Kent Emekçileri Dayanışması’ndan eylem: Faturaları Cengiz ödesin

Kent Emekçileri Dayanışması’ndan eylem: Faturaları Cengiz ödesin

Cengiz Holding önünde bir araya gelen Kent Emekçileri Dayanışması, zorlu geçim şartlarına karşı “Faturaları Cengiz Ödesin” diyerek, sembolik dev bir faturayı Cengiz Holding binasının önüne astı.

Kent Emekçileri Dayanışması, kamuoyu tarafından 5’li çete olarak da bilinen İstanbul Altunizade’deki Cengiz Holding’in önüne geldi. Zorlu geçim şartlarına karşı eylem yapan dayanışma üyeleri, “Faturaları Cengiz Ödesin” diyerek basın açıklaması yaptı. “Servet Olduğun Servet Emeğimizden Çaldıklarındır”, “Türkiye Büyümüyor, Büyüyen Cengizgiller”, “Halka Bindirimli, Cengize İndirimli” yazılı dövizlerin ve temsili bir faturanın açıldığı eylemde, basın açıklamasını Kent Emekçileri Dayanışması adına Merve Yetkin okudu.

'İKTİDAR BİZE EKONOMİK KRİZİ SONUNA KADAR YAŞATIRKEN KENDİSİNE VE YANDAŞ FİRMALARA CENNETİ YAŞATIYOR'

Emekçilerin, ödenemeyecek kadar yüksek faturalarla yüz yüze geldiklerini ve bu durumun önemli bir gündem hâline geldiğini ifade eden Yetkin, başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte 3 yıl içinde elektrik fiyatlarının yüzde 132 doğalgaz fiyatlarının ise yüzde 95 artış gösterdiğine dikkat çekerek emekçilerin ücretlerinin ancak “resmi enflasyon” kadar arttığının altını çizerek şunları söyledi:

“Resmi enflasyon ise başkanlık sistemine geçildiğinden bu yana toplam yüzde 50 seviyesinde arttı. Yani bir nevi emekçilerin yaşamlarında ödedikleri bedeller gelirlerinden iki üç kat daha fazla arttı. Sadece son 1 yıldaki kira artış oranları son 3,5 yıldaki toplam ücret artış oranından fazla. Aslında bu ödenmeyen ödenemeyen faturalara farklı bir gözle de bakılabilir. Faturaların hayatımıza yük olması onlardaki artıştan kaynaklanmıyor gelirimizin aynı oranda artmamasında kaynaklanıyor.”

'GEÇİNEMİYORUZ, BARINAMIYORUZ, ISINAMIYORUZ'

Siyasi iktidarın, ekonomik krizi halka sonuna kadar yaşatırken, kendisine ve yandaş firmalara cenneti yaşattığını ifade eden Yetkin şu sözleri kaydetti:

“Örneğin elektrik dağıtım şirketlerinden bir tanesinin son 1 yılda kârı yüzde 56 arttı, örneğin bize elektrik dağıtımı yapan Cengiz’in kendi fabrikasında kullandığı elektriğe %50 devlet indirim yaptı.

Örneğin bizlerin evlerindeki harcamalar giderek düşerken, artık neyden tasarruf edeceğimizi şaşırırken Sarayın harcamaları 2,4 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye büyüyor diyorlar ama bu pastada bıraktık bizim dilimimiz büyümesini, eski küçük pastadaki dilime bile sahip değiliz.

Emekçilerin eskiden de hayat pahalılığı ile uğraştığını, sürekli bir mücadele içerisinde olduğunu belirten Yetkin, “Geldiğimiz noktada koca harflerle Geçinemiyoruz, Barınamıyoruz, Isınamıyoruz” sözleri ile basın açıklamasını bitirdi.

Kent Emekçileri Dayanışması üyeleri, temsili devasa bir faturayı, “Faturaları Cengiz Ödesin” diyerek, holding önüne asarak eylemi sonlandırdı.