Kazdağları Dayanışması: Tüm doğa katliamcılarına karşı hep birlikteyiz

Kazdağları Dayanışması: Tüm doğa katliamcılarına karşı hep birlikteyiz

Doğa ve yaşam savunucuları, Kaz Dağları ve yöresinde devam eden katliamları durdurmak için başlattıkları eylemin ikincisini bugün gerçekleştirdi.

İleri Haber

Doğa ve yaşam savunucuları, Kaz Dağları ve yöresinde devam eden katliamlar durdurulana ve tahrip edilen doğa rehabilite edilene kadar her cumartesi yapmayı planladıkları eylemin ikincisini de gerçekleştirdi.

Doğayı katletmeye çalışan maden şirketlerine karşı insan zinciri oluşturan doğa ve yaşam savunucuları, Çanakkale merkezdeki iskele kordon meydanında buluşarak basın açıklamasında bulundu.

Altın işletmeciliği nedeniyle doğanın tahrip edilmesinin yanı sıra çevre halkının da göçe zorlanacağı belirtilen basın açıklamasında, antik kentlerin bulunduğu yerler altın madeni tekellerine tahsis edildiği belirtildi.

Kaz Dağları yöresindeki 40 tane metalik madencilik projesinin iptali için, bölgede tüm maden faaliyetlerinin durdurularak Kaz Dağları yöresinin tümünün koruma altına alınması için bir araya gelen yurttaşlar, "Ne Koza ne Alamos Gold'un Kazdağları'nda yeri yok" ifadelerini kullandılar.

Bölgenin deprem kuşağında yer alması, tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyeceği vurgulanan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Kazdağları yöresi birinci derece deprem kuşağındadır. Alamosgold altın sahaları altında bulunan Çan Etili Fay Hattı 280 yıldır enerji biriktirmektedir. Bu fay hattının üreteceği şiddetli deprem, pasa yığınlarındaki, atık barajlarındaki siyanür ve ağır metalleri suya, toprağa karıştıracaktır, halk sağlığı tehlikeye düşecek, sağlıklı gıdaya erişmek olanaksız hale gelecektir.

Kazdağları tarım ve hayvancılıkla, orman işçiliğiyle geçinen yöre halkının yaşam kaynağıdır, su kaynağımızdır, gen kaynağıdır, mitolojinin kaynağıdır, iklim krizi etkileri ağırlaştığında sığınacağımız alandır.  Plansız programsız, yöre halkının onayı olmadan satılan altın ruhsat alanlarında yapılan altın işletmeciliği,  ağır metal ve siyanür içeren pasa yığınları,  Atikhisar Barajı ve  burayı besleyen su kaynakları, tarım alanları, meraların yok olmasına neden olacaktır. Halk ve çevre sağlığı olumsuz etkilenecek, yöre halkının sağlıklı gıda ve içme suyuna erişimi imkansız hale gelecek, telafisi mümkün olmayacaktır.                                                                                                                                                                                                  

Bugün, Kirazlı Balaban’da altın çıkartmaya çalışan Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik’in yenilenmemiş olan ruhsatının tümden iptal edilmesi, Kumarlar’daki suyun köy halkına bırakılması, şirketin Kirazlı/Balaban mevkiini terk etmesi ve 347.815 ağacın kesildiği alanın rehabilite edilmesi için Buradayız, El Eleyiz.

Kirazlı Balaban mevkiinde bulunan Alamos Gold 13 Ekimden bu yana bölgeyi işgal etmektedir. Ruhsatı olmayan şirketin maden alanında hiç bir faaliyet yürütmemesi gerekirken, maden alanında olan 18 kamyon ve 1 kepçenin maden alanında ne işi olduğunu soruyoruz.

İşgalci Alamos Gold Şirketinin yaptığı her adımı takip ediyor, 7/24 kazdağlarında çadırlarımızla nöbet tutmaya devam ediyoruz. Ne yağmur ne çamur ne de Alamos Gold bizi yıldıramaz.

Onlar ormandan gidene kadar biz burayı terkezmiyoruz.

Ve yine söylüyoruz tüm doğa katliamcılarına karşı hep birlikteyiz. Buradayız. El Eleyiz.