KHK’li mimar Alev Şahin’e kesilen 100 bin liralık ceza iptal edildi

KHK’li mimar Alev Şahin’e kesilen 100 bin liralık ceza iptal edildi

Düzce’de KHK’yla ihraç edilmesinin ardından oturma eylemine başlayan mimar Alev Şahin’e kesilen 100 bin liralık ceza mahkeme tarafından iptal edildi.

Düzce’de KHK’yla ihraç edilmesinin ardından oturma eylemine başlayan mimar Alev Şahin’e kesilen cezalar, mahkeme tarafından iptal edildi.

Şahin, Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki görevinden 6 Ocak 2017’de yayınlanan 679 sayılı KHK’yla ihraç edilmişti. Daha sonra kentte oturma eylemleri yapan Şahin’e toplamda 100 bin liraya yakın idari para cezası kesilmişti.

Düzce 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği, Şahin’in itirazını karara bağlayarak para cezalarının iptaline hükmetti.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre kararda, şu ifadelere yer verildi: “Fikirlerin silahsız ve saldırısız, başka bir ifade ile barışçıl bir şekilde ortaya konabilmesi için toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı kapsamında barışçıl olmadığına, kamu düzeninin bozulduğuna veya bozulma tehlikesinin ortaya çıktığına, oturma eyleminin gerçekleştiği cadde veya sokaklarda eylemin başladığı tarihten bu yana sosyal yaşamın akışının kesildiğine dair somut bir tespit ve değerlendirme bulunmadığından hukuka uygun olmayan idari para cezalarının iptaline karar verilmiştir.”

Anayasa Mahkemesi’nin bir kararına atıf yapan mahkeme, barışçıl protestolara müdahale ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması arasında adil bir denge kurulması gerektiğini kaydetti.

Kararda, şöyle devam edildi: “Somut olayda kamu düzeni ile ilgili olarak günlük hayatın akışında kişinin eylemi nedeniyle herhangi bir somut ihlal tespiti yapılmadığı gibi kamuya rahatsızlık veren hoşgörü sınırlarını aşan durumlar ispat edici derecede ortaya konulmamıştır.”