KDHC, ABD'nin el koyduğu gemisini geri istiyor

KDHC, ABD'nin el koyduğu gemisini geri istiyor

Pyongyang yönetimi, Trump-Kim Jong Un zirvesinden çıkan bildirinin düpedüz inkar edildiğini vurguladı. Yapılan açıklamada, "ABD'nin, bu çirkin davranışının gelecekteki gelişmeler üzerindeki olası sonuçlarını düşünmesi ve  derhal gemimizi iade etmesi gerekiyor. Bundan böyle, ABD'nin her hareketini dikkatlice izleyeceğiz" denildi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC); ABD yönetiminin, geçen hafta "uluslararası yaptırımları deldiği" gerekçesiyle KDHC'ye ait bir kargo gemisine el  koymasının, iki ülke lideri arasında geçen yıl yapılan zirvenin ruhuna aykırı  olduğunu belirterek geminin iade edilmesini talep etti. 

Yonhap ajansının KDHC resmi ajansı KCNA'ya dayandırdığı  habere göre, KDHC Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, yaptığı açıklamada,  kömür taşımak için kullanılan KDHC'ye ait bir kargo gemisine ABD tarafından el konulmasının, "ABD'nin, 'maksimum baskılarla' ülkeye diz çöktürmeye yönelik  planlarının bir uzantısını teşkil ettiği" değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü, söz konusu durumun, iki ülke lideri arasında 12 Haziran'da  düzenlenen zirvede karşılıklı yeni ilişkiler kurulması amacıyla yayımlanan ortak  bildirinin temel ruhunun "düpedüz inkarı" olduğunu belirterek "ABD'nin, bu çirkin  davranışının gelecekteki gelişmeler üzerindeki olası sonuçlarını düşünmesi ve derhal gemimizi iade etmesi gerekiyor. Bundan böyle, ABD'nin her hareketini  dikkatlice izleyeceğiz" ifadesini kullandı.

[ih2]

ABD Adalet Bakanlığı'ndan 9 Mayıs'ta yapılan açıklamada, kömür taşımak için kullanılan KDHC'ye ait kargo gemisi "Wise Honest"e, ABD kara sularına yaklaşması üzerine el konduğu bildirilmişti.

ABD'nin ilk kez bir KDHC kargo gemisine el koyduğunu belirten yetkililer, geminin bakım ve ekipman ihtiyacının "yanlışlıkla" Amerikan bankaları üzerinden dolarla karşılandığını belirtmişti.

Açıklamada, geminin KDHC'nin kömür transferine ilişkin uluslararası yaptırımları ihlal ettiği iddia edilmişti.