Kaz Dağları'ndaki doğa katliamına ilişkin araştırma önergesine AKP ve MHP'den ret

Kaz Dağları'ndaki doğa katliamına ilişkin araştırma önergesine AKP ve MHP'den ret

Kaz Dağları'ndaki doğa katliamı, CHP tarafından Meclis'e taşındı. Verilen araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP’li vekillerin Meclis’e taşıdığı, Kaz Dağları’ndaki siyanürlü altın madeni çalışmalarının yarattığı doğa katliamıyla ilgili Araştırma Komisyonu önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve 25 CHP’li vekilin imzası Atikhisar Su Havzası’nda maden şirketlerinin yarattığı doğa katliamının araştırılması için komisyon kurulmasını içeren araştırma önergesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na geldi.

Önergeyle ilgili konuşan CHP’li Ceylan, Çanakkale ve Balıkesir’de tarımla uğraşan 800 bin kişinin feryadını dillendirdiklerini, siyanür madenciliğine izin verilerek insanların temiz su kaynaklarının ve gıda güvenliğinin yok edildiğini, yine şirket eliyle 196 bin ağacın katledildiğini söyledi.

Atikhisar’daki altın madeninde 26 bin ton siyanür ve arsenik gibi ağır metallerin kullanılacağını, buna bağlı da olarak bölgenin tek su kaynağı Kaz Dağları’nın derelerinin, yeraltı sularının, tarım alanlarının ve ormanlarının zarar göreceğini ifade eden Ceylan, Türkiye’deki 7 bitki türünün de yok olacağını vurguladı.

‘KİM VARDIR BU FİRMANIN ARKASINDA?’

Danıştay’ın ÇED raporunu hukuksuz bulmasına karşın katliamın durmadığına dikkat çeken Ceylan, “Kim vardır bu firmanın arkasında? Kim koruyup kollamaktadır bu firmayı? Neyin karşılığında korumaktadır?” diye sordu.

‘AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ’

Ceylan’ın konuşmasının ardından önergenin oylamasına geçildi. Araştırma önergesi talebi, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.