Kısa süre önce konser yapılan alan 'fiziki olarak müsait değil'miş: Genco Erkal ve Şevket Çoruh'un engellenen oyunları Meclis gündeminde

Kısa süre önce konser yapılan alan 'fiziki olarak müsait değil'miş: Genco Erkal ve Şevket Çoruh'un engellenen oyunları Meclis gündeminde

Engellemeyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Kadıgil, 8 Temmuz'daki konseri hatırlattı.

İleri Haber

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Bozcaada Kalesi’nde Şevket Çoruh ve Genco Erkal’ın sahne alacakları oyunların “fiziki şartlar müsait değil” denilerek engellenmesini Meclis gündemine taşıdı. 8 Temmuz’da Kale’de yapılan konseri hatırlatan Kadıgil, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a “Etkinlik fiziki şartları elverişsiz ve dolayısıyla riskli bir alanda mı gerçekleştirilmiştir? Yoksa bu etkinlik sırasında veya etkinlikten sonra Bozcaada Kalesi’nin durumunu etkileyen bir hasar mı söz konusudur?” diye sordu.

Tiyatro sanatçıları Genco Erkal ve Şevket Çoruh'un 27 ve 29 Ağustos tarihlerindeki Bozcaada Kalesi’nde sahne alacakları “Bir Baba Hamlet” ve “Şahdamarım” isimli oyunlar daha önce resmi izinleri alınmış olmasına rağmen Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından, festivale iki gün kala “Bozcaada Kalesi’nin yoğun katılımlı etkinliklere kalenin fiziki şartları müsait değil” diyerek engellenmişti.

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Miletvekili Sera Kadıgil, engelleme kararını hatırlatarak, “Bununla birlikte, Bozcaada Kalesi’nde daha yakın tarihte (8 Temmuz) konser düzenlendiği, konsere 800 kişinin katıldığı görülmektedir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Kadıgil, Bakan’a şu soruları yöneltti:

1- Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü böyle bir karar alınmış mıdır? Söz konusu kararının tarihi nedir?

2- Kararın gerekçesi ve Bozcaada Kalesi’nde etkinlik düzenlenmesi için fiziki şartlarının müsait olmadığına ilişkin varsa uzman görüşünün içeriği nedir?

3- 8 Temmuz’da 800 kişinin katılımıyla düzenlenen etkinlik fiziki şartları elverişsiz ve dolayısıyla riskli bir alanda mı gerçekleştirilmiştir? Yoksa bu etkinlik sırasında veya etkinlikten sonra Bozcaada Kalesi’nin durumunu etkileyen bir hasar mı söz konusudur?

4- Bozcaada Kalesi’nde son bir yılda hangi etkinlikler düzenlenmiştir? Etkinliklere kaç kişi katılmıştır?

5- Bozcaada Kalesi’nin fiziki şartlarını güçlendirecek bir çalışma en son ne zaman yapılmıştır?