Kıbrıs’ın Maraş’ı 46 yıl sonra seçim malzemesi mi oldu?

Kıbrıs’ın Maraş’ı 46 yıl sonra seçim malzemesi mi oldu?

Kıbrıs’ta 1974'teki Barış Harekatı'nda dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Kenan Evren'in sözlerine göre "fazladan alınan" Maraş kenti, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken yeniden gündeme geldi. Konuyu İleri Haber’e değerlendiren Kıbrıs Sol Hareket Sözcüsü Abdullah Korkmazhan, AKP’nin ‘Maraş’ı açma’ söylemi üzerinden vermek istediği mesajları değerlendirdi.

Mehmet Fırat Özgür-@zgr_frt

Kıbrıs’ta 1974 yılında yaşanan politik ve askeri gelişmeler neticesinde Rumların geride bırakarak göç etmek zorunda kaldığı ve adanın Kuzey Kıbrıs tarafında kalan Maraş kenti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından hazırlanan yasalar ile yerleşime kapanmış ve kentin BM’ye devredilmesi talep edilmişti.

EVREN 'VERİRİZ DİYE FAZLA TOPRAK ALDIK' DEMİŞTİ'

Barış Harekatı döneminde Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Kenan Evren, 2002 yılında Mehmet Ali Birand'a verdiği demeçte,  çıkarma kuvvetlerinin önceden saptanan sınırdan daha ileri gittiğini belirterek "Bizim planımımızda Maraş yoktu, ama Maraş da boşalmış bir vaziyetteydi. 'Ne yapalım Maraş'ı?' dediler. 'Girin' dendi. Hatta yanlışlıkla İngilizler'in üssüne de girdiler, sonra geri çekildiler. Bu hatta geldikten sonra, hattın muhafaza edilmesi görüşü ağır bastı. İlerde masaya otulurulduğu zaman toprak tavizlerine vermek zorunda kalabiliriz, işte burada da tavizi verebiliriz' denildi." şeklinde konuşmuştu.

‘SONUÇ KIBRISLI RUMLARIN LEHİNE’

Kıbrıslı Rumlar, 2010 yılında açtıkları davalarla Maraş kentinde kalan mallarının iadesini talep etti. Bunun üzerine Kuzey Kıbrıs'ta Taşınmaz Mal Komisyonu kuruldu. Diğer yandan Türkiye tarafından davalarda herhangi bir savunma dosyalanmadı. Kıbrıslı Rumların Türkiye’ye sundukları resmi dilekçelerle yaptıkları ısrarlar da bir sonuç vermeyince konu 2017 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı.

Kuzey Kıbrıs Yüksek Mahkemesi, 2019’un Ekim ayında Yuhannis Yuhannou ve Oğulları Emlak Şirketi ile ilgili verdiği kararda, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Maraş ile ilgili başvuruları değerlendirirken 1974 yılı tapu kayıtlarını incelemesi gerektiğini belirterek, Kıbrıslı Rumların lehine bir sonuca varmıştı. Maraş’taki taşınmaz mallarla ilgili davaları takip eden Avukat Murat Metin Hakkı, 2 Ekim’de Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanan Mazi/Birlikte isimli programda yaptığı açıklamada, 11 Ekim’de düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Maraş ile ilgili başvuruları değerlendirmeye alarak sonuca kavuşturmaya başlayacağını belirtti.

‘DEVLETİN KURUMLARI HİÇE SAYILDI’

Seçime sayılı günler kala Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, salı günü AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı ortak basın açıklamasında Maraş’ın açılacağını söyledi.

Halkın Partisi (HP) ise Ulusal Birlik Partisi ile kurulan koalisyon hükümetinden çekildiğini duyurdu. HP Genel Başkanı Yenal Senin, yaptığı basın açıklamasında 1974'ten beri iskana kapalı tutulan Maraş bölgesinin açılması konusunun kendileriyle paylaşılmadığını söylemiş ve "Devletin bütünlüğü bozuldu, kurumları hiçe sayıldı" demişti.

CUMHURBAŞKANI AKINCI’DAN AÇIKLAMA

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise Tatar ve Erdoğan’ın açıkladığı karara yönelik sosyal medya hesabından ❝Sırf adaylardan birine avantaj sağlamak amacıyla Ankara’da ve Kıbrıs’ta yapılan bu düzenlemeler seçimlerimize yapılan müdahalenin bir başka boyutunu oluşturmaktadır.❞ dedi.

 

‘KIBRIS TOPLUMU, AKP’NİN BURAYA DA KAYYUM ATAMASINA İZİN VERMEYECEK’

Konuyu İleri Haber’e değerlendiren Kıbrıs Sol Hareket Sözcüsü Abdullah Korkmazhan, AKP’nin Kuzey Kıbrıs’ta Ersin Tatar lehine Ayasofya’nın cami yapılmasına benzer bir adım attığını dile getirdi. Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ın mevcut cumhurbaşkanı Akıncı için, “O kazanmasın da kim kazanırsa kazansın” dediğini hatırlatan Korkmazhan, “Dün akşamdan bugüne Akıncı’nın oylarında yüzde 10 oranında bir artış gerçekleşti. Çünkü bu müdahaleler kararsız olan ve sandığa gitmeyi düşünmeyen on binlerce insanı Akıncı lehine sandığa gidip oy kullanmaya yönlendirdi. Dolayısıyla AKP’nin müdahaleleri sonuçsuz kalıyor. Kıbrıs’ta AKP’nin desteklediği adayın kaybedeceği açık. Kıbrıs toplumu, AKP’nin buraya da kayyum atamasına izin vermeyecek” şeklinde konuştu.

‘MARAŞ ÜZERİNDEN MÜZAKERELER BALTALANMAYA ÇALIŞILIYOR’

Korkmazhan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni bir Kıbrıs zirvesi yapılacağını duyurduğunu belirterek, “Tayyip Erdoğan ve buradaki statükocular Kıbrıs’ta federal bir birleşmenin gerçekleşmemesi için her şeyi yapıyorlar. Dolayısıyla Maraş üzerinden çözüm sürecini de baltalamaya çalışıyorlar” dedi.

Maraş’ın Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki sorunlara dönük bir tehdit olarak kullanıldığına dikkat çeken Korkmazhan, AKP’nin Yunanistan’a ‘Ya Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda bizim istediklerimizi masada kabul edeceksiniz ya da Maraş’ı açarız ve yerleşimcileri oraya göndeririz’ mesajı verdiğini söylerken, Kıbrıslı Rumlar için çok büyük bir değere sahip olan kent üzerinden yapılan tehditlerin derin yaralar açtığını ve Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki ilişkileri zedelediğine dikkat çekti.

Korkmazhan, son olarak güven artırıcı önlemler çerçevesinde Maraş kentinin Kıbrıslı Rumlara BM aracılığıyla iade edilmesi gerektiğini söyledi.