Kırgızistan'da tekrar edilecek parlamento seçimlerinin tarihi belli oldu

Kırgızistan'da tekrar edilecek parlamento seçimlerinin tarihi belli oldu

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, tekrarlanacak parlamento seçimlerinin 20 Aralık’ta gerçekleştirilmesine karar verdi.

Kırgızistan’da yüzde 7'lik seçim barajını geçemeyen 12 siyasi partinin destekçilerinin düzenlediği gösteriler sonucunda 6 Ekim’de seçim iptal edilmişti. Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, yeni seçim tarihi olarak 20 Aralık’ı oy birliğiyle kabul etti. 

PROTESTOLAR SONUÇ VERDİ 

Kırgızistan'da, 4 Ekim'deki parlamento seçimlerinden sonra protestolar başlamış, binden fazla kişi yaralanmıştı. Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, 6 Ekim’de seçim sonuçlarını geçersiz ilan etmişti. Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, olaylar nedeniyle 9 ve 12 Ekim'de olağanüstü hal kararı almıştı. 

CUMHURBAŞKANI İSTİFA ETMİŞTİ 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov 15 Ekim'de görevinden istifa etmiş ve şu açıklamayı yapmıştı: 

"Dün yeni Bakanlar Kurulunu onayladım ancak bu gerilimi azaltmadı. Derhal istifam için talepler devam ediyor. Mevcut durum iki taraflı bir çatışmaya yakın. Bir tarafta göstericiler öteki tarafta güvenlik güçleri. Asker ve güvenlik güçleri Cumhurbaşkanlığı Konutlarını korumak için silah kullanmak zorundadır. Benim için her bir yurttaşımın hayatından daha değerli hiçbir şey yoktur. Tarihte halkının kanını döktüren cumhurbaşkanı olarak anılmak istemiyorum. Bu nedenle görevimden istifa etme kararı aldım."