Kazdağları Dayanışması: 'Buradayız, bir aradayız, el eleyiz!'

Kazdağları Dayanışması: 'Buradayız, bir aradayız, el eleyiz!'

Doğa ve yaşam savunucuları, Kaz Dağları ve yöresinde devam eden katliamları durdurmak için daha önce duyurdukları ve her cumartesi yapmayı planladıkları eylemin ilkini bugün gerçekleştirdi.

İleri Haber

Kaz Dağları ve yöresinde devam eden katliamları durdurulana ve tahrip edilen doğa rehabilite edilene kadar her Cumartesi 15:00’te eylem yapacağını duyuran yaşam ve doğa savunucuları ilk eylemini bugün gerçekleştirdi.

Çanakkale İskele Meydanı’nda yapılan eylemde "Buradayız, bir aradayız, el eleyiz" denilerek bira basın açıklamsı okundu. Basın açıklamasından sonra eyleme katılanlarla birlikte Çanakkale Yalı Hanı'nda forum alındı ve ardından canlı müzik ve video jokey performansı yapıldı.

"Herkesi yaşamı savunmak için, Kaz Dağları’nı kurtarmak için #KazdağlarıİçinElele vermeye çağırıyoruz" denilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Bugün, Kaz Dağları için el ele verdik, dağlarımızın, ormanlarımızın, suyumuzun kurtulması için bir araya geldik. Buradayız, bir aradayız, el eleyiz.

Bugün, kordonda boğaza karşı durduk, ardımıza kentimizi, dağlarımızı, sularımızı, kuşlarımızı ve sincaplarımızı alarak doğayı katletmeye çalışan maden şirketlerine karşı insan zinciri oluşturduk. Dağların sonsuzluğa uzanan tepeleri, bizim nefesimiz, dünümüz, bugünümüz, yarınımız… Kaz Dağları’nda yaşamı savunmak için buradayız, el eleyiz.

Bugün, Kirazlı Balaban’da altın çıkartmaya çalışan Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik’in yenilenmemiş olan ruhsatının tümden iptal edilmesi, Kumarlar’daki suyun köy halkına bırakılması, şirketin Kirazlı/Balaban mevkiini terk etmesi ve 347.815 ağacın kesildiği alanın rehabilite edilmesi için buradayız, el eleyiz.

Bugün, Kaz Dağları yöresindeki 40 tane metalik madencilik projesinin iptali için, bölgede tüm maden faaliyetlerinin durdurularak Kaz Dağları yöresinin tümünün koruma altına alınması için,

Serçiler-Terziler’de Koza Madencilik’in altın arama faaliyetlerinin son bulması için,

Çan Termik Santrali’nin kapatılması için,

Lapeski’deki TÜMAD ve ESAN’ın altın madeni projelerinin durdurulması için buradayız, el eleyiz.

Bugün, Kaz Dağları’nı savunmak için açılmış olan tüm davaların takipçisi olduğumuzu söylemek için buradayız, el eleyiz.

Anayasanın her yurttaşa verdiği çevreyi ve doğayı koruma ödevini yerine getirirken. Havasını, suyunu ve toprağını savunan bizlere yönelmiş olan para cezaları ve soruşturmalar bir an önce geri çekilsin demek için, Kaz Dağları’nı savunan hepimize yönelik bu yıldırma çabalarına ve kamuoyu gözünde itibarsızlaştırma hareketlerine karşı hep birlikteyiz, Buradayız, El Eleyiz.

Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa talanlarına Çanakkale’den ses veriyoruz. Murat Dağı’ndaki altın madenciliği için verilen ÇED olumlu raporunun mahkemece iptal edilmesini alkışlıyoruz. Son günlerde gündemde olan Kanal İstanbul projesine, Aydın Kızılcaköy’de yapılmak istenen JES’e karşı buradayız, el eleyiz.

Kaz Dağları yöresinin dağlarını, sularını, ormanlarını, yaban hayatını, tarımını yani tümüyle bir yaşamı savunmak için her Cumartesi günü saat 15:00’te burada, Çanakkale İskele Meydanı’ndayız. Herkesi yaşamı savunmak için, Kaz Dağları’nı kurtarmak için #KazdağlarıİçinElele vermeye çağırıyoruz.

DAHA FAZLA