KESK'ten birçok şehirde iş bırakma eylemi

KESK'ten birçok şehirde iş bırakma eylemi

KESK Şubeler Platformu, hükümet ile yetkili sendika arasında süren ve anlaşmazlığa giren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonrası bugün birçok ilde bir günlük iş bıraktı.

İleri Haber

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, hükümet ile yetkili sendika arasında süren ve anlaşmazlığa giren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sonrası aldıkları karar sonrasında bugün bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

KESK yaptığı açıklamada, “Ödediğimiz vergilerle patronlara, yandaş müteahhitlere, bir avuç mutlu azınlığa ‘kıyak’ üstüne ‘kıyak’ yapmakta sınır tanımayanlar bize gelince yine ‘kaynak yok, bütçe imkanlarımız kısıtlı’ demiştir” ifadelerine yer vermişti.

KESK tarafından birçok şehirde yapılan basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

'İNSANCA BİR YAŞAM, GÜVENCELİ İŞ VE GÜVENLİ GELECEK İÇİN YETKİNİN ASIL SAHİPLERİNİ OMUZ OMUZA MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) olarak insanca bir yaşam, güvenceli bir iş ve güvenli bir iş için 27 Ağustos, bugün için iş bırakma kararı aldık. 

1 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmıştır. Açlık sınırının 2.100, yoksulluk sınırının 6.800 TL'yi aştığı, elektrikten doğalgaza çaydan tütün ürünlerine, iğneden ipliğe her şeye fahiş oranlarda zamların devam ettiği, gerçek enflasyonun %30'Iarı bulduğu koşullarda: 

Hükümet 3 milyon kamu emekçisine, 2 milyon emekliye. aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet ve günvencesizlik teklif etmiştir. 

Hükümet yaptığı teklife temel taleplerimizi bir kez daha görmezden gelmiştir. Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğine son verilmesi, 3.600 ek gösterge sözünün gereğinin yerine getirilmesi, maaşların insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çekilmesi başta olmak üzere kamu emekçilerinin temel talepleri bir kez daha görmezden gelinmiştir. Deyim yerinde ise dağ fare bile doğurmamıştır. Öte yandan hükümetin yaptığı teklifte geçtiğimiz günlerde apar topar imzalanan kamu işçileri toplu sözleşmesinin referans alındığı görülmektedir. 

Hükümet açıkça "Kamu işçisi 2020 yılı için %3+%3 anışa, temel haklarında hiçbir iyileştirme yapılmamasına razı oldu. Siz de razı olmak zorundasınız” demektedir. Böylece yıllardır oynanan. işçi ve kamu emekçisini karşı karşıya getirme oyunu sürdürülmek istenmektedir. 

Toplu sözleşmede 21 Ağustos itibarıyla Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlamıştır. Adı üzerinde tarafiar arasında hakemlik görevi yapmak için görevlendirilen bir kurulun tarafsız olması şarttır. Ancak mevcut yasalara göre toplu sözleşmede taraf olan hükümet tarafsız olması gereken Hakem Kurulu üyelerinin çoğunluğunu belirlemektedir. Böyle bir Hakem Kurulu'ndan kamu emekçilerinin lehine bir karar çıkmasını beklemek çok zordur.

Sevgili kamu emekçileri,

Bizler hakları ellerinden alınan, sefalet ye kölelik teklif edilen milyonlar olarak bir araya gelmediğimiz sürece, hak kayıplarımızı görmeyip yoksulluk sınırı üzerinde bir maaşı kendimize fazla gördüğümüz sürece, sermaye yanlısı emek karşıtı bir düzende bizimle sefalet oranında maaş zamları ile alay edilmesi kaçınılmazdır. Maaşlarımızın TÜİK vasıtası ile çarpıtılmış enflasyon rakamlarına, hiçbir zaman tutmayan  enflasyon hedeflerine göre ayarlanması kaçınılmazdır. Evrensel, gerçek bir toplu pazarlık sistemi ile hiçbir ilgisi olmayan mevcut fason toplu sözleşme sisteminde hepimizin kaybetmeye devam etmesi kaçınılmazdır.

Peki bu karanlık tablodan çıkış yolumuz nedir? Bu karanlık tablodan tek çıkış yolu, yetkinin asıl sahipleri olarak bizlerin ortak sorunlar için bir araya gelmesinden, 'hak verilmez, mücadele ile alınır’ ilkesi ile ortak mücadeleyi yükseltmesinden geçiyor. Bu karanlık tablodan tek çıkış yolu, 'Hepimiz aynı gemideyiz' diyenlere karşı 'Geminin gerçek sahipleri olarak emeğimizin karşılığını istiyoruz' diyerek tüm farklılıklarımıza rağmen birbirimize kenetlenmekten geçiyor. 

En başından beri kamu emekçilerinin ortak çıkarları için mücadele eden bir konfederasyon olarak, KESK olarak, tüm konfederasyonları, sendikaları, hangi sendikanın üyesi olursa olsun ya da herhangi bir sendikanın üyesi olmasın tüm kamu emekçilerini bizi yok sayan, alay eden teklifler sunanlara karşı haklarımızı korumak için omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz.

Güvenceli iş ve güvenli gelecek için omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz. Yeni bir satış sözleşmesine izin vermemek için, halktan yana bir kamu hizmeti, demokratik ve adil bir çalışma yaşamı için omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz."

İSTANBUL

KESK, bugün İstanbul'da Kadıköy Belediyesi önünde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ (Süleymanpaşa) Merkez'de yapılan KESK eyleminden görüntüler...

ADANA

Adana'daki KESK eylemi ise Abidin Dino Parkı'nda yapıldı.