'Kazdağları'ndaki rehabilitasyon çalışmaları neden başlatılmadı?'

'Kazdağları'ndaki rehabilitasyon çalışmaları neden başlatılmadı?'

Kazdağları'nda talan edilen alanlardaki rehabilitasyon çalışmalarının neden başlamadığı TİP Sözcüsü Sera Kadıgil tarafından Meclis gündemine taşındı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından talan edilen Kazdağları bölgesindeki Kirazlı Altın Maden Sahası'nda yapılacağı açıklanan rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin bilgi talep edildi.

Kadıgil'in önergesinde, Kasım 2021'de dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle verilen önerge hatırlatıldı. Söz konusu önergede; rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin takvim ve bütçe sorulmuş, Alamos Gold'a ait ikinci proje alanında ÇED olumlu kararının zaman aşımına uğradığı hatırlatılarak "söz konusu proje alanının maden ruhsat alanı dışına çıkarılmasını düşünülmekte midir" denilmişti. 

Kadıgil tarafından konuya ilişkin verilen yeni önergede; Pakdemirli'nin "Söz konusu alanda etüt-proje çalışmaları devam etmekte olup; üzerinde örtü olan alanlar korunacak. Geri kalan alanda makinalı arazi hazırlığı (ekstevatör, dozer vb.) yapılarak saha dikime hazırlanacak. Dikim yapılacak alana bitkisel toprak serilecek; gerekirse koruma sıkıntısı bulunan alanlarda dikenli tel çit ihata ile koruma sağlanacak. Dikim çalışması sonrası da üç yıl süre ile ot alma, çapa, sürgün kontrolü ve tamamlama gibi bakım çalışmaları yapılacak olup, etüt-proje çalışmaları tamamlandıktan sonra maliyet hesabı yapılacaktır" şeklinde yanıt verdiği belirtildi.

'REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI NEDEN BAŞLATILMADI?'

TİP tarafından mden sahasından yapılan incelemelerde rehabilitasyon çalışmalarına başlanmadığının görüldüğü kaydedilen soru önergesinde, Bakan Vahit Kirişçi'ye şu sorular yöneltildi:

- Kirazlı Altın Madeni Sahası'nda Etüt-Proje çalışmaları tamamlanmış mıdır?

- Şu ana kadar rehabilitasyon çalışmalarına neden başlanmamıştır?

- Maden sahasındaki 350 bin ağacın kesilmesi sonrası depolanmak üzere şirket tarafından sahadan alınan nebati toprağın niteliğinde bir değişim yaşanmış mıdır?

'REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI İÇİN AYRILAN BÜTÇE MİKTARI NEDİR?’

- Nebati toprağın sahaya serim işlemleri ne zaman yapılacaktır?

- Etüt-Proje çalışmaları sonucu maliyet hesaplaması kapsamında Kirazlı Maden rehabilitasyon çalışmaları için ayrılan bütçe miktarı nedir?


DAHA FAZLA