Kılıçdaroğlu: Her gün 73 milyon dolar faiz ödüyoruz

Kılıçdaroğlu: Her gün 73 milyon dolar faiz ödüyoruz

CHP lideri, Yalova'da açıklamalarda bulundu.

Yalova'da partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, AKP dönemindeki faiz politikasını eleştirerek, "Her gün ödediğimiz faiz 73 milyon 239 bin dolar" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi ziyarette bulunmak üzere Yalova'ya gitti. Burada, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, kamuoyunda "beşli çete" olarak anılan Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu'nason 18 yılda 203,7 milyar dolar tutarında iş verildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, bu paraların yurt dışına çıkarıldığını da söylerken, "Sözüm söz o paraların tamamını bu millete geri getireceğim" dedi.

"Altılı masa" görüşmelerinde yer alan 6 lider olarak anlaştıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Söz verdik, parlamentoda Meclis İç Tüzüğü'nü değiştirerek kesin hesap komisyonu kuracağız. Yani bir önceki yılın paraları nerelere harcandı, kesin hesap komisyonunda görüşülecek. Komisyonun başkanlığını da ana muhalefet partisine vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, devletin ödediği faizlere de dikkat çekerek, "Her gün ödediğimiz faiz 73 milyon 239 bin dolar" diye konuştu.

'BEŞLİ ÇETE PARALARINI VERGİ CENNETLERİNE GÖTÜRDÜ'

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Sorunlarınız olduğunu biliyorum. Sorunların kaynağı sizi yönetenler. Saraylarda yaşayıp halktan kopuk olan insanlar halkın sorununu çözemez. Beşli çete dediğim şirkete son 18 yılda 203 milyar 700 milyon dolarlık iş verildi. Ya Allah aşkına başka bu işi yapacak adam yok mu bu memlekette! Bunların büyük bir kısmı daha doğrusu tamamı mallarının tamamını da İngiltere'ye götürdüler. Vergi cennetlerine götürdüler. Oralarda mal mülk alıyorlar. Sözüm söz, o paraların tamamını bu millete geri getireceğim.

'BU MEMLEKETİN NASIL SOYULDUĞUNU HERKESİN BİLMESİ LAZIM'

Bunlara bir de 'gelir garantisi' veriyorlar. Yani 'işi yap, asla zarar etmeyeceksin' Bu memleketin nasıl soyulduğunu herkesin bilmesi lazım. Vatanını seven herkesin bu gerçekleri bilmesi lazım. Bakınız şehir hastaneleri yapıyorlar. Diyorlar ki 'Sen yap, sana ayrıca gelir garantisi vereceğim' Şehir hastanelerinin maliyeti 12 milyar dolar. 25 yıllığına 25 milyar dolar garanti vermişler. Ben maliyetini sorunca, 'Bunlar gizli' diyorlar. 3,3 milyar dolara Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yapmışlar, verilen garanti ne kadar, 9 milyar dolar. Osmangazi Köprüsü bir milyar 200 milyon TL. Verilen garanti ise 15 milyar dolar. Akıl tutulması bu.

'HER GÜN 73 MİLYON DOLAR FAİZ ÖDÜYORUZ'

Zafer Havaalanı 50 milyon euroya yapılmış. Garantisi ise 208 milyon euro. 'Faize karşıyız' diyorlardı. 'Faizi yükseltmeyeceğiz' diyorlardı. 2002-2003-2022 yıllarında devlet bütçesinden ödediğimiz faiz, sadece faiz 253 milyar 541 milyon dolar. 523 milyar 441 milyon dolar, devlet bir avuç kişiye faiz ödemiş. Her ay ödediğimiz 2 milyar 127 milyon 407 bin dolar. Her gün ödediğimiz faiz 73 milyon 239 bin dolar.

'HESAP KOMİSYONU KURACAĞIZ'

Öte yandan demokrasinin temel kuralı, siyasi otoritenin vatandaştan topladığı verginin hesabını vatandaşa vermektir. Bu hesap verildiği zaman demokrasi gerçek anlamda gerçekleşmiş olur. Bunun için 6 lider anlaştık. 6 lider yeni bir kurum kuruyoruz. Söz verdik, parlamentoda Meclis İç Tüzüğü'nü değiştirerek kesin hesap komisyonu kuracağız. Yani bir önceki yılın paraları nerelere harcandı kesin hesap komisyonunda görüşülecek. Komisyonun başkanlığını da ana muhalefet partisine vereceğiz."