Kiracılar Beşiktaş’ta buluştu

Kiracılar Beşiktaş’ta buluştu

TİP, Beşiktaş'ta “Kiracıların sözü var” başlığıyla forum düzenledi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Beşiktaş İlçe Örgütü, “Kiracıların sözü var” başlığıyla Beşiktaş Dünya Barış Parkı’nda forum düzenledi.

Forumda, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizle birlikte ev kiralarına fahiş oranda zamlar yapıldığı ve emekçilerin bu kiralar altında ezildiği belirtildi.

Beşiktaş Dünya Barış Parkı’nda düzenlenen foruma TİP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil de katıldı.

Forumda Ahmet Şık ve Sera Kadıgil’in yanı sıra TİP Parti Meclisi (PM) Üyesi Nazır Kapusuz da söz aldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “kredi müjdesi”ni hatırlatan Kadıgil, şunları söyledi:

“Kira meselesi gerçekten saçma sapan bir noktaya gitmeye başladı ve buna çözüm üreten de hiç kimse yok. Etrafımdaki genç insanlardan bu aralar şunu çok sık duyuyorum; insanlar bir ev bulamadıkları için evlenemiyorlar. Daha komik başka bir tarafı var; boşanamıyorlar da. Arkadaşlarımız birçoğu bundan mustarip. Boşanmak istiyor ama ayrı bire ev tutması mümkün değil. Öğrenci arkadaşlarımız zaten geçen sene yollara düştüler ‘barınamıyoruz’ dediler. Artık sadece öğrenciler değil, işçiler, memurlar barınamaz hale geldi. Doğup büyüdüğümüz yerlerde yaşatmıyorlar bizleri. Geldiğimiz nokta bu!

Sorunların hepimiz farkındayız ama ne yapacağız? Normalde ortalama bir sosyal devlete sahip olsak iktidarın buna bir çözüm üretmesi gerekiyor. Oysa iktidar 2 milyona kadar krediyi aylarca ödemeyle veriyor. Kredinin geri ödemesi aylık 28 bin lira… Yastık altında altını, dövizi olmayan, aylık 28 bin lirayı ödeyemeyecek olan bu ülkede yaşayan yüzde 90 ne yapacak? Bizim konuşmak istediğimiz bu.”

Nazır Kapusuz ise şu ifadeleri kullandı:

“Barınmak bir haktır. Yaşamsal bir haktır. Sağlık, gıda, eğitim gibi en temel haktır. Aç kalabilirsiniz, sağlığınızı erteleyebilirsiniz, kötü eğitim alabilirsiniz ama sokakta karda kışta kalamazsınız. Barınmanın rant aracı olmaktan çıkartılması lazım. Son bir yılda ev kiraları ve fiyatları iki buçuk kat artmış. Türkiye genelinde böyle. Bir tane ücretimiz var diye devlet bizden vergi almaktan vazgeçiyor mu? Ama başkalarının beş tane konutu var neden daha fazla vergi almıyorsun? Neden o vergiden muaf.”

Forum, yurttaşların söz almasının ardından çözüm önerilerinin sıralanmasıyla sona erdi.