Kitap basılamıyor, gazete çıkmıyor... Kağıt krizi Meclis gündeminde

Kitap basılamıyor, gazete çıkmıyor... Kağıt krizi Meclis gündeminde

CHP'li vekiller özellikle basını etkileyen kağıt krizini Meclis gündemine taşıdı.

İleri Haber

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kâğıt sektöründe yaşanan krize ilişkin TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Tutdere, önergenin gerekçesinde yaşanan kur artışlarından dolayı yerel gazeteler başta olmak üzere basın yayın sektörünün büyük bir felakete sürüklendiğinin altını çizdi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da artan kurla yükselen kağıt fiyatları başta olmak üzere yerel basının sorunlarıyla ilgili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kâğıt sektöründe yaşanan krize ilişkin TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Yaşanan kur artışlarından dolayı yerel gazeteler başta olmak üzere basın yayın sektörünün büyük bir felakete sürüklendiğinin altını çizen Milletvekili Tutdere, kâğıt piyasası ile basın yayın sektörünün kâğıt krizi yaşadığı ve içinde bulundukları bu krizin araştırılarak alınacak tedbirlerin belirlenmesinin yayınevlerinin ve gazetelerin kapanmasının önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Türkiye’nin kâğıdın neredeyse tamamını ithal ettiğinin altını çizen Tutdere, “Türkiye’nin kâğıdın neredeyse tamamını ithal ettiğinin altını çizen Milletvekili Tutdere, “Türkiye’de dövizin hızla yükselmesi bazı kitapları basılamayacak seviyeye getirdi, birçok basımevinin, yayınevinin ve gazetenin kapatılmasına neden olmuştur. Ayrıca, yaşanan kâğıt krizinden dolayı temizlik ürünlerinde de fahiş fiyat artışları meydana gelmiş, bu durum da vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamasına yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

‘YEREL BASIN VARLIK-YOKLUK MÜCADELESİ VERİYOR’

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da yerel basının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. “Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında sürekli değer kaybetmesi, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere giderlerin artması, yerli üretimi olmayan kâğıt maddelerinin pahalanması, ilan gelirlerinin azalması ile ekonomik olarak zor duruma düşen yerel basın, varlık-yokluk mücadelesi vermektedir” diyen Bulut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Bulut, önergesinde Oktay’a şu soruları yöneltti:

- Yerel gazetelerin varlığını devam ettirmesi için kağıtta vergilerin azaltılması ya da sıfırlanması yönünde bir planlamanız var mıdır?

- Basın İlan Kurumu’nun yerel gazetelere verdiği desteği ve resmi ilan tarifesini yükseltmeye yönelik bir çalışması var mıdır?

- Yerli kağıt üretiminin yeniden başlamasına, yerel basının kullandığı gazete kâğıdının sübvanse edilmesine yönelik bir planınız var mıdır?

- Yerel basının sorunlarına çözüm bulmak için iktidarınızın bir eylem planınız var mıdır?

- İllere göre ayrı ayrı belirtilmek üzere son 3 yılda kaç tane yerel gazete, kaç TV yayın hayatına son vermiştir? Kaç matbaa kapanmıştır?

 

DAHA FAZLA