Kazdağları direnişçilerine baskılar sürüyor: 'Nöbetimize destek olun'

Kazdağları direnişçilerine baskılar sürüyor: 'Nöbetimize destek olun'

Kazdağları'na yapılmak istenen altın madenine karşı çıkan doğa savunucuları, tuttukları nöbetin ve desteğe gelen yurttaşların jandarma tarafından engellenmesinin ardından bir açıklama yaptı.

Kanadalı şirket Alamos Gold'un Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yürüttüğü altın madeni projesinin durdurulması için başlatılan 'Su ve Vicdan Nöbeti' 321'inci gününde ulaştı. 9 Haziran'da desteğe gitmek isteyen iki yurttaşın ormana girişi jandarmalar tarafından engellendi.

1 Haziran itibariyle eyleme desteğe gelenler olduğunu söyleyen eylemciler düne kadar nöbet alanına yapılan giriş-çıkışlara ilişkin bir sorun yaşanmadığını dile getirdi. Eylemciler, 1 Haziran’da yeniden başlattıkları proje alanı günlük yürüyüş eyleminin dönüşlerinde bölge jandarma komutanlığının ormanda bulundukları gerekçesiyle her gün tutanak tuttuğunu ifade etti.

Eyleme yönelik engellemelere karşı "Kazdağları nöbeti yalnızlaştırılmak isteniyor" başlıklı bir açıklama yayınlayan doğa savunucuları "İnsanlığın bu krizini bizleri bu krizden kurtarabilecek doğayı yok etmek İçin fırsata çevirmeyin" dedi.

Doğa savunucuları nöbete devam ederken yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Çanakkale İl Hıfzısıhha Kurulu'nun 13 Nisan'da aldığı kararla eylemi sürdürenlerin ormana girişi yasaklanmıştı.

Yapılan hukuksuzluğu birlikte durdurma çağrısı yapan doğa savunucularının açıklaması şöyle:

'VİRÜS RİSKİNE RAĞMEN AVM'LER AÇILIRKEN ORMANA GİRİŞLER YASAK'

"Kazdağlarını yurttaş girişine kapadılar, nöbetimize katılımı engellediler, bugün bir şey yapmazsak Kazdağları’nı da yok edecekler! Bu hukuksuzluğu hep birlikte durduralım!

26 Temmuz 2019’da başlayan Kazdağları çadırlı nöbetimizin bugün 321. günündeyiz. Proje alanının yanındaki nöbet alanımızda şirketi gözlemlemeye devam ediyoruz. Madenci şirket Alamos Gold (Doğu Biga Madencilik) ise proje alanında hala varlığını sürdürüyor. Kazdağları’nı yok edecek projeleri henüz iptal edilmedi.

Pandemi yasakları nedeniyle Çanakkale’de İl Hıfzıssıhha Kurulu aracılığıyla ormana yurttaşların girişlerinin yasaklandığı, normalleşme sürecinde ise mesire alanlarından plajlara kadar bu yasağın kalktığı ama orman için yasağın kaldırılmadığı gerçeği ile yüz yüzeyiz. Virüs buluşma riskinin daha yüksek olduğu AVM’lerin bile açılarak hayatın normalleşmeye başladığı bugünlerde salgın riskinin olmadığı ormanlara giriş hala yasak.

'DOĞAYI SAVUNANLARA ORMAN YASAĞI, MADENCİ ŞİRKETİNE SERBESTİ'

1 Haziran itibariyle nöbetimize desteğe gelen dostlarımız oldu. Düne  kadar nöbet alanımıza giriş-çıkışlarla ilgili bir sorun yaşanmazken yine 1 Haziran’da yeniden başlattığımız proje alanı günlük yürüyüş eylemimizin dönüşlerinde bölge jandarma komutanlığı ormanda bulunmamız gerekçesiyle her gün tutanak tuttu. Dün ise nöbetimize katılmak isteyen iki arkadaşımıza bölge jandarma komutanlığı tarafından nöbet alanına girilmesinin yasak olduğu söylendi ve alanı kendi istekleriyle terk etmek istemeyen arkadaşlarımız jandarma trafik kontrol noktasında ‘alana dönerseniz kolluk gücüne mukavemetten adli işlem yaparız’ tehdidine maruz kaldılar. Jandarma Bölge Komutanlığı, bu uygulamayı Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun 13 Nisan 2020 tarihli kararına dayandırıyor. Karara göre '…Salgın döneminde virüs bulaşıcılığını önlemek için Orman Müdürlüğü’nün izni olmadan ormanlık alanlarda, piknik yapılması, bu alanlara girilmesi, orman vasfını taşıyan yerlerde konaklamasının yasaklanmasına, drone uçurulmasının yasaklanmasına karar verilmiştir.' Daha önce de bu karara istinaden nöbet alanımız tahliye edilmek istenmişti. Madenci şirketin çalışan güvenlik görevlilerine hiç bir şekilde aynı tebligat gitmezken, pandemi süresince, alanda nöbet tutan 5 arkadaşımıza 70.850 liralık idari para cezası kesilmişti.

'TÜM YAŞAM SAVUNUCULARINI DESTEĞE ÇAĞIRIYORUZ'

Kazdağları’nda yaşanan bu süreç, dün nöbete katılımların engellenmesiyle birlikte alınan orman yasağı kararının nedenini daha net bir şekilde göstermektedir. Ormanın talanını engellemeyenler ve şirketin hukuksuz çalışmalarını takip dahi etmeyenler, bunu kendine görev edinmiş yurttaşları engellemektedirler. Kazdağları’ndaki nöbetimize yönelik bu baskılar buradaki nöbeti yalnızlaştırıp bitirmeye ve şirketlerin projelerini rahatça gerçekleştirmelerini sağlamak içindir. Uygulamalardaki bu keyfilik bir an önce son bulmalıdır.  

İnsanlığın bu krizini bizleri bu krizden kurtarabilecek doğayı yok etmek için fırsata çevirmeyin!
Her türlü engelleme ve yıldırma çabalarına karşı hayatı savunmaya devam edeceğiz. Nöbetimize yönelik her baskının geri teptiğini görmeleri ve bundan artık vazgeçmeleri için tüm Çanakkalelileri ve Türkiye’deki tüm yaşam savunucularını nöbetimize destek olmaya, orman yasağının kaldırılması için aşağıda iletişimlerini paylaştığımız İl Hıfzıssıhha Kurulu üyelerine talepte bulunmaya çağırıyoruz."