Kemal Güllü hazırladı | Spor Panorama: Bu hafta ne oldu?

Kemal Güllü hazırladı | Spor Panorama: Bu hafta ne oldu?

Sporda öne çıkan başlıklar, her hafta salı günü Kemal Güllü tarafından hazırlanan "Spor Panorama"da okurlarımızla buluşuyor. İşte spor dünyasında bu hafta yaşananlar...

Kemal Güllü

FUTBOL - Dünya

FIFA kadın futbolcu ve antrenörlere doğum izni teklifi getirdi

FIFA Futbol Paydaşları Kurulu (FSC); kadın futbolcu ve antrenörlere doğum izni verilmesi teklifinde bulundu.

FIFA, yaptığı açıklamada yeni istihdam kuralları kapsamında kadın futbolcuların doğum izni haklarının koruma altına alınacağını duyurdu ve FSC'nin teklif ettiği reformların, kadın futboluna yönelik yeni küresel asgari standartlar oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Teklif, özellikle hamilelikten kaynaklanan hak kayıplarını önlemeyi amaçlıyor. Teklif kabul edilirse kadın futbolcu ve antrenörler en az 14 hafta doğum iznine ayrılacak ve bu süre zarfında sözleşmedeki maaşının 3'te 2'sini alacak.

Teklif aralık FIFA konseyinde tartışılıp karara bağlanacak.

Youssoufa Moukoko Bundesliga’da forma giyen en genç futbolcu oldu.

Borussia Dotmund takımında forma giyen 16 yaşındaki Kamerun asıllı Youssoufa Moukoko, takımının geçtiğimiz haftasonu Hertha Berlin’le oynadığı maçın ikinci yarısında oyuna girdi ve böylece Alman süper ligi Bundesliga’da oynamış en genç futbolcu rekorunu ele geçirdi. Rekorun önceki sahibi Türk futbolcu Emre Şahin’di. Emre de yine Borussia Dortmund takımı ile ve 15 yıl önce bu rekoru elde etmişti.

FUTBOL – Türkiye

Süper Lig’de milli aranın ardından 9. hafta maçları oynandı. Alanyaspor namağlup lide

Bir önceki hafta milli maçlar nedeniyle verilen ara sonrası geçtiğimiz hafta sonu 9. hafta maçlarının oynandığı süper ligde, aynı şehrin bir diğer takımı olan Antalyaspor’u 2-0 ile geçen Aytemiz Alanyaspor namağlup liderliğini sürdürdü. Bol gollü iki maçta, Beşiktaş’ın geçen sezonun şampiyonu Başakşehirspor’u 3-2 ile, Fenerbahçe’nin ise Gençlerbirliği’ni 5-1 ile yendiği haftanın tam sonuçları şöyle:

Fatih Karagümrük 1 – 1 Demir Grup Sivasspor

Gençlerbirliği 1 – 5 Fenerbahçe

Yukatel Denizlispor 0 – 1 Gaziantep

Beşiktaş 3 – 2 Medipol Başakşehirspor

Atakaş Hatayspor 2 – 2 Çaykur Rizespor

Göztepe 3 – 1  MKE Ankaragücü

İttifak Holding Konyaspor 2 – 1 Kasımpaşa

Trabzonspor 1 – 0 BŞB Erzurumspor

Fraport TAV Antalyaspor 0 – 2 Aytemiz Alanyaspor

Galatasaray 1 – 2 HES Kablo Kayserispr

YÜZME

Fatma Uruk’tan üç dünya rekoru

Serbest dalışçı Fatma Uruk, Meksika’da üç güren süresince dünya rekoru denemelerinde bulundu ve üç adet dünya rekoru elde etti.

Fatma Uruk, ilk gün ‘Değişken ağırlıklı paletsiz’ kategorisinde 72 metrelik derecesiyle yeni dünya rekorunun sahibi oldu. İkinci günde ise, ‘Sabit ağırlıklı çift palet’ kategorisinde 67 metrelik derece elde etti ve daha önce Olga Davydova’ya ait dünya rekorunu kırmayı başardı.

