Kent Emekçileri Dayanışması: İktidar emekçilere krizi, kendisine ve yandaş firmalara cenneti yaşatıyor!

Kent Emekçileri Dayanışması: İktidar emekçilere krizi, kendisine ve yandaş firmalara cenneti yaşatıyor!

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarının her geçen gün artmasına rağmen emekçilere resmi enflasyon kadar zam yapılırken yandaş Cengiz Holding’in kendi fabrikasında kullandığı elektriğe devletin yüzde 50 indirim yapmasına tepki gösteren Kent Emekçileri Dayanışması, ¨Türkiye büyüyor diyorlar ama bu pastada bıraktık bizim dilimimizin büyümesini, eski küçük pastadaki dilime bile sahip değiliz¨ dedi.

İzel Sezer - @izelsezer

Antalya’da Kent Emekçileri Dayanışması, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilen 3 yıl içinde elektriğe yüzde 132, doğal gaza yüzde 95 zam yapılmasına karşı basın açıklaması düzenledi. Elektrik dağıtım şirketlerinden bir tanesinin kârının yüzde 56 arttığına ve elektrik dağıtımı yapan yandaş Cengiz Holding’in kendi fabrikasında kullandığı elektriğe devletin yüzde 50 indirim yaptığına dikkat çekilen açıklamada ¨Faturaları Cengiz ödesin¨ denildi.

Attalos Meydanı’nda yapılan açıklamayı Kent Emekçileri Dayanışması adına turizm işçisi Cafer Yelsalı okudu. ¨’Türkiye büyüyor’ diyorlar ama bu pastada bıraktık bizim dilimimizin büyümesini, eski küçük pastadaki dilime bile sahip değiliz¨ ifadelerinin yer aldığı açıklamanın ardından, çevredekilere ¨halkın faturası¨ dağıtıldı.

Açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

HALKA ZAM CENGİZGİLLERE İNDİRİM

FATURALARI CENGİZ ÖDESİN!

Emekçiler için artık faturalar önemli bir gündem haline geldi. Eskiden de önemliydi ancak ödenemeyecek kadar yüksek faturalarla yüz yüze gelmeleri, sürekli olarak bunların kendi aralarında bir sohbet gündemi haline gelmesi yeni bir durum. Bu durumun nesnel göstergeleri de var.

Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçtiği 3 yıl içinde elektrik fiyatları yüzde 132, doğal gaz fiyatları yüzde 95 arttı. Peki, bu süreçte emekçilerin ücretleri ne kadar arttı?

Misal memurların maaşları bile toplu sözleşmelerde yüzde 3+4 gibi komik seviyelerde belirleniyor. Enflasyon farkı diye bir şart olmasa bu toplu sözleşmelerde maaşlar iyice komedi seviyesine inecek.

Peki, üç yılda bir memurun, emeklinin maaşı ne kadar arttı? Tabi ki ‘resmi enflasyon’ kadar. Resmi enflasyon ise başkanlık sistemine geçildiğinden bu yana toplam yüzde 50 seviyesinde arttı. Yani bir nevi emekçilerin yaşamlarında ödedikleri bedeller gelirlerinden iki kat üç kat daha fazla arttı. Sadece son 1 yıldaki kira artış oranları son 3,5 yıldaki toplam ücret artış oranından daha fazla.

‘EMEKÇİLER KRİZİ, AKP VE YANDAŞLARI CENNETİ YAŞIYOR’

Aslında bu ödenemeyen faturalara farklı bir gözle de bakılabilir. Faturaların hayatımıza yük olması onlardaki artıştan kaynaklanmıyor gelirimizin aynı oranda artmamasında kaynaklanıyor.

Şayet son 3,5 yılda gelirimiz de 3 kat artsaydı elektrik faturasının yüksekliğini bu kadar çok konuşmayacaktık.  Ama bu arada iktidar bize ekonomik krizi sonuna kadar yaşatırken kendisi ve yandaş firmalara cenneti yaşatıyor.

Örneğin elektrik dağıtım şirketlerinden bir tanesinin son 1 yılda karı %56 arttı, örneğin bize elektrik dağıtımı yapan Cengiz’in kendi fabrikasında kullandığı elektriğe devlet yüzde 50 indirim yaptı.

Örneğin bizlerin evlerindeki harcamalar giderek düşerken, artık neyden tasarruf edeceğimizi şaşırırken Sarayın harcamaları 2,4 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye büyüyor diyorlar ama bu pastada bıraktık bizim dilimimizin büyümesini, eski küçük pastadaki dilime bile sahip değiliz.

‘BU BÜYÜME CENGİZLERİN BÜYÜMESİ’

AKP iktidar olduğu 2002 senesinde ücretlerin payı milli gelirin içerisinde yüzde 56 iken yüzde 32’ye düştü. Yani bu büyüme bizim büyümemiz değil Cengizlerin büyümesi. Bu büyümede özellikle son yıllarda tamamen emekçilerin emeğini ucuzlaştırarak sermayeye kâr aktaran bir büyüme haline geldi. Örneğin, 2021’in ikinci çeyreğindeki %21,7’lik büyümeye rağmen ücretlerin payı yüzde 35’ten 32’ye düşürüldü ama sermayenin payı 42’den 46’ya çıkarıldı. Dilimimiz küçülten büyümeyi biz ne yapalım?

Eskiden de emekçiler hayat pahalılığı ile uğraşır, sürekli bir mücadele içerindeydi ama artık geldiğimiz nokta koca harflerle GEÇİNEMİYORUZ, BARINAMIYORUZ, ISINAMIYORUZ!