Kazdağları savunucuları: Kendilerine vatansever diyenler, bugün burada Kanadalı Alamos firması için önümüzü kestiler

Kazdağları savunucuları: Kendilerine vatansever diyenler, bugün burada Kanadalı Alamos firması için önümüzü kestiler

Kazdağları’nı savunmak için otobüslerle Çanakkale’ye giden doğa savunucuları Gelibolu’da jandarmalar tarafından saatlerdir bekletiliyor.

Tilbe Akan

Çanakkale’de Kazdağları ve Saros Körfezi’ndeki doğa talanını engellemek için bir araya gelen doğa savunucuları, Gelibolu Jandarma Komutanlığı tarafından alıkonuldu. GBT bahanesiyle kimlikleri alınan savunucular saatlerdir bekletiliyor. Jandarma, doğa savunucularının pankartına el koymaya çalışırken, Çanakkale Valiliği’nin yasak kararını da tebliğ ettiğine dair zorla imza almaya çalıştı.

İleri Haber’e konuşan Kazdağları savunucusu Baran Doğan, bugüne dek Kazdağları’nda 400 bin ağaç kesildiğini ve daha fazla ağaç kesilmemesi için mücadele ettiklerini belirterek, “Kazdağların’da yasadışı bir şekilde devletin desteğiyle gerçekleşen doğa talanına karşı yasal protesto hakkımızı kullanıyoruz. Fakat İstanbul’dan yola çıktığımızdan beri bizi engellemek ve alıkoymak için ellerinden geleni yapıyorlar. Yaklaşık 2 saattir burada alıkonuluyoruz ve hiçbir gerekçeleri yok. Dün gece valilik bize özel karar çıkararak 31 Temmuz’a kadar Çanakkale’deki tüm toplantı ve yürüyüşlere yasak getiriyor. Ancak biz Alamos Gold şirketinin arkasında duran iktidara karşı doğayı ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

‘BİR GEREKÇELERİ YOK’

Kazdağları’na gitmelerinin engellenmesi için kolluk kuvvetlerine bir gerekçe gösterilmeden, yalnızca ‘yukarıdan’ böyle bir emir verildiğini söyleyen doğa savunucusu Koray Türkay ise, “Kazdağları orman katliamına karşı direnişin birinci yıldönümü. 400 bin ağacın sadece altın için katledildiği Kazdağları Balaban Tepesi’nde Kirazlı bölgesine gitmek için İstanbul’dan 3 otobüs yola çıktık ve hiçbir gerekçe gösterilmeden engellediğimizi buradaki görevlilere söylediğimize bize hak verdiklerini ancak yukarıdan bizi durdurmak için emir aldıklarını söylüyorlar. Valilik bizi neden durdurduğuna dair bir gerekçe sunamadığı için jandarma da bir gerekçe sunamadığını bize söyledi. Görüyoruz ki Kanadalı Alamos şirketi ve diğer yerli sermaye Türkiye’de ormanları katledebiliyor, kendi kâr hırsı için ekolojiyi mahvedebiliyor ancak doğa için, denizler için, ormanlar için “Yapmayın” diyenler böyle alıkonuluyor. Kim vatansever kim değil burada ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Doğa savunucuları, saatlerdir kendilerini gerekçesiz bir şekilde alıkoyan Gelibolu Emniyet Müdür Vekili Ali Erdal hakkında suç duyurusunda bulundu. Savunucuları engellemek için hiçbir gerekçeleri bulunmadığını ve suç işlediklerini kabul eden Müdür Vekili, araçların Çanakkale'ye hareket etmesine kesinlikle izin vermeyeceklerini, yürümeleri haline ise gözaltına alacaklarını söyledi. 

OTURMA EYLEMİNE GEÇİLDİ

Saatlerdir alıkonulan doğa savunucuları, polis ve jandarmanın işkenceyle gözaltına alma girişimini engellemelerinin ardından oturma eylemine geçti. 

 

İSKELE MEYDANI'NDAKİ AÇIKLAMAYA POLİS SALDIRISI

Kontrol noktasında bekleyiş sürerken, Çanakkale İskele Meydanı'nda Kazdağları savunucularının yapmak istediği basın açıklamasına yapılan polis saldırısında 9 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

 

'KENDİLERİNE VATANSEVER DİYENLER, KANADALI ŞİRKET İÇİN ÖNÜMÜZDE DURDULAR'

Saatlerdir süren bekleyişlerinin ardından savunucular, basın açıklaması ve sloganlar eşliğinde İstanbul'a dönmek için yola çıktı. Aktivistlerin kayda aldığı görüntülerde, jandarmaların araçla takibi de yer aldı. 

Doğa savunucuları adına açıklamayı yapan Koray Türkay, "Biz Kazdağları'nda kimlerin neler yaptığını çok iyi biliyoruz. 380 bin ağaç katledildi, muhteşem bir yaşam alanı yok edilmek isteniyor. Sadece zenginlerin, sermayenin kârı için, Türkiye'nin akciğerleri yok edilmek isteniyor. Biz bunun olmaması için bugün burada işkence gördük, darp edildik. Bugün burada bellerinde silah olanlar, kendilerine vatansever diyenler, Kanadalı Alamos şirketi için bizim önümüzde durdular.Buradan tüm kamuoyuna sesleniyoruz: Kazdağları sizin geleceğiniz" dedi.