Kirazlı’daki maden işletme ruhsatının süresi 13 Ekim’de doluyor

Kirazlı’daki maden işletme ruhsatının süresi 13 Ekim’de doluyor

Kirazlı’daki maden işletme ruhsatının süresi 13 Ekim’de dolarken, yaşam savunucuları sürenin uzatılmaması çağrısı yaptı.

Çanakkale Kirazlı'da mevkiinde 200 bin ağacın katledildiği doğa katliamı devam ediyor. Maden için verilen ruhsatın son tarihi ise 13 Ekim 2009.

Birgün'den Kardelen Tatar'ın haberine göre, 10 yıllığına verilen ruhsatın süresi önümüzdeki Eylül ayında sona eriyor. Bu tarih, ruhsat sahibi Alamos Gold ve onun Türkiye’deki yüzü Doğu Biga Madencilik’in bölgede acımasızca ve aceleyle yaptığı talanın sebebine dair de büyük bir gösterge.

Bölgede madenle ilgili 1987’den 2019’a dek yürütülen süreç de oldukça şaibeli. Alamos Gold’un ilk üretim iznini altın olarak değil “halloysit” (alüminosilikat bir kil minerali) isimli madeni ıkarmak üzere 2011’de aldığını söyleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, konuyla ilgili bir de basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’da önce Yeni Anadolu Madencilik aracılığıyla halloysit çıkartacağını beyan ettiği, bunun proje tanıtım dosyasında sunulduğu söylendi. Söz konusu projeye 2011 yılında altın madeni olduğu biline biline, Çanakkale Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildiğini hatırlatan dernek, ruhsatın bu olaydan sonra Doğu Biga’ya devredildiğini de kaydetti. 2013’te de madenin kapasite artışı için ÇED olumlu kararı verildi.

Derneğin açıklamasında üzerinde durduğu başka bir konu ise maden işletme süresi ruhsatının 13 Ekim 2019’da dolacağı oldu. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na seslenen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Ruhsatı uzatmayın” dedi.

Son olarak Alamos Gold’un Kirazlı dışında Ağı Dağı ve Çamyurtta da projeleri bulunduğunu hatırlatan yaşam savunucuları, Ağı Dağı projesinin Kirazlı’nın en az üç katı büyüklüğünde olduğunu söyledi.

DAHA FAZLA