Kazdağları direnişçilerine ceza yağdı

Kazdağları direnişçilerine ceza yağdı

Kazdağları savunucularına koronavirüs bahanesi ile ceza yağdı

Aylardır süren Kazdağları direnişinde, bu kez koronavirüs bahanesiyle valilik tarafından toplamda 54 bin 240 TL idari para cezası verildi. Konuyla ilgli açıklama yapan Her yer Kazdağları Platfromu, koronavirüse karşı her türlü önlemi aldıklarını, buna rağmen çevreyi kirletme suçundan kendilerine ceza verilmesine tepki gösterdi. 

Platform açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"8 Mayıs 2020 tarihinde Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun, ormanlarda piknik yapmanın, konaklamanın, dron uçurmanın yasaklanmasını içeren kararı gereğince, Kazdağları nöbetimize kişi başı günlük 3.180 liradan 4 gün üst üste, toplamda 57.240 lira idari para cezası kesilmiştir. Bizler, daha önce de belirttiğimiz gibi pandemi süresince her türlü önlemi almış ve kendimizi bu alanda izole etmiştik. Buna rağmen valilik tarafından idari yaptırım cezaları Kabahatler Kanununun 5326 sayılı maddesi gereğince kesilmiştir. 5326 sayılı madde şöyle diyor;

"Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi, ekonomik düzeni korumak amacıyla idari yaptırım kararlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar ve kabahatler tanımlanmıştır."

Bizler anayasanın 56. maddesinin her yurttaşa verdiği sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ve çevreyi koruma göreviyle, 288 gündür, havamızı, suyumuzu, toprağımızı yani çevremizi korumak için buradayız, çadırlarımızla nöbetteyiz. Bu eylemimizle hem sağlığı, hem de çevreyi koruyarak ahlaklı davranıyor, toplum düzenini ve yaşamını koruyoruz. Ayrıca ekonomik düzeni tarıma dayalı olan bölgenin vahşi madencilik ile yok edilmemesini istiyoruz. Dolayısıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanununa aksi yönde hareket etmiyor, bir kabahat işlemiyoruz. Hakkımızda kesilmiş bu idari para cezalarının iptal edilmesi için itirazlarımızı yapacağız.

Tekrar söylüyoruz; biz burada piknik yapmıyoruz. Biz Kaz Dağlarımız ve burada yaşayan milyonlarca can, açgözlü şirketler tarafından katledilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bir kabahat varsa bu bunca talana izin vererek doğayı korumayanların, bir suç varsa bu da doğayı katleden şirketlerindir"

 

DAHA FAZLA