KCK Van ana davasında ceza yağdı

KCK Van ana davasında ceza yağdı

Yargıtay'ın daha önce bozma kararı verdiği ve yeniden görülen davanın karar duruşması bugün yapıldı. Avukatların beraat taleplerine rağmen mahkeme birçok isme değişen hapis cezaları verdi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin ‘bozma’ kararıyla Van’da yeniden görülmeye başlayan KCK ana davasında aralarında Eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 13 sanığa altı yıl üç ay ile sekiz yıl dokuz ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

Yargıtay’ın ‘bozma’ kararının ardından dosyanın gönderildiği Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bugünkü karar duruşmasına, Kaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS’le katıldı.

AVUKATLAR BERAAT TALEP ETTİ

Diğer sanıkların avukatları salonda hazır bulunurken, avukatlar müvekkillerine yönelik suçlamaları reddederek beraat  talep etti.

Mahkeme heyeti, ‘PKK/KCK’ya üye olmak’ suçundan Kaya, Cüneyt Caniş, Nezahat Ergüneş, Halis Çakır, Metin Adugit, Mihriban Şah, Murat Durmaz ve Veli Avcı’Ya sekiz yıl dokuz ay, İhsan Güler, Abdulkerim Sayan, Mehmet Şirin Yıldız ve Derviş Polat’a da yedi yıl altı ay, Hecer Sarihan’a da altı yıl üç ay hapis cezası verdi.

YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Kaya’nın hükmen tutuklanmasına karar veren heyet, diğerleri hakkında da yakalama kararı çıkardı.

NE OLMUŞTU?

Van’da 7 Haziran 2012’de yapılan operasyonla Kaya dahil 13 kişi gözaltına alınmış, ‘terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla dava açılmıştı. Davanın 4 Ocak 2016’da görülen karar duruşmasında Kaya, Caniş ile Avcı 15’er yıl, Ergüneş, Çakır ve Adugit 13 yıl altışar ay, Yıldız, Şah ve Durmaz 12’şer yıl, Güler, Sayan ve Polat dokuzar yıl, Sarıhan da yedi yıl altı ay hapis cezası verilmişti.

Avukatların itirazı üzerine dosyaya bakan Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, ‘bozma’ kararı vererek dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.