Kaza geliyorum demiş: Sinyalizasyon yok, personele eğitim yok

Kaza geliyorum demiş: Sinyalizasyon yok, personele eğitim yok

Ankara'da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası sonrası ortaya çıkanlar, AKP'nin ve bakanlarının halkın canını umursamadığını bir kez daha ortaya koydu. Kaza sonrası tutuklanan personel ifadesinde "Bana eğitim verilmedi, bunu bildirmeme rağmen tek başına nöbet yazıldı" dedi.

Ankara’da dokuz kişinin hayatını kaybettiği hızlı tren kazasında tutuklanan TCDD personellerinin ifadesi ihmal ve skandalları bir kez daha ortaya koydu.

Trenin makas değiştirilmemesi sonucu yanlış raya girip lokomotifle çarpışması sonucu meydana gelen kaza sonrası, bu hatayı engelleyen sinyalizasyon sisteminin olmadığı Bakan tarafından söylenmişti. Bakanın "Sinyalizasyon olmazsa olmaz bir sistem değil" sözleri, halkın canını nasıl tehlikeye attıklarını ortaya koymuştu.

Kaza sonrası tutuklanan Osman Y.'nin ifadesinde ortaya çıkanlar, makinistlerin eğitim almadan çalıştıklarını gösterdi.

EĞİTİM VERİLMEMİŞ, TEK BAŞINA NÖBETE GÖNDERİLMİŞ

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Osman Y., ifadesinde daha önce eğitim almadığını belirtmesine rağmen çalıştırılmasını şöyle anlattı:

“Ben daha önce panodan elektrik kontrollü S makas işleyişini görmemiştim. Eğitimini de almadım. 9 Aralık’ta yürürlüğe giren değişiklikle bu makasın önemi arttığı için 8 Aralık tarihinde servis müdür yardımcısı Ergün Bey’e makasın kontrolünü bilmediğimi söyledim. O da bana ‘Sen S makasın işlevini yapmazsın. Öbür makaslara bakarsın’ dedi. Ne olur ne olmaz diye kendisine yine de sordum. O da bana çalışma şeklini söyledi ama tek başına nöbette kalınca ne olacağı konusunda bir şey söylemedi. Zira o, gece nöbetinin tek başına tutulduğunu bilmiyordu. Ben de ilk kez nöbete gittiğim 9 Aralık tarihinde öğrendim. Çalışma takvimimi ve mesaimi YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir O. belirler. Görev yaptığım süre içinde hiç gelip beni kontrol etmedi.”

Tutuklanan tren hareket memuru Sinan Y. ise savcılık ifadesinde, kazada herhangi bir kusurunun olmadığını söyleyerek “Meydana gelen olayda tren makinistlerinin H1’e girmesi gerekirken makas değişikliği yapılmadan H2’ye girdiğini görmeleri gerekmesine rağmen benimle neden iletişime geçmediklerini bilmiyorum. Makasçı da trenin H1’den başka hatta geçtiğine dair bir bildirimde bulunmadı. Makasçı ile GSM-R konuşmasıyla teyit aldığımı hatırlıyorum” dedi.