Kemaliye halkından maden talanına karşı sessiz protesto

Kemaliye halkından maden talanına karşı sessiz protesto

Erzincan'ın Ağıl Köyü mevkiine yapılması planlanan maden arama faaliyetlerine karşı yöre halkı çıplak ayakla kitap okuma etkinliği düzenledi.

İleri Haber

Kemaliye, Arapgir ve Divriği üçgenin de yapılması planlanan maden arama faaliyetlerine ve bölgelerinde verilen onlarca maden ruhsatlarına karşı aylardır mücadele veren yöre halkı ve çevre gönülleri bugün Kemaliye’de diğer illerdeki madene karşı mücadele edenler ile dayanışmak amacıyla Fatsa ve Kazdağılarında gerçekleşen etkinliğin bir benzerini Kemaliye'de gerçekleştirdiler.

Ülkenin farklı illerinde ve bölgelerindeki maden şirketlerinin saldırılarına da dikkat çekmek isteyen yurttaşlar Mani Yolu boyunca çıplak ayakla kitap okuma etkinliğinde bulundu. 

Daha önce  Maden şirketi tarafından tehdit edilen köylüler yargı sürecinin başlamasıyla harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde yargı sürecinin başladığını belirten bölge halkı, maden şirketlerine verilen 10 ayrı ruhsata tepki gösterdi. Yöre halkı, maden firması adına çıkarılan ÇED Raporu ve ruhsatına Erzincan İdari Mahkemesine yaptıkları başvuruda yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirtti.

Farklı bölgelerden gelen yurttaşların da destek verdiği eylem sonrası yapılan kısa açıklamada, "Çok güzel bir sonbahar günü, sıcacık bir havada Kemaliyemizin sırtını yasladığı dağların yamacında, hasret kokan, manilerimizin dizili olduğu Mani Yolu'nda Kemaliyeliler, çevre ilçelerden, Arguvan'dan, Divriği’den, uzak köylerden gelen dostlarla birlikte özellikle Sarıçiçek Yaylası ve Kemaliye civarındaki alanları kuşatan hoyrat madenciliğe karşı endişelerimizi, kaygılarımızı dile getirdik. Bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla yediden yetmişe dostların katılımıyla özellikle yerin üstünde yaşayan insanların, çevrenin, doğanın, sularımızın, yerin altında her ne varsa ondan çok daha değerli olduğunu vurguladık" ifadeleri kullanıldı.

DAHA FAZLA