hükümlerince Maliye ve SPK denetimine girdi, denetimi sıkılaştı ve yapı kamu maliyesi açısından da daha şeffaf ve hesap verebilir hale geldi. Bu dönüşümde taşınmaz varlıklar devredilmedi ve tamamı Kızılaya ait olan şirketlere kiralandı. Tüm gayrimenkullerimizin Sermaye Şirketlerimize devredildiği ifadesi de iftiradır. Gayrımenkul alım satım yetkisi Kızılay Genel Kurulundadır ve bu hak yasal olarak devredilemez.
 
Gelir getirici iktisadi yapılarımız ile ana faaliyet yapılarımız yönetsel olarak birbirinden ayrılınca Kızılay bünyesinde Afet, İnsani Yardım ve Toplum Sağlığı alanında faaliyet gösteren birimlerimiz kendi asli işlerine, Yatırım AŞ yönetimi de gelirleri artırmaya odaklandılar.
 
Kızılay 2015 yılında bütçesinin %20’sinin altında bir kısmı ana faaliyetleri için harcamakta iken (faydalanıcı insan sayısı 750 bin, operasyon yürütülen ülke sayısı 10) 2019’da ana faaliyet %80’nin üzerine çıktı (faydalanıcı sayısı 23 Milyon, operasyon yürütülen ülke sayısı 50). Kızılay sizlerin nazik desteği, çalışanlarımızın fedâkarâne emekleri, gönüllülerimizin eşsiz katkıları ile iyiliğin Amiral Gemisi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Denetim raporlarımızı http://kizilay.org.tr üzerinden görebilir, desteklerinizi de iletebilirsiniz .
 
https://kizilay.org.tr/ms/hedef2030/ bu anlamda incelenebilir. Bize güvenmeye, iyilikleri izlemeye ve Bayrağımızın emaneti Türk Kızılay Hilali ile gururlanmaya devam ediniz. Bu arada Genel Merkezimiz Ankara’da adımızı verdiğimiz Kızılay’da İstanbul ofisimiz de Eyüp Sütlüce'dedir. Başkaca yalı veya köşklerde şubemiz bulunmamaktadır. Kahve içmeye de bekleriz.”

CİHATÇILARA ÇADIR GÖNDERİLMİŞTİ

Lazkiye’nin, Türkiye sınırına yakın kuzey kırsalında Suriye ordusuna karşı savaşan cihatçıların üslendiği bir kampa ilişkin 2016 yılında çekilen görüntülerde, AKP’nin cihatçılara desteği kapsamında çadırların Kızılay tarafından tedarik edildiği görülmüştü.

AKP PROPAGANDASINA DESTEK

Kardeşi geçen dönem Eskişehir Kızılay il başkan yardımcısı olarak görev yapan, Eskişehir Beylikova’nın AKP’li Belediye Başkanı Özkan Alp’in, 31 Mart öncesinde seçmenlerine Kızılay’ın ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere hazırlanan erzakları dağıttığı ortaya çıkmıştı.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde de Kızılay Kan Merkezi olarak kullanılan bina, çay ocağı görünümlü AKP seçim bürosuna dönüştürülmüştü. Binanın girişinde asılı olan Kızılay tabelası ve içerdeki Kızılay flamasının yanına AKP bayrakları asılmıştı.

23 Haziran İstanbul seçiminden önce de Binali Yıldırım evlenen çiftlere destek vaadini açıklamış ve tarafsız olması gereken Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise Twitter hesabından Binali Yıldırım'ı öven açıklamalar yapmıştı.

Kınık, Yıldırım'ın paylaşımını alıntılayarak "Ben ve eşim Çapa’da öğrenciyken evlenmiştik, çocuklarımızı da geç evlenmemeleri için teşvik ettik onlar da arkadaşlarını teşvik etmişler böylece aynı sınıftan üç aile olarak mezun oluyorlar, Anneler babalar kolaylaştırıcı olun zorlaştırıcı olmayın, açın Türkiye’nin önünü. Hem gençler bizim zamanımızda @BY Binali Ağabey gibi halden anlayan da yoktu siz şanslısınız" tweetini paylaşmıştı.