Son günde de 72 metre ile kendisine ait olan ‘Değişken ağırlıklı paletsiz’ kategorisinde 77 metrelik yeni bir dalış gerçekleştirerek rekorunu geliştirmiş oldu.

BASKETBOL

Orhun Ene A Milli takım baş antrenörü oldu

FIBA 2022 Avrupa Şampiyonası Elemelerinde mücadele eden ve geçtiğimiz günlerde Ufuk Sarıca’nın ayrılmasıyla boşalan A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörlüğüne Orhun Ene getirildi.

Ene’nin göreve gelmesinin ardından milli takımın  27 Kasım Cuma günü saat 19.00'da Hırvatistan ve 29 Kasım Pazar günü de saat 17.00'de Hollanda ile yapacağı maçlar için aday kadro belirlendi. Aday kadro şu isimlerden oluşuyor: Ege Arar - Aliağa Petkim Spor, Doğuş Balbay - Anadolu Efes, A. Buğrahan Tuncer - Anadolu Efes, Deshane Davis Larkin - Anadolu Efes, Sertaç Şanlı - Anadolu Efes, Tolga Geçim - Anadolu Efes, Alperen Şengün - Beşiktaş JK, Şehmus Hazer - Beşiktaş JK, Berk Demir - Darüşşafaka Tekfen, Doğuş Özdemiroğlu - Darüşşafaka Tekfen, Metehan Akyel - Empera Halı G.Antep, Melih Mahmutoğlu - Fenerbahçe Beko, Yiğit Arslan – Galatasaray, J.Metecan Birsen - Pınar Karşıyaka, Berkan Durmaz – Tofaş, Berk İbrahim Uğurlu – Tofaş

GÜREŞ

Eski şampiyonlardan Reşit Karabacak koronavirüse yenildi

Güreş camiasının önemli isimlerinden, eski Avrupa ve Balkan şampiyonu Reşit Karabacak koronavirüs tedavisi devam ederken geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

66 yaşındaki Karabacak güreşe 1973 yılında İzmir Tekelspor’da başlamış, uzun süre yaptığı bu sporda birçok başarı elde etmişti. Güreşmeyi bıraktıktan sonra antrenör olan Reşit Karabacak milli takımı da çalıştırmıştı.

VOLEYBOL

Vakıfbank Şampiyonlar Ligi maçlarına çıkıyor

Avrupa'nın en büyük kupası olan CEV Şampiyonlar Ligi kupasını dört kez kazanan VakıfBank, 2021 CEV Şampiyonlar Ligi C Grubu'ndaki ilk ayak maçlarına Bulgaristan'da çıkıyor. İlk maçını 24 kasım tarihinde Türkiye saati ile 19:00'da LKS Commercecon Lodz takımıyla oynayacak olan VakıfBank, bir sonraki gün  21:30'da ASPTT Mulhouse VB ile üçüncü maçında ise 26 Kasım Perşembe günü 21:30'da VC Maritza Plovdiv'le karşı karşıya gelecek.

TENİS

Cemil Taşçıoğlu adına düzenlenen tenis turnuvası başladı

Koronavirüs salgınının Türkiye'de ilk görüldüğü günlerde Covid-19 vakalarını tedavi ederken bu virüse yakalanan ve hayatını kaybeden İstanbul Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Genel Dahiliye Bilim Dalı Profesörü Cemil Taşçıoğlu anısına düzenlenen ITF Junior turnuvası Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Cup başladı.

Teklerde 32 erkek ve 32 kız sporcunun mücadele edeceği, çiflerde ise erkekler ve kızlarda 16'lık ana tablo üzerinden oynanacak turnuva İstanbul Soul Entertainment Group Tenis Akademisi'nde gerçekleşecek.

Turnuva altı gün sürecek ve 28 Kasım Cumartesi yapılacak final müsabakaları ile sona erecek.

DAHA FAZLA