Kıbrıs’ta güneye geçen işçiler geri dönemiyor: ‘UBP-HP hükümeti, geçiş kapılarının açılmasını siyasi çekişmeye çevirdi’

Kıbrıs’ta güneye geçen işçiler geri dönemiyor: ‘UBP-HP hükümeti, geçiş kapılarının açılmasını siyasi çekişmeye çevirdi’

Kıbrıs Sol Hareket temsilcisi Abdullah Korkmazhan, Kıbrıs’ta güneye geçen ve kapıların açılmaması sebebiyle kuzeye geçmesine izin verilmeyen işçilerin koşullarını ve durumun siyasi boyutunu İleri’ye değerlendirdi.

İzel Sezer - @izelsezer

Kıbrıs Sol Hareket Temsilcisi Abdullah Korkmazhan, Kıbrıs'ın kuzeyinden güneyine çalışmak için geçen ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) - Halkın Partisi (HP) koalisyon hükümetinin kapıları açmaması sebebiyle yurda dönmesine izin verilmeyen Kıbrıslı Türk işçilerin durumunu ve kapıların açılmamasının siyasi boyutlarını İleri Haber’e anlattı.

Kuzey ve güney liderleri, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle kapatılan geçiş kapılarının 8 Haziran’dan itibaren Kıbrıs’ın güneyinde çalışan işçilere, öğrencilere ve tedavi gören hastalar ile Kıbrıs’ın kuzeyinde ikamet eden Kıbrıslı Rum ve Maronit yurttaşlara açılması yönünde anlaşmaya varmıştı. Bu kararı Birleşmiş Milletler (BM) de desteklerken, konunun uzmanlarından oluşan İki Toplumlu Sağlık Komitesi ile Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu da geçiş kapılarının kademeli bir şekilde açılmasının sağlık açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığı yönünde görüş bildirmişti.

‘UBP-HP HÜKÜMETİ GEÇİŞ KAPILARI KONUSUNU SİYASİ ÇEKİŞMEYE ÇEVİRDİ’

UBP-HP hükümetinin temsilcileri Ersin Tatar ve Kudret Özersay’ın siyasi ihtiraslarına ve ayrılıkçı politikalarına yenik düşerek, geçiş kapılarının açılmasını engellediğini ifade eden Abdullah Korkmazhan, güneye geçenlerin geri dönüşüne izin verilmediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

‘’Kıbrıslı Türk yurttaşlar işini kaybetmemek ve tedavi olabilmek, evine ekmek götürebilmek için pazartesi gününden bu yana güneye geçiyor. Ersin Tatar ve Kudret Özersay, geçiş kapıları konusunu ekim ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik siyasi malzeme haline dönüştürdüler ve Sn. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile siyasi çekişme konusu haline getirdiler.

Kapılar konusunu siyasi malzeme haline getirip ekim ayındaki seçimlere dönük milliyetçi kesimi kanalize etmeye çalışıyorlar. Bunun yanında barış yanlısı Sn. Akıncı’yı zor duruma sokmaya çalışıyorlar. Daha önce 1 Temmuz olarak açıklanan tarih, dün yapılan açıklamayla 22 Haziran’a çekildi. Bu ne kadar ciddiyetsiz olduklarını ve aslında esas niyetlerini gösteriyor.’’

‘ONLAR İÇİN SALGIN, TEMASI TAMAMEN KESMEK İÇİN BİR FIRSAT’

‘’Covid-19 virüsünü geçiş kapılarının kapalı kalmasını kalıcılaştırmak ve toplumlar arası teması tamamen kesmek yönünde fırsat olarak değerlendiriyorlar’’ diyen Korkmazhan, yürütülen kararlı muhalefetin bunu yapmalarına imkân tanımadığını söyledi ve ekledi:

‘’Biz hemen kapıların açılmasını, Kıbrıs konusunda kapsamlı ve federal bir çözüme ulaşılmasını, ülkemizin yeniden birleşmesini savunuyoruz ve bu yönde mücadeleye devam edeceğiz.’’

8 Haziran’dan bugüne toplam 25 işçinin güneye geçtiğini ifade eden Korkmazhan, ‘’Bunun yanında eğitim ve tedavi için geçenler de var. Geçiş için negatif PCR testi ve birtakım belgeler istendiği için süreç yavaş işliyor fakat bu sayının önümüzdeki günlerde artmasını bekliyoruz’’ dedi.

Kıbrıs Sol Hareket Temsilcisi Abdullah Korkmazhan

‘BARINMA KOŞULLARI İNSANCA YAŞAM KOŞULLARINA UYGUN DEĞİL’

Barınma sorunu nedeniyle kapıdan geçmek isteyip, geçemeyen yüzlerce işçi olduğunu söyleyen Sol Hareket Temsilcisi Korkmazhan, ‘’Güneyde çalışan Kıbrıslı Türk sayısı 2000 kişinin üzerinde. İlk gece Kıbrıs’ın güneyine çalışmak için geçen işçilerin kimisi aracında, kimisi konteynerlerde kalmak zorunda kaldı. Barınma koşulları insanca yaşam koşullarına değil’’ şeklinde konuştu.

‘BİZE ULAŞAN TÜM İŞÇİLERİN BARINMA SORUNUNU ÇÖZDÜK’

Sol Hareket olarak ilk günden itibaren Kıbrıs’ın güneyinde işbirliği ve iletişim içinde oldukları dost ve yoldaş siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendikalarla iletişime geçerek, barınacak yeri olmayan Kıbrıslı Türk işçilere yardım için çalışma başlattıklarını aktaran Korkmazhan, aracının arkasında barınmak zorunda kalan veya barınacak yeri olmayan birçok işçi için kalabilecekleri yerler ayarladıklarını ifade etti.

Bu yer sorununun, çoğunlukla ilgili örgütlerin üye ve sempatizanlarının evlerinde işçileri misafir etmeleri şeklinde çözüldüğünü aktaran Abdullah Korkmazhan, şu an birçok işçinin Kıbrıslı Rum dostların ve yoldaşların evlerinde kalmasının hem işçi dayanışması hem de toplumlararası dayanışma açısından güzel bir örnek olduğunu söyledi.

Kendilerine ulaşan ve talepte bulunan her işçi için barınacakları yer ayarlama imkanına sahip olduklarını ifade eden Korkmazhan, talep geldikçe gerekli düzenlemeleri güneydeki örgütler ile iş birliği içinde yaptıklarını aktardı.