Kemal Kurkut’u öldürmekle yargılanan polis hakkında beraat kararı!

Kemal Kurkut’u öldürmekle yargılanan polis hakkında beraat kararı!

Diyarbakır'da Newroz alanına girmeye çalışırken polisler tarafından vurulan üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un katil zanlısı polis Y.Ş. hakkında delil yetersizliği gerekçe gösterilerek beraat kararı verildi.

Diyarbakır 2017 Newrozu’nda polis kurşunu ile yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut için açılan davada karar çıktı. Mahkeme delil yetersizliğini gerekçe göstererek, Kurkut'u vurararak ölümüne neden olan Y.Ş. hakkında beraat verdi. Mahkeme asıl faillerin bulunması için suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş  HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy’ın yanısıra avukatlar katıldı. Sanık Y.Ş.’nin de duruşmada hazır olduğu görüldü.

Duruşma savcısı, daha önce verdiği mütalaayı tekrarladı. Ancak suç vasfını “olası kastla öldürme” suçundan “bilinçli taksire” çevirdi.

Duruşmada konuşan Kemal Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut, “Adil yargılama istiyorum, deliller ortada” dedi.

'SAVCI BİR KAZA OLDU DİYOR...'

Kurkut’un avukatlarından Mehmet Emin Aktar mütalaaya katılmadıklarını belirterek, “Savcı ‘bir kaza oldu’ diyor. Bunu kabul etmiyoruz” dedi. Duruşmaya gelen bilirkişi raporlarına dikkat çeken Aktar, “Abdurrahman Gök’ün fotoğrafları olmazsaydı bu yargılama da olmayacaktı. Vali ‘canlı bomba’ dedi. Gök’ün fotoğrafları ile mızrağın çuvala sığmadığı görüldü” dedi.

Avukat Aktar şunları söyledi:

'22 YAŞINDAKİ GENCİN HAYATININ DEĞERİ BİR GÜNLÜK TUTUKLULUK BİLE OLMADI'

“Bilirkişi ‘Sanık silahı doğrultuyor. 5-6 metrede vurmak istiyorsanız ayağından vurursunuz, havaya ateş edersiniz öldürücü bir yerden vuruyorsunuz, kasten bir cinayet ve öldürme var’ diyor. Bilirkişi olayın vahametini o kadar çok düşünmüş ki sonuç kısmında kamera görüntüsünü dikkatle izlenmiş. Hareketli kamera kayıtlarında fotoğraflarda kalite düşük olacağından deşifre klibi izlenmeli demiş. Mahkemede izledik mi? Hayır. Seken bir mermiyle değil direk ateş açıldı. Ulusal Kriminal bu çalışmasında ‘şayet tutuklu bulunan sanık’demiş. Bilirkişi raporunda herhalde fail tutukludur demiş öldürme olayına bakınca.

Sanık taksirle değil kasten hareket etmiştir. Adli Tıp ‘yerden sekti’ diyor.

Adli Tıp buna inanmamızı istiyor. Bir kişi bile tutuklu değil 22 yaşında gencin hayatının değeri bir günlük bir tutuluk bile olmadı. Umarım bugün verilecek kararla cezasızlık son bulur

BERAAT TALEBİ

Duruşmada konuşan Sanık Y.Ş, seken bir mermi bile olmadığını kendisinin Kurkut’un vurmadığını söyledi. Y.Ş.  “Ben bu dosyanın en alakasız sanığıyım. Maddi deliller ışığında beraatimi talep ediyorum. Görüntülerle maddi delillerin uyuşmadığı bir dosyada tek ben yargılanmaktayım. Diğer ateş açan polisler de dosyada olsaydı benim suçsuz olduğum görülecekti. Bu dosyada hedef olarak gösterildim. Ulusal Kriminal iki farklı rapor sundu.

İkincisinde  ‘seken kurşun’ dedi. Farklı iki raporla Ulusal Kriminal ucuz kahramanlıkla bir suçlu bulmaya çalıştı. Asıl kusuru olan polisler yargılansaydı benim masum olduğum ortaya çıkardı. Beraatımı talep ediyorum” dedi. Hedef yapıldığını belirten Y.Ş. asıl suçlunun diğer polislerin arasında olduğunu belirterek, tespit edilmesini istedi.

Sanık Avukatı ise “Tüm savunmalarımızı tekrar ediyoruz. Yapılan yargılamanın benim müvekkilim üzerinden yapılmasını anlamış değiliz . Mevcut dosya kapsamında müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

BERAAT KARARI

 

Kararını açıklayan  mahkeme, delil yetersizliğini gerekçe göstererek, Sanık Y.Ş hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme olay anında bulunan polisler hakkında failin bulunması için suç duyurusunda bulundu.