Kemal Güllü hazırladı | Spor Panorama: Bu hafta ne oldu?

Kemal Güllü hazırladı | Spor Panorama: Bu hafta ne oldu?

Bundan böyle her hafta salı günü sporda öne çıkan başlıklar, Kemal Güllü tarafından hazırlanan "Spor Panorama"da okurlarımızla buluşacak.

Kemal Güllü

FUTBOL

Dünya

İran’da 2019-2020 sezonu İran Ulusal Kupası’nı İran Türklerinin takımı olarak bilinen Traktör Sazi  kazandı. Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz’de, 1970 yılında kurulan takım 2001-2002 sezonunda küme düşmüş, 2009-2010 yılında ise tekrar İran Süper Ligi’ne yükselmişti.  35 milyon taraftarı olduğu kabul edilen takım bu özelliği ile dünyada en fazla Türk taraftara sahip takım durumunda. Türkiye’nin üç büyük kulübünün tahmin edilen taraftar sayısı 5 ile 15 milyon arasında değişmekte. Takım maçlarını 68 bin kişilik İmam-ı Yadigar stadında oynuyor ve ‘Kızıl Kurtlar’ lakabı ile anılıyor.

Tam adıyla Başgâh-ı Futbol Traktör Azerbaycan takımı adını Tebriz şehrinde bulunan Traktör fabrikasından alıyor.

Traktör Sazi takımında yakın geçmişte Türkiye’li teknik direktörler Ertuğrul Sağlam ve Mustafa Denizli’nın yanısıra, bir dönem Beşiktaş’ı çalıştıran John Benjamin Toschack da de görev yapmıştı.

Türkiye

Türkiye A Milli Futbol Takımı UEFA Uluslar B Liginde; 3 Haziran Perşembe günü karşılaştığı ilk maçında Macaristan’a 1-0 mağlup oldu. Geçtiğimiz pazar günü ise Sırbistan’la ikinci grup maçına çıktı ve maç 0-0 berabere bitti. Bu maç Türkiye ile Sırbistan’ın tarihteki ilk maçı olarak kayıtlara geçti. A Milli takımın aynı gruptaki üçüncü karşılaşması Rusya ile 10 ekim tarihinde olacak.

2020-2021 Sezonu Başlıyor

Türkiye Süper Ligi 11 Eylül Cuma günü oynanacak Çaykur Rizespor - Fenerbahçe maçıyla açılacak. Süper lig bu yıl tarihinde ilk kez 21 takımla oynanacak, sezon sonu ise 4 takım küme düşecek. 2021-22 sezonundan itibaren lig 20 takımla oynanacak.

Bu sezon süper ligde oynayacak 21 takım şöyle: Alanyaspor, Beşiktaş, BŞB Erzurumspor, Yeni Malatyaspor, Çaykur Rizespor, Demir Grup Sivasspor, Fatih Karagümrük, Fenerbahçe, Fraport TAV Antalyaspor, Galatasaray, Gaziantep FK, Gençlerbirliği, Göztepe, Hatayspor, Hes Kablo Kayserispor, İttifak Holding Konyaspor, Kasımpaşa, Medipol Başakşehir, MKE Ankaragücü, Trabzonspor, Yukatel Denizlipor

Hatayspor, Erzurumspor ve Fatih Karagümrük bu sezon süper lige yükseldi. Koronavirüs salgını nedeniyle tüm liglerde küme düşme kaldırıldığı için takım sayısı 21’e yükselmiş oldu.

Beşiktaş ve Fenerbahçe Kombine Bilet Satmayacak

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle bu sezon ligin ilk yarısında tüm maçların seyircisiz oynanmasına karar verildi. Bu sebeple en çok taraftara sahip üç büyük kulüpten Beşiktaş ve Fenerbahçe bu sezon kombine bilet satışı yapmama kararı aldı. Her maç için ayrı bilet satılacak ve bir önceki yılın kombine bilet sahiplerine öncelik tanınacak. Galatasaray ise kombine bilet satışı yapacağını açıkladı ve fiyatları belirledi. Galatasaray’ın kombine bilet fiyatları tribün kategorisine göre 1350 lira ile 6750 lira arasında değişiyor.

TENİS

Novak Djokovic Diskalifiye Edildi

ABD’nin New York kentinde devam eden Grand Salom turnuvasında Sırp tenisçi Novak Djokoviç, İspanyol rakibi Pablo Carreno Busto ile çıktığı maçta, ilk sette rakibine 6-5 mağlup iken oyun dışında saha kenarına doğru raketiyle vurduğu top çizgi hakemine isabet edince diskalifiye edildi. Bu kararla rakibi Busto çeyrek finale yükselmiş oldu. Tenis topu boğazına isabet eden kadın çizgi hakeminin ise ciddi bir durumunun olmadığı açıklandı.

NBA

Irkçılığa Tepki!  Maçlar Ertelendi

ABD’nin Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde Afro-Amerikalı Jacob Blake, 23 ağustos tarihinde polisin açtığı ateş sonucu dört yerinden vurulmuştu. Doktorlar 29 yaşındaki Blake’in büyük olasılıkla felç kalacağını açıkladılar. Bu olaya tepki olarak Milwaukee Bucks - Orlando Magic ile Houston Rockets - Oklahoma City Thunder maçları öncesinde 4 takımın oyuncuları maç öncesi birlikte boykot kararı alarak maça çıkmayacaklarını açıkladılar. Bunun üzerine play-off ilk turu maçlarının ertelenmesine karar verildi. Normalde 27 Ağustos’ta oynanması gereken ilk tur maçları geçtiğimiz hafta oynandı.

FORMULA 1

2020 Formula 1 şampiyonasında birinciliği Alpha Tauri'den Pierre Gasly kazandı.

Gasly'nin zaferi ile turbo hibrit motor döneminde ilk defa Ferrari, Mercedes ve Red Bull dışında bir takım kazanmış oldu.

DAHA FAZLA