Kirazlı'da altın madeni arama projesi sonucu 195 bin ağaç katledildi!

Kirazlı'da altın madeni arama projesi sonucu 195 bin ağaç katledildi!

Çanakkale Kirazlı'da altın madeni arama projesi sonucunda 195 bin ağaç katledildi.

Çanakkale’ye bağlı Kirazlı köyünde altın maden projesi nedeniyle 195 bin ağaç katledildi. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunda 45 bin ağacın kesilmesi ön görülüyordu.

Kent savunucuları alanın daha da genişleyeceği endişesi yaşarken söz konusu projeyi yürüten Kanadalı Alamos Gold şirketinin bölgede şu an iki tane daha altın arama projesi bulunuyor.

Bir dönem Çanakkale’de baroda görevli Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ali Furkan Oğuz, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan da, yetkililere çağrıda bulunarak, “ÇED raporuna aykırı işlemler tespit edilmeli ve projeler durdurulmalı” dedi.

İÇME SUYU KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre uydu görüntülerinin ortaya çıkmasıyla birlikte projeyi yürüten Alamos Gold şirketinin ÇED raporuna aykırı hareket ettiği ortaya çıktı. Kaz Dağları’nın başı termik santrallerle zaten beladayken şu anda Alamos Gold şirketinin bölgede iki tane daha ruhsatı bulunuyor.  Altın arama projesi nedeniyle dereler ve içme suyu da kullanılamaz hale geldi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, bölgede 10 tane projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) aşamasında olduğunu söyledi. Doğan, “Zaten beş santral bölgenin akciğerini mahfediyor. Diğer projeleri engellemek için mücadele ediyoruz. Bu kadar iklim krizi varken hala termik santral yapılmasını anlamlandıramıyoruz. Şu an bölgede 100’ün üzerinde arama ruhsatı var. Yaklaşık 40 tane de işletme ruhsatı var” dedi.

‘DAHA DA ARTACAK'

Doğan, 195 bin ağacın kesilmesi için, “Bu daha işin başlangıcı” diyerek şöyle devam etti: “Bu müthiş bir katliam. Ağaç kesim sayısı daha da aratacak. Bu sadece bir alan… Alamos Gold Şirketi’nin bölgede iki ayrı ruhsatı daha var. Bu alanlarda da en az bu kadar ağaç kesilecek. Bütün bölge ormansızlaştırılacak. Zaten proje ilk başlandığı anda yer altı suyu kirlenmeye başlıyor. Derelerden bulanık su akmaya başladı. Şahinli köyünde maden arama aşamasında hem içme suyu hem de dere suları kirlendi. Köylüler artık içme suyuna ulaşamıyor.”

Doğan, ağaç kesiminin durdurulması için yetkililere çağrı yapıyor: “Bölgeye inceleme heyeti gönderilsin. ÇED raporuna aykırı işlemler tespit edilmeli ve projeler durdurulmalı. Bölgedeki tüm altın maden arama projeleri iptal edilmeli. Bütün kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu işin siyasi bir boyutu yok. Her görüşten insanı bölgeye sahip çıkmaya davet ediyorum.”

DAHA FAZLA