KDHC'ye savaş tehdidi!

KDHC'ye savaş tehdidi!

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham, şayet değişen bir şey olmazsa ABD’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile yaşamakta olduğu krizi savaşla çözeceğini ve böyle bir savaşta birçok KDHC vatandaşının öleceğini söyledi. Rusya ve Çin ise son gelişmelerden sonra ABD ve KDHC’nin geri adım atmalarına ilişkin vurgularını yenilediler.

Linke Zeitung’da bugün (1 Aralık) yer alan habere göre; KDHC, Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece tarihinin en yüksek irtifalı füze denemesini gerçekleştirdi. Fırlatılan füzenin Japon kara sularına düşmesinden sonra ABD Başkanı Donald Trump meseleyle bizzat kendisinin ilgileneceğini söyledi. Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham ise Salı günü CNN’e şöyle bir demeç verdi: “Eğer savaşmak zorunda kalırsak savaşırız. Eğer KDHC üzerine gelinmesini istiyorsa, üzerine gideriz ve hiçbir şey değişmezse savaş çıkarırız.”

Buna ilaveten ne Trump’ın ne kendisinin savaş yanlısı olduğunu belirten Graham sözlerine şöyle devam etti: “ Elbette bu çılgına dönmüş KDHC ülkemizi vuracak kapasitede füze geliştirmesine seyirci kalamayız.”

Trump’ın seçim yapmak zorunda kalması durumunda, KDHC ve Güney Kore’de çok sayıda insanın ölecek olmasından çok ABD’nin güvenliğini düşüneceğini belirten Graham, sözlerine ayrıca şunları ekledi:

‘TRUMP KDHC’DEKİ REJİMİ YIKMAYA HAZIR’

“Başkan Trump, ABD’yi korumak için KDHC’deki rejimi yıkmaya hazırdır. Ben umuyorum ki, Kore rejimi de bunu biliyordur ve Trump’ın rejimin yıkılması veya vatan toprakları arasında yapacağı bir seçimde hiç tereddüt etmeden KDHC’deki rejimini yıkacağını anlayacak kapasitededir. Umuyorum ki bunu Çin de idrak etmektedir.”

RUSYA’DAN KINAMA

Öte yandan Rusya da KDHC’nin son füze denemesini iki ülke arasında zaten var olan gerilimi arttırdığını söyleyerek kınadı. Ancak Rus senatör Konstantin Kosatschew, KDHC’nin son iki ay hiçbir füze denemesi yapmadığını; bunun karşılığında batıdan diyalog kapsını aralayacak bir adım beklediğini, ancak beklentisinin boşa çıkmasından sonra başvuracağı başka bir yöntemin kalmamış olabileceğini vurguladı. Putin ise önceden olduğu gibi tarafların diyalog kapılarını kapatmamalarını tavsiye ederek, aksi olursa çok sayıda insanın öleceği bir savaşın yaşanacağını söyledi.

ÇİN'DEN 'UZLAŞMA YÖNTEMİ'

Rusya gibi Çin de gelişmelerden kaygı duyduğunu ve sorunların iki tarafın istemesi halinde elbette çözülebileceğini ileri sürdü. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang barış ortamının muhafaza edileceğine inanmak istediğini belirterek “Double Freeze-Programm” olarak tanımlanan bir uzlaşma yöntemini önerdi. Buna göre ABD, Güney Kore ile yapmakta olduğu askeri tatbikatlara son vermesine karşılık olarak KDHC de nükleer silah programını durduracak.