Kemal Güllü hazırladı | Spor Panorama: Bu hafta ne oldu?

Kemal Güllü hazırladı | Spor Panorama: Bu hafta ne oldu?

Sporda öne çıkan başlıklar, her hafta salı günü Kemal Güllü tarafından hazırlanan "Spor Panorama"da okurlarımızla buluşuyor. İşte spor dünyasında bu hafta yaşananlar...

Kemal Güllü

MOTOR SPORLARI

Formula 1 Bahreyn Grand Prix'sini Lewis Hamilton kazandı

2021 Formula 1 sezonu Sakhir Pisti'nde gerçekleştirilen Bahreyn Grand Prix'siyle birlikte başladı. Hem sıcak, hem rüzgarlı şartlarda gerçekleşen yarışta Mercedes pilotu Lewis Hamilton galip geldi. Red Bull takımının favori göründüğü haftanın sonunda kazanan Hamilton 2015 yılından sonra ilk kez açılış yarışını kazanmış oldu.

FUTBOL

Norveç ve Almanya Milli Takımlarından Katar'a 'insan hakları' protestosu

2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'da stadyum inşaatları sırasında 6 binden fazla göçmen işçinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Katar ise iddialara "ölüm oranı nüfus büyüklüğü ve demografisi için beklenen aralık içindedir" şeklinde yanıt vermişti.

2022 Dünya Kupası eleme maçlarında işçi ölümleri nedeniyle Katar aleyhine protesto yapıldı. İlk olarak çarşamba günü Norveç milli takımı Cebelitarık maçına "İnsan hakları – sahada da saha dışında da" yazılı tişörtleriye çıktı. Perşembe günü bu kez Almanya millî takımı İzlanda maçı öncesi "insan hakları dizilişi"yle poz verdi.

The Guardian gazetesi son 11 yılda Katar'daki stat yapımı sırasında göçmen işçilerin kötü koşullarda yaşadıklarını ve 6 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiğini iddia etmişti.

Türkiye milli takımı Norveç’i 3-0 yendi

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu'nda Türkiye, deplasmanda Norveç'i 3-0 mağlup etti. Gruptaki ikinci maçını da kazanarak lider duruma gelen A milli takım, çarşamba günü Letonya ile karşılaşacak. Milli maçlar nedeniyle süper ligde bu hafta maç oynanmadı.

Fenerbaçe’de Erol Bulut dönemi kapandı

Fenerbahçe Kulübü, teknik direktör Erol Bulut ile karşılıklı anlaşılarak yolların ayrıldığını, sarı-lacivertli ekibin başına eski futbolcusu ve sportif direktör Emre Belözoğlu'nun getirildiğini açıkladı. Erol Bulut yönetiminde Fenerbahçe, Süper Lig'de çıktığı 30 maçta 18 galibiyet, 5 beraberlik, 7 yenilgi yaşayıp 31'inci haftayı 59 puanla üçüncü sırada bitirdi. Avrupa kupalarında yer almayan takım, Ziraat Türkiye Kupası'nda ise çeyrek finalde elendi.

Stephanie Frappart eleme maçı yöneten ilk kadın hakem oldu

2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde Hollanda-Letonya maçını yöneten Stephanie Frappart, elemelerde görev alan ilk kadın hakem olarak tarihe geçti. G Grubu’nda oynanan Hollanda-Letonya maçında görev alan Fransız hakem, elemelerde maç yöneten ilk kadın hakem ünvanını elde etmiş oldu. Maçı ise Hollanda 2-0 kazandı.

PENTANTLON

Milli pentatlet İlke Özyüksel finale yükseldi

Milli sporcu İlke Özyüksel, Macaristan'da düzenlenen Uluslararası Modern Pentatlon Birliği (UIPM) Dünya Kupası'nda finale yükseldi. Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre başkent Budapeşte'de gerçekleştirilen ve Tokyo Olimpiyatları'na puan veren 2021 yılının ilk Dünya Kupası'nda kadın sporcuların ön eleme müsabakaları tamamlandı.

Milli pentatlet İlke Özyüksel, toplamda 1052 puan alarak ön eleme müsabakalarını yedinci sırada bitirdi ve finalde yarışmaya hak kazandı. Ay-yıldızlı sporculardan İpek Akşin topladığı 1011 puanla 13'üncü, Sıdal Aslan 984 puanla 21'inci, Yaren Nur Polat ise 937 puanla 24'üncü sırayı elde etti.

YÜRÜYÜŞ

Ayşe Tekdal, ilk Türk kadın şampiyon oldu

20. Balkan Yürüyüş Şampiyonası’nda şampiyonluğu kazanan ve olimpiyat kotası alan Ayşe Tekdal, ilk Türk kadın Balkan şampiyonu unvanını da elde etti.

20 kilometrede birinci olan Tekdal Türkiye'den ilk kadın Balkan şampiyonu olan Tekdal, 1 saat 30 dakika 12 saniyelik derecesiyle yarışı kazanarak atletizm tarihine geçti. Ayşe Tekdal, Tokyo olimpiyatlarında da madalya için yarışacak.

BASKETBOL

Anadolu Efes Real Madrid’le karşılaşacak

Anadolu Efes Basketbol THY Euroleague'in 32. haftasında İspanya'nın Real Madrid takımına konuk olacak. Avrupa kupalarındaki 718. maçına çıkacak olan Anadolu Efes bu güne dek uluslararası kulvarda oynadığı 717 karşılaşmada 408 galibiyet elde ederken, 309 maçta ise sahadan mağlup ayrıldı.

Fenerbahçe Bayern Münih’e konuk oluyor

THY Euroleague'in 32. haftada Fenerbahçe Beko, Almanya’nın Bayern Münih takımıyla karşılaşacak. Münih kentindeki Audi Dome'un ev sahipliği yapacağı karşılaşma, TSİ 22.00'de başlayacak.

Sarı-lacivertli takım, organizasyonda çıktığı son 16 müsabakada 14 galibiyet aldı. Bayern Münih ise son 10 maçının 7'sini kazanmayı başardı. İki takım arasında ligin 4. haftasında İstanbul'da yapılan karşılaşmayı Bayern Münih 75-71 kazanmıştı.

VOLEYBOL

VakıfBank, Şampiyonlar Ligi'nde 9. kez finalde

VakıfBank Kadın Voleybol Takımı, CEV Şampiyonlar Ligi yarı final rövanşında İtalyan ekibi Unet e-work takımını deplasmanda 3-0 yendi ve finale yükseldi. İlk maçta sahasında 3-2 kaybettiği karşılaşmadan sonra rakibini deplasmanda set vermeden yendi. En son 2018'de şampiyon olan takımın  turnuvada 4 şampiyonluğu bulunuyor. VakıfBank, bu sonuçla 9. kez adını finale yazdırdı.

DAHA FAZLA