KESK’li Kadınlar Yerel Seçim Tutum Belgesini Açıkladı: Kazanılmış Haklarımıza Göz Dikenlere Oy Yok

KESK’li Kadınlar Yerel Seçim Tutum Belgesini Açıkladı: Kazanılmış Haklarımıza Göz Dikenlere Oy Yok

KESK’li Kadınlar, Yerel Seçim Tutum Belgesi’nde, cinsiyetçi politikalarla kadın ve LGBTİ’leri yok sayanlara oy vermeyeceklerini vurguladı.

Kamu Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (KESK)’na bağlı faaliyet yürüten kadınlar, basına gönderdikleri yazılı açıklama ile 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere dair tutum belgesini açıkladı.

“KESK’li kadınlar olarak, ne dün ne de bugün emek, özgürlük, demokrasi, hak mücadelesinden vazgeçmedik, her ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz” diye başlayan tutum belgesinde kadınlar: "31 Mart’ta, yerellerimizde, kentlerimizde, yaşamlarımızı doğrudan etkileyen politikalar üretecek, kararlar alacak yeni yönetimleri belirlemek üzere bu ülkenin yurttaşları olarak biz kadınlar da bir seçimde bulunacağız. Bu ülkede, türlü bedellerle tesis edilen ve daha da ileriye taşıma mücadelesi verdiğimiz demokrasi, özgürlükler ve haklar, bugün AKP/Saray iktidarının sistematik saldırısı altındadır. KESK’li kadınlar olarak, ne dün ne de bugün emek, özgürlük, demokrasi, hak mücadelesinden vazgeçmedik, her ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. Bunun yanında, “henüz” elimizden alınmamış seçme hakkımızı da emekçilere, kadınlara, halklara karşı esen sert rüzgârın seyrini değiştirmek için önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Yerel demokrasi, demokratik bir ülkenin temeli, dominosudur. Dolayısıyla, yerel seçimlerdeki tutumumuz, demokrasinin yeniden inşasından yana olacaktır" dedi.

Tutum belgesinde öne cıkan kısımlar şöyle:

'KADINLARI YAŞAMDA YOK SAYANLARA OY YOK'

- 2014 yerel seçimlerinde kadınların temsil oranı %10 dahi olamamıştır. Bu yılda durum pek farklı değildir. Bu vahameti dert etmeyenlere, kadınları, siyasette yalnızca vitrin olarak görenlere oy yok.

Kadını, yaşamda yok sayanlara, kamusal alanlardan, sokaktan soyutlamak, eve hapsetmek isteyenlere oy yok. Oyumuz, yerel politikalarda, kadınların, özgün sorunlarına, ihtiyaçlarına cevap olacaklara, geceleri daha güvenli sokağa çıkabilmemiz için tüm sokakları, tüm alanları aydınlatacak, 7/24, sık aralıklı ücretsiz ulaşım sağlayacak olanlara oy yok.

- Kadın ile erkeği eşit görmeyenlere, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini, ayrımcılığı derinleştirenlere yok yok. Oyumuz, yerelde kadın birimleri, kadın ve cinsiyet eşitliği komisyonları kuracaklara, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri düzenleyecek olanlara oy yok.

- Kadınların işgücüne katılma oranı bugün ancak % 30’larda iken, kadın istihdamına engel olanlara, kadınları düşük ücretli, yarı zamanlı, güvencesiz işlere mahkûm etmek isteyenlere oy yok.  Oyumuz, kadınlara tam zamanlı ve güvenceli istihdam sağlayacak, tüm meslek alanlarını kadınlara açacak olanlara oy yok.

- Kadını evle, aileyle, kocayla, çocukla tanımlayanlara, cinsiyetçi iş bölümünü pekiştirenlere, kadına evin yolunu gösterenlere oy yok. Oyumuz, her mahalleye ücretsiz, nitelikli, bilimsel, ulaşılabilir, anadilinde 24 saat hizmet veren kreşler, yaşlı ve hasta bakımevleri açacak olanlara, doğum sonrası devredilemez ebeveyn izni, kadınlar için en az 24 hafta doğum izni uygulayacak olanlara oy yok.

'CİNSİYETÇİ BÜTÇE YAPANLARA OY YOK'

- Kadın düşmanlarına, kazanılmış haklarımıza göz dikenlere oy yok. Oyumuz, mevcut hakları ileriye taşımayı esas alacak ve kadına yönelik şiddete ilişkin yaptırımları uygulayacak,  8 Mart’ı kadın emekçiler için ücretli tatil hakkını tanıyacak, bu hakkı içeren toplu iş sözleşmelerine imza atacak olanlara.

- Laiklik ilkesini ortadan kaldırmayı, kadınların kendi hayatlarının öznesi olmalarını ve karar alma mekanizmalarına katılmalarını engellemeyi, gerici politikalarla kadını eve kapatmayı, kamusal alandan dışlamayı şiar edinenlere, eşitsizliği fıtrattan görüp meşru göstermeye çalışanlara, kadını kul-köle görenlere oy yok. Oyumuz  kadının kamusal alana katıldığı, kendisini özgürce ifade ettiği, özne olduğu, laik bir düzeni tesis edecek olanlara.

- Cinsiyetçi bütçe yapanlara oy yok. Oyumuz, cinsiyet eşitlikçi bütçeleme ve özgün bir kadın bütçesi yapacak olanlara.

- Cinsel yönelimi, cinsiyet kimliklerini, ‘hastalık’, ‘sapıklık’ olarak tanımlayanlara, LGBTİ+’leri yönelik nefret söylemlerini meşrulaştıranlara, yaşamda LGBTİ+’ları yok sayanlara oy yok. Oyumuz, LGBTİ +’lara dönük inkâr, nefret, imha politikalarına, LGBTİ +’ların istihdam, barınma, sağlık, ulaşım vb. sorunlarına LGBTİ+ kurumlarıyla birlikte çözüm üretecek olanlara.