Kemal Kurkut’un annesi: Sanatçı olup seni saraylarda yaşatacağım derdi, bırakmadılar, öldürdüler!

Kemal Kurkut’un annesi: Sanatçı olup seni saraylarda yaşatacağım derdi, bırakmadılar, öldürdüler!

Diyarbakır’da Newroz kutlamaları sırasında öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un annesi “Hep ‘anne ben sanatçı olacağım seni saraylarda yaşatacağım, çektiğin çileleri unutacaksın’ derdi. Bırakmadılar, öldürdüler...” sözleriyle feryat etti.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

23 yaşında, gencecik bir üniversite öğrencisiydi Kemal Kurkut.  21 Mart’ta Newroz kutlamalarına katılmak için gittiği Diyarbakır’da, arama noktasında polis tarafından vurularak öldürüldü.

Diyarbakır Valiliği olayın ardından yaptığı ilk açıklamada Kurkut’un “Çantamda bomba var, hepinizi öldüreceğim” dediğini, ‘canlı bomba ihtimali göz önünde bulundurularak vurulduğunu’ öne sürmüştü. Vali Aksoy daha sonra, Kurkut’a ilişkin polisin kendisine verdiği bilgiyle görüntülerin ‘örtüşmediğini’ söylemiş, gerekirse açığa alma gibi uygulamaların yapılabileceğini açıklamıştı.

TEBRİK ETTİLER

Fakat sanık polis Y.Ş., 3 aylık bir ‘açığa alınma’ sürecinin ardından yeniden göreve döndü. Kurkut'u Newroz alanının girişinde kurulan kontrol noktasında gazetecilerin gözleri önünde öldüren Y.Ş. hakkında “Olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması ise Diyarbakır’da başladı. Mahkeme, Y.Ş. için tutuklama isteyen savcı ve müşteki avukatlarının talebini reddederken, karar sonrası polislerin sanık Y.Ş.'ye sarılarak, "Tebrikler", "Gözün aydın" demesi mahkemeye damga vurdu.

Sanık polisin tutuklanma talebini “Delillerin henüz tam olarak toplanamamış oluşu ve toplanılacak delillerin niteliği nazara alındığında sanığın delillere etki etme ihtimalinin bulunmadığı bu itibarla tutuklama talebinin reddine” gerekçesiyle reddeden mahkeme duruşmayı 26 Nisan 2018’e erteledi.

ANNE SECAN KURKUT ADALET BEKLİYOR

Davayı, yaşadıklarını ve oğlu Kemal Kurkut’u İleri Haber’a anlatan anne Secan Kurkut, her şeye rağmen oğlunun cinayetinde sorumluluğu olanların ceza alacağına dair umudunun olduğunu belirterek, “Adalet istiyorum” dedi.

FERYAT: GÜCÜMÜZ YETMİYOR!

Davada sanık polise ilişkin tutuklama çıkmamasını değerlendiren anne Secan Kurkut, “Böyle olacağını biliyordum. Dediklerini yapıyorlar, gücümüz yetmiyor, ne yapacağız bilmiyorum” sözleriyle isyan etti.

‘HİÇBİR ŞEY YAPMAMIŞ GİBİ HALA GÖREVDE, BU NASIL ADALET?’

“Ama umudum var” diyen anne Kurkut sözlerini şöyle devam ettirdi:

“Adalet bekliyorum. Umudum var, inşallah ceza verecekler. Cezalandırılmalı. Hiçbir şey yapmamış gibi görevini yapmaya devam ediyor. Bu nasıl adalet?”

‘BİR EVLAT KOLAY YETİŞMİYOR’

“Bir evlat ne emeklerle, ne zorluklarla nasıl meydana geliyor” sözleriyle seslenen acılı anne oğlu Kemal’i nasıl büyüttüğünü anlattı:

“Tek yevmiyeyle 23 yaşına getirdim ben onu. Kolay mı bu? Babası o 5 yaşındayken vefat etti. Dört kardeşler, Kemal en küçüğüydü, en büyüğü 17 yaşındaydı. Bir yevmiyeyle büyüttüm. Ne zorluklarla, ne çilelerle büyüttüm. Çok zorluk yaşadık.”

