Kılıçdaroğlu’ndan Fahrettin Koca’ya 'peçete' göndermeli ‘aracı firma ve ücretsiz aşı’ yanıtı

Kılıçdaroğlu’ndan Fahrettin Koca’ya 'peçete' göndermeli ‘aracı firma ve ücretsiz aşı’ yanıtı

Çin’den getirilen ve iktidar tarafından ücretsiz olduğu iddia edilen 1 milyon 342 bin 298 doz Sinovac aşısına dair tartışmalar sürüyor.

İleri Haber

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘aracı firma’ ve ‘ücretsiz aşı’ açıklamalarına verdiği yanıtta, “Önce ‘aracı firma yok’ dediler, şimdi ‘var’ diyorlar. 12 milyon dolar ödedik ama bir sorun neden ödedik diyorlar” ifadelerini kullandı.

Çin’den getirilen ve iktidar tarafından ücretsiz olduğu iddia edilen 1 milyon 342 bin 298 doz Sinovac aşısına dair tartışmalar sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "Aşı savaşının olduğu bir dünyada üretici bir firma bir ülkeye aşıyı bedava bağışlar mı? Bunun mantıklı bir açıklaması olabilir mi?" açıklamasına yanıt verdi.

Twitter hesabından videolu bir paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Önce ‘aracı firma yok’ dediler, şimdi ‘var’ diyorlar. Bedelsiz gönderilen 1 milyon aşıya, ‘12 milyon dolar ödedik ama bir sorun neden ödedik’ diyorlar. Haklarını yemeyelim, bu sefer akıllanmışlar. Peçeteye yazıp imzalatmak yerine bilgisayar çıktısı almışlar.”

PEÇETE GÖNDERMESİ

17-25 Aralık operasyonları döneminde ortaya çıkan bir olaya işaret etti. İran’lı Rıza Sarraf’ın, Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a, o zaman 700 bin TL olan Patek Philippe marka saat ‘hediye ettiği’ gündeme gelmişti. Çağlayan saatin parasını ödediğini söylemiş ve saati satın aldığına ilişkin fatura göstermişti. Ancak Patek Philippe firması, faturanın kendilerine ait olmadığını açıklamıştı. Daha sonra Çağlayan, Conrad Oteli’nin antetli kağıdına, “Saat bedeli olan 240 bin Euro’yu M.Zafer Çağlayan’dan teslim aldım” yazan Rıza Sarraf imzalı “belgeyi” TBMM 17 Aralık Araştırma Komisyonu’na sunmuştu. Bu durum, kamuoyu tarafından "700 bin liralık saati peçeteyle akladılar" benzetmesiyle eleştirilmişti.

FAHRETTİN KOCA NE DEMİŞTİ?

Bakan Koca, hafta içi yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından şu açıklamaları yapmıştı:

- “İddia şu: Deniyor ki, üretici firma 1 milyon doz aşı üretti ve bu 1 milyon doz aşıyı Türkiye’ye aslında bedel almadan bağışladı. Ama distribütörü olan firma ise bunu devlet malzeme ofisine, yani devlete fatura etti. Üretici firmanın bağışlamış olduğu veya bedelsiz verdiği aşıyı üretici firma fatura ederek devletten 12 milyon dolar para aldı. Aşı savaşının olduğu bir dünyada üretici bir firma bir ülkeye aşıyı bedava bağışlar mı? Bunun akılla izahı var mı? Bunun mantıklı bir açıklaması olabilir mi?”

- “Biz firmaya dedik ki ‘Biz sözleşmemiz gereği size vermemiz gereken bir bedel var. Bu bedeli biz ödüyoruz. Böyle bir iddia var, bu nedir?’ Firma diyor ki özetle, bu aşıyla ilgili buradaki amaç siz bizden teminatı istediğiniz için biz teminatı sağlayamamıştık. Bu nakit akış yönetimini sağlamak için Sinovac firmasını da temsil eden distribütör firmasına bedelsiz olarak verdik ama biz sizden ücretini olduğu gibi aldık. Bunu üretici firma söylüyor.”

- “Hani üretici firma bağışlamıştı Türkiye’ye? Ayrıca, bütün vergileri dahil olmak üzere, beyanı ve ödemesi de yapılmış. Vergiyle ilgili de hiçbir sorun yok.”

- “Bir diğer konu, aracı var mıydı yok muydu? Biz devlet olarak Sinovac firmasıyla bütün görüşmeleri yaptık. Bu firmanın 10 yıldan fazla süredir bir distribütörü var, tek distribütörü. Ayrıca bu distribütör, bu firmanın Türkiye’deki ayrıca yetkilisi. Genel olarak firmanın yetkilisi de firma. Hem tek distribütörü, hem tek yetkilisi firma adına. Dolayısıyla biz bütün görüşmeyi Sinovac ile yaptık. Altını çiziyorum: Hiçbir şekilde aracı firmaya bir kuruş verilmemiştir.”

- “Türkiye olarak biz distribütörle de pazarlık yapabilirdik. Biz aşıda firmanın kendisiyle direkt yaptık. Firma ifade etmişti: Görüşmeler bizimle yapıldı, Sağlık Bakanlığı pazarlık sürecini bizimle götürdü, bu dönemde bütün ticari ilişkiyi biz sağladık. Ama distribütör temsil, lojistik vb. işleri yapmak üzere devrede olan bir firma. Bunun için biz ekstra bir ücret ödemiyoruz.”