Kırkkavak köyünde mermer ocağı projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi

Kırkkavak köyünde mermer ocağı projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi

Antalya 5. İdare Mahkemesi, Kırkkavak köyünde yapılması planlanan mermer ocağına verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

Ersan Kınık

Kırkkavak köyünde yapılması planlanan mermer ocağı projesine karşı bölge halkının açtığı dava sonuçlandı. Antalya 5. İdare Mahkemesi, Antalya Valiliği’nin verdiği “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Kırkkavak köyünde, Taşkütüphanesi Madencilik isimli firmaya mermer ocağı için 2018 yılında verilen iznin ardından bölge halkının başlattığı hukuk mücadelesinde ilerleme kaydedildi.

Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 4 Ekim 2018 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararının ardından Kırkkavak’ta yaşayan yurttaşların, kararın iptali için açtıkları dava sonuçlandı.

Antalya 5. İdare Mahkemesi tarafından görülen davada mahkeme, projeye dair verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı:

“Orman, Maden ve Çevre Mühendisliği disiplinleri açısından proje tanıtım dosyasında tüm gerekli izinlerin alındığı ve gerekli taahhütlerin verildiği sonucuna varılmış olmakla birlikte, Flora, fauna, tarım ve su kaynakları açısından proje tanıtım dosyasında önemli eksiklikler bulunması nedeniyle oy çokluğuyla “ÇED Gerekli Değildir” kararının uygun olmadığı ve ÇED sürecinin işletilmesinin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.”

Konuya ilişkin İleri Haber’e konuşan dava avukatı Tuncay Koç, maden ocağı yapılması planlanan alanın bitkisel dokusunun oldukça zengin olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

AVUKAT KOÇ: ORMANLARIMIZ, TARIM ALANLARIMIZ MADEN OCAKLARINA FÜTURSUZCA VERİLİYOR

 “Halihazırda 7 endemik ve 3 bölgesel endemik tür olduğu ve ileride bu türlerin artabileceği bilirkişilerce saptandı. Yine fauna bakımından zengin bir bölge. 22 kuş türünün yanı sıra memeli ve sürüngen çeşitlerinin olduğu bir bölge. Bununla birlikte küçükbaş hayvancılığın da yapıldığı bir bölge. Maden ocağı açıldığı takdirde bölgede küçükbaş hayvancılığın yapılamayacağı ve çevreye vereceği zarar oldukça açık.”

Bölgede 4 su kaynağının bulunduğunu vurgulayan Koç, mermer ocaklarının ağırlık olarak su kaynaklarına zarar verdiğini de belirtti.

Mahkeme tarafından verilen kararın bölgede yaşayan köylüleri de rahatlatacak bir karar olduğunu ifade eden Koç, “Ormanlarımız, tarım alanlarımız su alanlarımız maden ocaklarına fütursuzca veriliyor. Bunun bir an önce önüne geçilmesi lazım. Bu yıl yine kuraklık var, gıda krizi kapıda. Türkiye sadece inşaat sektörüyle büyüyemez inşaat sektörü doğaya çok ciddi zararlar veren bir alan” diye konuştu.

DAHA FAZLA