Kıdem tazminatının tasfiyesi mi? Erdoğan işaret verdi, ‘Tamamlayıcı Sigorta’ toplantısı yapıldı

Kıdem tazminatının tasfiyesi mi? Erdoğan işaret verdi, ‘Tamamlayıcı Sigorta’ toplantısı yapıldı

Erdoğan'ın kabine sonrası yaptığı açıklamanın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Aile Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Türk İş, Hak-İş, TİSK ve TOBB başkanlarının katılımıyla bir toplantı yapıldığı belirtildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üzerinde çalışıldığını açıkladığı “Tamamlayıcı Sigorta” sistemine ilişkin olarak taraflar yeniden bir araya geldiği belirtildi. Kıdemin Emeklilik Fonu'na dönüştürülmesinin masada tartışıldığı ifade edilirken, tarafların konunun salgın ortamında gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını dile getirdikleri öne sürüldü.

Önceki gün yapılan kabine toplantısı sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2022’de hayata geçirilmek üzere “Tamamlayıcı Sigorta” sistemi üzerinde çalışıldığını açıklamasının ardından, üzerinde çalışılan düzenlemenin ayrıntıları tekrar gündeme geldi.

Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kaya’nın imzalı haberde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Aile Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Türk İş, Hak-İş, TİSK ve TOBB başkanlarının katılımıyla bir toplantı yapıldığı belirtildi. Böylece Bakanlıklar tarafından yapılan çalışmaya yönelik ilk görüşme gerçekleşmiş olduğu, toplantının sosyal tarafların görüşlerinin alınması amacıyla yapıldığı öğrenildi. Öte yandan, daha önce Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un, sosyal taraflarla ayrı ayrı görüştüğü ve sadece bilgi olarak düzenlemenin temel unsurlarını verdiği de öğrenildi.

Yine Dünya Gazetesi’nin edindiği bilgilere göre, sendika ve patron kanadından başkanların, düzenlemenin bu ortamda gündeme gelmesine sıcak bakmadıkları yönünde ifadelerde bulunulduğu ve bütün kuruluşların daha önce kamuoyuna açıkladıkları pozisyonları tekrarladıkları ancak ne sendika, ne de patron kanadından düzenlemenin hayata geçirilmesi yönünde güçlü bir söylem olmadığı, salgın kaynaklı ekonomik sıkıntıların yaşandığı ortamın zorluğunun vurgulandığı ifade edildi.

Haberde ‘Tamamlayıcı Sigorta’ ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Üzerinde çalışılan ‘Tamamlayıcı sigorta’ ya da ‘zorunlu mesleki sigorta’ literatürde ‘ikinci sütun emeklilik’ olarak adlandırılıyor. Tamamlayıcı sigorta, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmış, Yeni Ekonomi Programında da paragraf olarak yer almıştı.

Tamamlayıcı sigorta sisteminde her çalışan için zorunlu olarak bir emeklilik sigortası hesabı açılması gerekiyor. Bu hesap işçi nerede çalışırsa çalışsın primlerin yatırılabileceği bir sigorta hesabı olarak işliyor. Primlerin işveren tarafından ödenmesi ve kamunun da teşvik vermesi yönünde hazırlık yapıldığı bildirilmişti. Hazine’deki ilk taslaklarda düşük de olsa işçi primi de yer alıyordu ancak bu konuda kesin bir bilgi bulunmuyor.”