Kenter Tiyatrosu’na AKP-MHP engeli

Kenter Tiyatrosu’na AKP-MHP engeli

Kenter Tiyatrosu’nun İBB tarafından satın alınıp Şehir Tiyatroları çatısı altında faaliyet göstermesine ilişkin teklif, komisyonda kabul edilmesine rağmen AKP Grubu tarafından İBB Meclisi’nde reddedildi.

İstanbul Şişli’de bulunan Yıldız Kenter Tiyatrosu’nun Şehir Tiyatroları bünyesinde faaliyetini sürdürmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınmasına dönük komisyon raporu, AKP-MHP grubu tarafından son anda geri çekildi. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “AK Parti’nin İstanbul’u, İstanbulluyu değil; kendi siyasetini önceliklendirdiğini ve kendi siyaseti dışında hiçbir şeyi de önemsemediğinin çok net göstergesi” diyerek tepki gösterdi.

BirGün'den Dilara Şimşek'in haberine göre, 17 Kasım 2019 tarihinde hayatını kaybeden Yıldız Kenter’in cenaze töreninde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yıldız Kenter ve kardeşi Müşfik Kenter tarafından 1968’de kurulan Kenter Tiyatrosu’nun İBB bünyesine alınması sözü verdi. Yıldız Kenter Tiyatrosu’nun yaşatılması için İBB’ye bağlı Şehir Tiyatroları Müdürlüğü 4 Mart 2020 tarihinde İBB Başkanlığı’na yazı yazarak işlemleri başlattı.

AKP GRUBU GENEL KURULDA ONAYLAMADI

Şehir Tiyatroları’nın talebi üzerine İBB Emlak Müdürlüğü, 4 Haziran’da teklif hazırladı ve Kenter Sinemacılık Tiyatroculuk A.Ş.’ye ait olan tiyatro binasının bulunduğu taşınmazın satın alınmasını istedi. Konu Hukuk,-Altyapı, Mesken ve Emlak-Kültür ve Sanat komisyonları tarafından incelendi. Komisyonların ortak raporunda Kenter Tiyatrosu’nun İBB tarafından satın alınması uygun bulundu.

Ancak Kenter Tiyatrosu’nun İBB tarafından satın alınıp, Şehir Tiyatroları çatısı altında faaliyet göstermesine ilişkin teklif, komisyonda kabul ettikleri halde AKP Grubu tarafından genel kurulda onaylanmadı.

'İSTANBUL'A BİR FAYDA SAĞLAMAZ'

CHP’li Balyalı, AKP Grubu’nun son anda gerim adım atmasının sebebi olarak tartışmalı geçen İBB meclis oturumuna dikkat çekti: “Kenter Tiyatrosu’nun satın alınmasına ilişkin gündem maddesi konusunda meclis öncesi gruplar arasında görüşmeler yapıldı ve bu konuda ortak görüşe varıldı. Oy birliğiyle bu satın alma işlemi gerçekleşecekti. Tadilat ve restorasyon sonrası kültür sanat camiasının hizmetine sunulacaktı. Ancak önceki gün mecliste yaşanan gerginlik ve tartışma sonrasında AKP belki de ‘meclisi biz yönetiyoruz’ demek için intikamcı bir anlayışla Kenter Tiyatrosu’nun dosyasını komisyona geri çekti. Satın alma işlemini durdurdu. Mesele tekrar eylül ayında yapılacak olan belediye meclisinde görüşülecek.”

AKP’nin kendi siyaseti dışında hiçbir şeyi önemsemediğine vurgu yapan Balyalı, “Gruplar arasında yapılan mutabakattan sonra böyle fevri biçimde bu tür dosyaları geri çekmek İstanbul’a bir fayda sağlamaz” diye konuştu.