KDHC'den iki yeni füze denemesi

KDHC'den iki yeni füze denemesi

Güney Kore ordusu, KDHC'nin iki kısa menzilli füze denemesi yaptığını açıkladı.

Güney Kore ordusu, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) fırlattığı ancak ilk aşamada ne olduğu belirlenemeyen cisimlerin iki kısa menzilli füze olduğunu açıkladı. Pyongyang, bu denemeden altı gün önce de kısa menzilli füze ve roket denemesi yapmıştı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada iki füzenin, ülkenin kuzeybatısındaki Kusong’dan Doğu’ya doğru fırlatıldığı belirtildi. Kusong, KDHC'nin batı kıyısındaki orta menzilli füze üssü Rodong’un 40 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Fırlatılan füzelerin 50 kilometre yüksekliğe ulaştığı, birinin 270 diğerinin 420 kilometre kat ettikten sonra Japon Denizi’ne düştüğü bildirildi.

Japonya Savunma Bakanlığı ise kendi kara sularında ya da ekonomik bölgesinde herhangi bir balistik füze tespit etmediklerini ve güvenliklerine yönelik doğrudan bir tehdit kaydedilmediğini açıkladı.

[ih2]

KDHC 4 Mayıs’ta da Hodo yarımadasından 500 kilometre menzilli bir füze ateşlemişti. Ülkenin doğusunda yapılan bu deneme, 2017’nin Kasım ayında kıtalararası balistik füze programının açıklanmasından bu yana, Pyongyang’ın yaptığı ilk fırlatma oldu.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı, ordu ile iletişim halinde durumu yakından izlediklerini açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada da denemelerle ilgili daha fazla istihbarat için ABD ile çalıştıkları bildirildi.

Pyongyang'ın son denemesi, ABD’nin KDHC özel temsilcisi Stephen Biegun'un Seul ziyaretine denk geldi. Biegun, 'nükleer silahsızlandırma' görüşmelerini canlandırmak için Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-Wha ile bir araya gelecek.

VOA'nın haberine göre, KDHC geçen Cumartesi yaptığı denemenin ardından ABD ve Güney Kore’ye tepki göstermiş ve tatbikatın düzenli ve savunma amaçlı olduğunu açıklamıştı.