Kıdem tazminatı davasında işçi lehine emsal karar

Kıdem tazminatı davasında işçi lehine emsal karar

Müvekkilinin bu kararla birlikte beklediği tazminatın üzerinde bir rakam aldığını belirten Özer, "Diğer bu tür dosyalarda bu karar emsal niteliğindedir” dedi.

Konya'da işten çıkarılan işçinin açtığı kıdem tazminatı davasında, işçinin ek ücret almasına hükmeden yerel mahkemenin kararı, Ankara Bölge Adliye Mahkemesince onandı.

Konya'da medikal sektöründe çalışan N.G'nin avukatı Önder Özer, müvekkilinin işten çıkartılması üzerine, işe iade ve kıdem tazminatı davası açtıklarını söyledi. İş davalarında kıdem tazminatı için baz ücretin hesaplanması gerektiğine dikkat çeken Özer, baz ücrete bütün giydirilmiş alacaklar ile yakacak, yemek, kıyafet, bireysel emeklilik yardımı, süreklilik arz eden prim ve mesai ödemelerinin de dahil edilmesini talep ettiklerini ifade etti.

KARAR İŞÇİ LEHİNE

Dava açtıkları iş mahkemesinden, kıdem tazminatında ek ücretlerin dikkate alınması yönünde talepte bulunduklarının altını çizen Özer, şunları kaydetti: “Mahkeme, bilirkişi raporu neticesinde istediğimiz şekilde karar verdi. Kıdem tazminatında baz ücret hesaplanması kararı çıktı, bu şekilde hesaplandı. Diğer belirlenen alacakların hepsi eklendiğinde tavan ücreti aşacak bir rakam çıkıyor. İşçinin alacağı kıdem tazminatı yüzde 30 daha da artıyor. İşveren vekili mahkeme kararını Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi'ne gönderdi. Daire, yerel mahkemenin kararını aynen onadı. İstinaf mahkemesi, işçinin kıdem tazminatı hesaplanmasında baz alınacak ücretin, diğer yan ödemelerin de eklenmesi suretiyle hesaplanması gerektiğine karar verdi. Bu, işçi lehine bir karar."

‘EMSAL KARAR NİTELİĞİNDE’

Müvekkilinin bu kararla birlikte beklediği tazminatın üzerinde bir rakam aldığını belirten Özer, "Diğer bu tür dosyalarda bu karar emsal niteliğindedir” dedi.

KIDEM TAZMİNATINA AKP SALDIRISI

AKP'nin işçi haklarına son saldırılarından biri olarak gündeme gelen kıdem tazminatının fona aktarılması, henüz hayata geçirilemedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'PowerPoint sunumları'nda  “temel hedefler” başlığı altında yapılacaklara yer verdiği, açık bir şekilde “kıdem tazminatı” denilmese de hükümetin kıdem tazminatını fona dönüştürerek bireysel emeklilik sistemi ile birleştirme hedefi var.

Bu konuda henüz somut adım atılmamış olsa da iktidarın gelecek dönem harakete geçmesi bekleniyor.