KDHC yeni bir tür taktik güdümlü füze denedi

KDHC yeni bir tür taktik güdümlü füze denedi

Denize düşmeden 240 kilometre kadar ilerleyen füzeler arasında çoklu roket ateşleyici sistemlerle fırlatılmış roketler olduğunu belirtiliyor.

Güney Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC); dün sabah saatlerinde Doğu Denizi'ne (Japon Denizi) doğru ateşlediği birden fazla "tanımlanamayan (kısa  menzilli) füze" arasında "yeni" taktik güdümlü silahlar ile 240 milimetre ve 300  milimetre kalibre çoklu roket ateşleyici sistemlerle fırlatılmış roketler  olduğunu iddia etti. 

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yaptığımız incelemeler, KDHC'nin, (dün) yeni bir tür taktik güdümlü silahlar ile 240 milimetre ve 300 milimetre kalibre çoklu roket  ateşleyici sistemleri denediğini gösteriyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, KDHC'nin fırlattığı füzelerin denize düşmeden önce 70 ila 240 kilometre uçtuğu ifade edildi.

Askeri yetkililer, taktiksel silahların, balistik füzeler olup  olmadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu kaydetti.

KDHC ordusu, yerel saatle 09.06 ila 09.27'de, ülkenin doğusundaki Wonsan kentinden birden fazla kısa menzilli füzeyi Doğu Denizi'ne  (Japon Denizi) doğru ateşlemişti.

KDHC'nin bu eyleminin ardından Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüşmüş ve bu durumu "ihtiyatlı şekilde" ele alma konusunda mutabık kaldıklarını belirtmişti.

Diğer yandan, KDHC'nin devlet haber ajansı KCNA, KDHC lideri Kim Jong-un'un, dün yapılan "vuruş tatbikatı"nı yerinde izlediğini duyurmuştu.

Haberde, tatbikatın amacının, KDHC savunma güçlerinin ürettiği  çoklu roket fırlatıcıların ve taktiksel güdümlü silahların performansını test etmek olduğu belirtilmişti.