Kazdağı Koruma Derneği Başkanı Doğan: Kirazlı tek değil, bölgede arkası gelecek onlarca proje var

Kazdağı Koruma Derneği Başkanı Doğan: Kirazlı tek değil, bölgede arkası gelecek onlarca proje var

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Kaz Dağları'nda yer alan Kirazlı bölgesinde yaşanan ağaç katliamına ilişkin İleri Haber'e değerlendirmelerde bulundu. Doğan, bu katliamın tek olmadığını, onlarca projenin olduğunu söyledi.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Kaz Dağları'nda katledilen 195 bin ağaç ve yaşanan süreç ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Doğan, 200 bin ağacın katledildiğini söylerken, nöbetin ve hukuki sürecin devam ettiğini belirtti. Kirazlı'daki projenin tek olmadığını söyleyen Doğan, onlarca maden arama projesinin kapıda beklediğini de söyledi. 

'SÜREÇ 2012'DE BAŞLADI'

195 bin ağacın katledilmesine yönelik konuşan Doğan, "Resmi ve objektif rakamlar var. Çanakkale bölgesinde altın madenciliği süreci 2000'li yılların başında başladı. 2005 yılında Maden Teknik ve Arama (MTA) yabancı şirketleri davet ederek bölgedeki altın madeni ruhsatlarını sundu. Daha sonra firmalar ruhsatlarını alarak aramaya başladılar. 2010'lu yıllarda ÇED süreci başladı. Kirazlı altın madeninin ÇED süreci 2012 yılında başladı. Biz de bu sürece karşı dava açtık. Danıştay'da son aşamadayken, yürütmeyi durdurma kararı olmaması dolayısıyla firma alana girdi ve 3 ayda bu gördüğünüz manzara oluştu. Firma bile raporunda 45 bin ağacı keseceğini söylüyordu. Bakanlık neden o kadar söyledi anlayamadık. Biz gözlerimizle gördük ve orman mühendislerimizin de söylediği şekliyle, uydu görüntülerine bakılarak 200 bin ağacın kesildiğini görebiliriz. Şu anda kesim ve düzleme devam ediyor, büyük bir yıkım ve talan söz konusu" dedi.

'NÖBET DEVAM EDİYOR'

Doğan, nöbet ve direnişe ilişkin ise, "Çanakkale Belediyesi Kent Konseyi Çevre Meclisi herkesi nöbete davet etti. Bugün 9. gün nöbetteki. Maden alanına çok yakın bir yerde devam ediyor. Türkiye'nin her yanından günübirlik destekler devam ederken, çadır kurup bekleyenler de var" ifadelerini kullandı. 

'ACİL SORUNUMUZ KATLİAMIN DURDURULMASI'

Doğan, hukuki süreç ile ilgili, "Bir grup hukukçu arkadaşımız bir suç duyurusu kampanyası başlattı. Ekosistemi bu hale getiren sorumlularla ilgili suç duyurusunda bulunacağız" derken, "Şu anda acil sorunumuz katliamın durdurulması. Kirazlı tek değil, bölgede arkası gelecek onlarca proje var. Bu Alamos şirketinin 2 tane projesi daha var, daha vahim ölçekli alanlar. Nurol Holding Lapseki'de büyük bir katliam gerçekleştirdi. Bunun bir sonunun gelmesi gerekiyor. Şirketler tek tek ÇED süreci gerçekleştiriyor. Ancak bunun toplamına bakılması gerekiyor. Bu tek değil, arkası gelecek. Biz şu an Havran'dayız, Demirtepe Altıntepe maden arama projesine karşı imza topluyoruz" şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA