Kemal Kurkut'u vuran polisi tutuklama talebi reddedildi!

Kemal Kurkut'u vuran polisi tutuklama talebi reddedildi!

Diyarbakır’da Newroz kutlamalarında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut cinayetine ilişkin dava bugün görüldü. Mahkeme, Kurkut'u vuran polisi tutuklama talebini reddeti.

21 Mart’ta düzenlenen Newroz kutlamasına katılmak üzere Malatya'dan Diyarbakır’a gelen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u alanın girişindeki kontrol noktasında gazetecilerin gözleri önünde öldüren polis memuru Y.Ş. hakkında “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kemal Kurkut'u vuran polis Y.Ş. için tutuklama isteyen savcının talebini değerlendiren Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddetti. Duruşma 26 Nisan 2018'e ertelendi.

TANIDIK GÖRÜNTÜLER: ADLİYE ÇEVRESİNDE ABLUKA

Duruşmanın başlaması öncesinde adliyenin çevresinde yine tanıdık görüntüler oluştu. Çok sayıda TOMA, akrep ve kirpi tipi zırhlı araç konuşlandırılırken, yer yer ağır silahlı polislerin adliye çevresinde devriye gezmesi dikkat çekti.  

Duruşmayı Kurkut'un Malatya'dan gelen ailesi, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Dilek Öcalan, TJA Aktivisti Ayla Akat Ata, HDP Diyarbakır il eşbaşkanları ve yöneticiler, çok sayıda kişi ve gazeteci takip etti.  

ANNE KURKUT: GENÇLER ÖLMESİN  

Duruşmaya saatler kala zor anlar yaşayan gencin acılı annesi Secan Kurkut, “adalet” talebiyle geldiği Diyarbakır Adliyesi önünde “Gençler ölmesin” diyerek gözyaşlarına hakim olamadı. "Ne istediler Kemal'imden" diye soran anne Secan Kurkut, sanık polisin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

ABİ KURKUT: ADALET TALEP EDİYORUZ

Kurkut'un ağabeyi Cihan Kurkut ise, başka Kemallerin ölmemesi için davanın takipçisi olacaklarını vurguladı. Cihan Kurkut, "Bu ülke çok acılar yaşadı. Ceylanlar, Berkinler, Kemaller ölmesin diye adalet peşindeyiz. Bugün bu Adliye’den adalet talep ediyoruz; ama bu talebimizin yerine geleceğine pek inanmıyoruz" dedi.

VURULDUĞU YERE GİTTİLER

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Saat 10.00’da başlaması gereken duruşma, mahkeme başkanının dosyayı incelemesini sürdüreceği gerekçesiyle 13.30’a alındı. bunun üzerine adliyeden ayrılan aile, Kurkut’un vurulduğu Newroz alanına doğru hareket etti.

SAVCI TUTUKLAMA TALEP ETTİ

Duruşmada sanık ve tanığın beyanının alınmasının ardından duruşma savcısı, sanık polisin tutuklanması talebinde bulundu.