Kefen parasından sonra şimdi de sıra af parasında

Kefen parasından sonra şimdi de sıra af parasında

Merkez Bankası’nın Hazine’ye resmen devrettiği 21 milyar liradan sonra, Hazine gözünü imar affı paralarına dikti.

Yerel seçimlerden önce Merkez Bankası'nın 33 milyar liralık kârının tüzük değiştirerek Hazine'ye erken aktarılması, ardından Merkez Bankası'nın kefen parası olarak da bilinen 21 milyar liralık ihtiyat akçesinin de Hazine'ye aktarılması da Hazine ve Maliye Bakanı Damat Berat Albayrak'a yetmedi.

AF PARASI DA YETMEDİ

Hazine'nin kasasına imar affı dolayısıyla yaklaşık 19 milyar liralık gelir aktarıldı. Ancak tüm bu kaynaklar uygulanan seçim ekonomisi ve plansız harcamaları karşılamaya yetmedi. Çeşitli başlıklar altında çıkarılan aflardan elde edilen kaynaklar da tükenince iktidar yeni kaynak arayışına girdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yılın ilk yarısını değerlendirdiği toplantıda ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, “Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir” diye konuştu.

Vergi hususuna yönelik sürecin de devam ettiğine işaret eden Albayrak, “Vergi reformuyla ilgili çalışmalar çok yoğun şekilde devam ediyor. Sonbahara bununla ilgili bir paketi hazırlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. Otomotiv sektörüne yönelik yapılan ÖTV indirimlerine değinen Albayrak, “Süreci yakından takip ediyoruz, bu noktada atılması gereken bir adım olursa atarız” dedi.

Sözcü'nün haberine göre, Albayrak, Merkez Bankası'nda tutulan yedek akçenin Hazine'ye aktarılmasına yönelik soruya, “Biraz bu konudan anlayan herkes, Merkez Bankası bilançosundaki bir kalemin yer değiştirmesinde kaynaklı olduğunu görür. Para basmayla yakından uzaktan alakası yok” yanıtını verdi.

Albayrak, Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin ise “Açıkçası ben bayram tatilinin uzatılmasına çok olumlu bakmıyorum” ifadesini kullandı.
Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'ya bir görev verilip verilmeyeceği konusunda ise Albayrak, “Bugüne kadar kamuda çok farklı pozisyonlarda çalıştı, performansı malum. Bununla ilgili en güzel şekilde değerlendirilir” dedi.

DAHA FAZLA