KEMAL’İN ÖĞRETMEN AĞABEYİ DE İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Secan Kurkut, öğretmen olan bir oğlunun da OHAL’den sonra görevinden ihraç edildiğini söyledi. Oğlu Kemal için “Çok sakin bir çocuktu” diyen anne Kurkut, Kemal’in hayallerini, kendisine ve ailesine olan bağlılığını ise şöyle paylaştı:

‘BANA HEP ‘SANATÇI OLUP SENİ SARAYLARDA YAŞATACAĞIM’ DERDİ’

“Kemal güzel sanatlarda (üniversite) ikinci sınıfta okuyordu. Bana “Ben sanatçı olacağım, seni saraylarda yaşatacağım, bu çektiğin çilelerin hepsini unutacaksın” diyordu. Kemal akıllıydı, sessizdi. Hiçbir şeyi yoktu.”

‘KİM BİLİR BİZE NE YAPARLARDI’

Secan Kurkut, oğlu vurulduktan sonra açıklanan ‘canlı bomba’ iddialarına da öfkeli. “Hiçbir şey yoktu, çantasına en ufak bir şey çıksaydı kim bilir bize ne yaparlardı. Kemal’in ailesine kim bilir ne yaparlardı” diyen acılı anne, sanık polisin serbest olmasına duyduğu acıyı dile getirerek şu sorularla devlete seslendi:

‘KEMAL’İN SUÇU NEYDİ?’

“Elini kolunu sallaya sallaya geziyorlar. Bu nasıl adalet, bu nasıl bir devlet? Kemal’in suçu neydi? Bu bir candır can, boşu boşuna…Kemal’in suçu neydi? Newroz’a gidecekti. Araştırsalardı, sorsalardı. Bir gence neden bunu yaptınız? Yakalasaydınız, cezaevine götürseydiniz, ayaklarından vursaydınız. Niye böyle yaptınız?”

Önceki gün Çağlayan Adliyesi’nde görülen Berkin Elvan davasında vurulma görüntüleri izletilmiş, anne Gülsüm Elvan “Katiller” diyerek mahkemede fenalaşmıştı. Dün oğlunun cinayetiyle ilgili sanık polisi gördüğünde kendisi de fenalaşan, aynı acıyı yaşayan Secan Kurkut Berkin’e ilişkin de şunları dile getirdi:

‘BERKİN’İ DE KEMAL’İ DE BIRAKMADILAR, ÖLDÜRDÜLER’

Gülsüm Elvan Secan Kurkut'un yanında...

“14 yaşında bir çocuktu Berkin. O ne yapabilir? Allahtan bulsunlar. O çocuğun ne suçu vardı, ekmek almaya gidiyordu. O da Kemal gibi. Kemal da oynamaya, eğlenmeye gidecekti. Bırakmadılar. Öldürdüler, bırakmadılar. Allahtan bulsunlar inşallah.”

‘DİĞER ÇOCUKLARIM İÇİN AYAKTA DURAYIM DİYORUM AMA OLMUYOR…’

Secan Kurkut, oğlu Kemal’in ölümünden sonra yaşadıklarını sorduğumuzda ise “Ben daha yastayım, daha başımı kaldırmamışım. Diğer çocuklarım için ayakta durayım diyorum ama olmuyor. Ciğer acısı bu.”

‘GENÇLER TOPRAĞIN ALTINDA ÇÜRÜMESİN, YETER…’

Bir anne olarak çağrı yapan Secan Kurkut sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Ben o acıyı gördüm, kimse görmesin. Ne oluyorsa gençlere oluyor, onların başına geliyor. Gençler dışarıdalar, okuldalar, yoldalar, gençler her yerdeler. Bu kanlar artık dökülmesin. Biraz değer versinler insana. Bir insan ne zorluklarla ne acılarla bir evlat yetiştiriyor. Yeter artık bu kanlar dökülmesin, anneler ağlamasın, yeter. Gençler toprağın altında çürümesin, yeter. Adalet böyle olmasın…”