Kemal Güllü hazırladı | Spor Panorama: Bu hafta ne oldu?

Kemal Güllü hazırladı | Spor Panorama: Bu hafta ne oldu?

Sporda öne çıkan başlıklar, her hafta salı günü Kemal Güllü tarafından hazırlanan "Spor Panorama"da okurlarımızla buluşuyor. İşte spor dünyasında bu hafta yaşananlar...

Kemal Güllü

OLİMPİYAT

KDHC ile Güney Kore 2023 olimpiyatları için birleşti

Güney Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile 2032 Olimpiyatlarına birlikte ev sahipliği yapmak üzere IOC’ye adaylık teklifi sundu. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve KDHC lideri Kim Jong-un, Eylül 2018'de imzaladıkları Pyongyang Ortak Deklarasyonu ile 2032 Olimpiyatları'na birlikte ev sahipliği yapma konusunda anlaşmaya varmıştı.

İki ülke arasındaki diplomatik girişimler ve barışa yönelik müzakerelerin başlatılmasının ardından Kuzey doğumlu sporcular, 2018'de Güney Kore'nin Pyeongchang şehrinde düzenlenen Kış Olimpiyatlarına katılmıştı.

FUTBOL

UEFA'dan Şampiyonlar Ligi için 36 takımlı yeni lig modeli

UEFA, Şampiyonlar Ligi’ni 2024-25 sezonunda başlamak üzere 36 takımlı bir lig sistemiyle oynatmayı planlıyor. Planlamaya göre ilk turda grup aşamasının yerine 36 takımlı lig sistemi oynanacak. Sıralamadaki ilk 8 takım, son 16 turuna direkt yükselirken 9 ile 24. sıra arasındaki takımlar kendi arasında play-off turu oynayacak. Buradan çıkacak 8 takımla, son 16 turu belirlenecek. Yeni sistemin 2024-25 sezonunda başlaması düşünülüyor.

Galatasaray ve Beşiktaş mağlup

Süper ligde 32. hafta maçları oynandı. Lider BeşiktaŞ Kasımpaşa’ya, lig ikincisi Galatasaray ise Atakaş Hatayspor’a mağlup oldu ve Denizlispor’u yenen Fenerbahça ikinci sıraya yükseldi. Haftanın tüm sonuçları şöyle gerçekleşti:

Hes Kablo Kayserispor 1 – 1 Göztepe

Çaykur Rizespor 0 – 0 Fatih Karagümrük

Demir Grup Sivasspor 0 – 0 Trabzonspor

Atakaş Hatayspor 3 – 0 Galatasaray

BB Erzurumspor 1 – 2 İttifak Holding Konyaspor

MKE Ankaragücü 1 – 0 Fraport TAV Antalyaspor

Medipol Başakşehir 3 – 1 Yeni Malatyaspor

Aytemiz Alanyaspor 1 – 2 Gençlerbirliği

Kasımpaşa 1 – 0 Beşiktaş

Fenerbahçe 1 – 0 Yukatel Denizlispor

HALTER

Avrupa Halter Şampiyonası tamamlandı, M. Furkan Özbek Avrupa şampiyonu oldu

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası tamamlandı. Milli halterci Muhammed Furkan Özbek bir bronz, 2 altın madalya kazanmayı başardı. Erkekler 67 kiloda mücadele veren Özbek, koparmada 145 kilo kaldırarak bronz madalya kazandı. Silkmede ise 178 ve toplamda 323 kiloluk derecesiyle 2 altın madalyanın sahibi oldu.

Şampiyonada milli güreşçi Melisa Güneş 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. Kadınlar 45 kiloda mücadele eden Güneş, koparmada 68 kiloluk dereceyle gümüş madalya kazanırken silkmede 83, toplamda ise 151 kiloluk dereceleriyle 2 bronz madalyanın sahibi oldu.

Aynı organizasyonda kadınlar 49 kiloda mücadele eden milli halterci Şaziye Erdoğan ise silkmede 97 kiloluk derecesiyle bronz madalya elde etti.

Öte yandan erkekler 55 kiloda mücadele eden Muammer Şahin, koparmada 112 kiloluk derecesiyle gümüş madalya kazanırken kadınlar 55 kiloda yarışan Sümeyye Kentli ise silkmede 110 kilo kaldırarak bronz madalyanın sahibi oldu.

BASKETBOL

Fenerbahçe ve Galatasaray farklı kazandı

ING Basketbol Süper Ligi'nde Fenerbahçe Beko, evinde Pınar Karşıyaka ile oynadı. Rakibine 58 sayı fark atan sarı-lacivertliler maçı 117-59 kazandı. Küme düşme hattındaki Galatasaray ise  HDI Sigorta Afyon Belediyesi ile karşı karşıya geldi. Galatasaray maçı 110-70 kazandı.

Diğer sonuçlar şöyle gerçekleşti:

Empera Halı Gaziantep 76 – 82 Darüşşafaka Tekfen

Lokman Hekim Fethiye Bld. 82 – 81 Türk Telekom

OGM Ormanspor 74 – 85 Büyükçekmece Basket

Galatasaray 110 – 70 HDI Sigorta Afyon Bld.

Fenerbahçe Beko 117 - 59 Pınar Karşıyaka

Frutti Extra Bursaspor 76 – 95 Anadolu Efes

NBA

Utah Jazz’dan üst üste 21. galibiyet

Chicago Bulls takımını 113-106 yenen Utah Jazz, sahasında üst üste 21. galibiyetini alarak kulüp rekorunu kırmayı başardı. Batı Konferansı'nda lider durumda bulunan Utah Jazz’da Donovan Mitchell 26 sayı, 5 asist, Rudy Gobert 19 sayı, 13 ribaunt, Bojan Bogdanovic 18 sayı, 8 ribaunt ve kenardan oyuna giren Jordan Clarkson 19 sayı üretti.

Los Angeles derbisinde kazanan Clippers oldu

Son şampiyon Los Angeles Lakers sakat oyuncusu LeBron James olmadan sahaya çıktığı maçta, rakibi Los Angeles Clippers'a 104-86 yenildi.

ESKRİM

Nisanur Erbil dünya ikincisi oldu ve gümüş madalya kazandı

Milli eskrimci Nisanur Erbil, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandı. Genç kadınlar kılıç kategorisinde piste çıkan Erbil, finalde Güney Kore’li sporcu Hayoung Jeon'a 15-14 yenildi ve bu sonuçla dünya ikincisi oldu.

ATLETİZM

İstanbul Yarı Maratonu koşuldu

21 kilometrelik N Kolay İstanbul Yarı Maratonu tarihi yarımadada koşuldu. Maratonda kadınlarda birinci olan Kenya doğumlu atlet Ruth Chepngetich, 1:04:02'lik derecesiyle dünya rekoru kırdı. Yenikapı etkinlik alanında başlayan ve aynı yerde biten yarışta birinci bitiren Chepngetich, 2020'deki 1:04:31'lik derecesiyle dünya rekorunun sahibi olan Ababel Yeshaneh'in rekorunu da kırmış oldu.

DAHA FAZLA