Keşfettiği adada 14 yıldır tek başına yaşıyor: '3 bin 500 fidan diktim'

Keşfettiği adada 14 yıldır tek başına yaşıyor: '3 bin 500 fidan diktim'

14 yıl önce trafik kazasında eşini kaybettikten sonra Dersim’de Keban Baraj Gölü Havzası’nda keşfettiği adada yaşamaya başlayan bir kişinin hayatı ‘Robinson Crusoe’ hikayesini hatırlatıyor.

80 yaşındaki Ziya Abay, trafik kazasında eşini kaybettikten sonra döndüğü memleketinde Keban Baraj Gölü Havzası'nda keşfettiği adaya 14 yıl önce kulübe yaparak yerleştikten sonra, 3 bin 500 fidan dikti. 14 yıl önce otların bulunduğu adada sebze-meyve yetiştiren Abay'ın hayatı akıllara "Robinson Crusoe" hikayesini getiriyor.

Uzun yıllar Eskişehir’de antikacılık yapan 4 çocuk babası Ziya Abay, 1995 yılında eşi Emine Abay’ı trafik kazasında kaybetti. Bir süre daha Eskişehir'de kalan ancak eşini unutamayan Abay, emekli olduktan sonra memleketi olan Dersim'in Pertek ilçesine bağlı Çakırtepe köyüne döndü. Çocuklarının farklı şehirlerde iş hayatına atılması nedeniyle yalnız kalan Abay, 14 yıl önce Elazığ ile Dersim'i birbirine bağlayan Keban Baraj Gölü Havzası’nın ortasında yaklaşık 80 dönüm büyüklüğündeki bir tane bile ağaç olmayan adayı keşfetti.

‘3 BİN 500 AĞAÇ DİKTİM’

Tekne alıp, adaya giden ve yaptığı küçük bir kulübeye yerleşen Abay, tek başına yaşamaya başladı. Elektriğin ve içme suyun bulunmadığı adada 14 sene boyunca fidanlar diken ve çeşit çeşit meyve ve sebze yetiştiren Abay, ıssız adayı yeşile bürüdü. Diktiği 3 bin 500 fidanı 14 yılda yetiştiren, kendi imkanları ile de sulama havuzu yapan Abay, sadece ekmek ve içme suyu gibi diğer ihtiyaçlarını almak için teknesiyle iki haftada bir ilçeye gidip geliyor. İhtiyacı olan sebze ve meyveyi adada yetiştiren Abay, adanın kendisine huzur ve güç verdiğini belirterek, ölene kadar burada kalmak istediğini belirtti.

‘ÖLENE KADAR ADADA KALMAK İSTİYORUM’

Adada elektriğin olmadığını aktaran Abay, “Kendime göre yemeğimi yapıyorum. Kimseye muhtaç olmuyorum. İşim olmadığı zaman Pertek’e gitmek için karşıya tekne ile geçiyorum. Daha sonra tekrar tekne ile adaya geliyorum. Gece gündüz hep adadayım. Ada benim her şeyim, beni yaşatan o, huzur ve güç veriyor. Ben de adayı yaşatıyorum. Ölene kadar adada kalmak istiyorum. Eşim de sağ ve yanımda olsaydı, adada kalsaydık. Hep aklımdan geçiyor" ifadelerini kullandı. 

DAHA FAZLA