Kazdağları'nda halk yandaş Cengiz Holding'e geçit vermedi

Kazdağları'nda halk yandaş Cengiz Holding'e geçit vermedi

Kazdağları'nda yapılması planlanan ÇED toplantısı, halkın protestolarıyla iptal edildi. Bunun üzerine köylüler, alkışlarla ve sloganlarla kutlama yapmak isteyince jandarma köylülere saldırdı. Şirket yetkilileri ise jandarma eşliğinde bölgeden ayrıldı.

Geçen yıl uluslararası altın tekelleri Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’tan Cengiz Holding’e 55 milyon dolara satılan Halilağa Bakır Ocağı'nındaki geliştirmeler üzerine yapılması planlanan ÇED toplantısı, halkın protestosu üzerine yapılamadı. Jandarma ile halk arasında arbede çıktı, sunum yapamayan şirket yetkilileri jandarma korumasında köyden ayrıldı.

Cengiz Holding’in 2019 yılında 55 milyon dolara satın aldığı ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi’nin ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı başlamadan bitirildi. Dün yapılması planlanan toplantı, halkın protesto ve itirazları üzerine gerçekleşmedi. Jandarma ile halk arasında arbede yaşandı.

Yaklaşık 51 bin dönüm alan üzerine kurulması planlanan ve 3 köyü kapsayan Halilağa Bakır Madeni Projesi için, Bayramiç’in Hacıbekirler Köyü’nde ÇED toplantısı yapılacağından ötürü Yöre halkının yüksek katılım gösterdiği toplantı için CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Ali Öztunç, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale milletvekilleri, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun ile çok sayıda çevre örgütü de köyde hazır bulundu.

JANDARMA DEFALARCA GBT YAPTI

Hacıbekirler Köyü’ne giden yol üzerinde jandarma birçok noktada araç durdurarak kimlik kontrolü yaptı. Bayramiç-Hacıbekirler arasında 3, Çan-Hacıbekirler arasında zaman zaman 5 kez jandarma kontrol noktasında araçlar durduruldu ve GBT kontrolü yapıldı. Maden şirketinin yöre dışından getirdiği iddia edilen kişilerin toplantı salonunda ön sıralara yerleştirilmesiyle gerginlik başladı. Ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ve bilgilendirme yapacak şirket yetkileri jandarma korumasıyla bilgilendirilmenin yapılacağı alana girdi.

‘BİR KİŞİYE VİRÜS BULAŞIRSA SORUMLUSU SİZSİNİZ’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Çanakkale Valiliği’ne yaptıkları başvuruyu hatırlatarak toplantının iptal edilmesini istedi. Yoğun katılımın göz önüne alınarak korona virüsü ile halkın sağlığının tehlikeye atılmaması gerektiğini belirten Doğan, “Toplantı yapılırsa pandeminin yayılması söz konusu, bu yüzden toplantı acilen durdurulmalıdır. Buradan bir kişi bile korona virüsü kaparsa sorumlusu toplantıyı iptal etmeyen yetkililer olacaktır” dedi. Avukat Burcu Özaydın Kahveci ise “Şu anda yapılmak istenen halkın katılım toplantısı, pandemi koşullarından dolayı sağlık açısından risk arz ediyor. Maden projesinden etkilenecek köyler ve Çanakkaleliler tehlikeye atılmaktadır. Bu maden bütün yörenin, Kazdağı ekosisteminde tahribat yaratacağı için bütün Türkiye’yi ilgilendiriyor” dedi.

KÖYLÜLER SLOGANLARLA TOPLANTIYI İPTAL ETTİRDİ

Şirket yetkilileri, Doğan ve Kahveci’nin uyarılarına rağmen toplantıyı ve sunumu gerçekleştirmek istedi. Yöre halkı bu isteğe tepki göstererek ''iptal, iptal'' sloganları attı. bilgilendirme ve snevizyon gösterisini yapamayan şirket yetkilileri toplantıyı iptal etmek zorunda kaldı. Toplantı tutanağında ise “15 Eylül 2020 saat 11:00’de yapılması planlanan Halilağa Bakır Madeni Projesi ÇED Toplantısı, Çanakkale İli Bayramiç İlçesinde bulunan Hacıbekirler Köyü’nde halkın yoğun itirazı nedeniyle halkı bilgilendirme ve ÇED toplantısı yapılamamış, hiçbir bilgilendirme olmamış, toplantı gerçekleştirilememiştir” ifadelerine yer verildi.

Halk iptal kararını alkış ve sloganlarla kutlamak isteyince jandarma ve köylüler arasında arbede çıktı. Şirket yetkilileri ise jandarma koruması altında köyden ayrıldı. Halk alkışlarla kutlamalarına devam etti.

DAHA FAZLA